Ana SayfaDünya‘Bu, erkeklerin oyunu’ demişlerdi: Bundesliga’da ilk maçını yöneterek tabuları yıkan kadın hakem

‘Bu, erkeklerin oyunu’ demişlerdi: Bundesliga’da ilk maçını yöneterek tabuları yıkan kadın hakem

HABER MERKEZİ – Daha önce, kendisini oyundan attığı için Türk bir futbolcunun, “Bence erkeklerin oynadığı futbolda kadınlara yer yok” dediği, Franck Ribery’nin taciz ettiği kadın hakem Bibiana Steinhau, Almanya Birinci Futbol Ligi ‘Bundesliga’da ilk maçını yöneterek bir tabuyu yıktı. Bibiana Steinhau, Bundesliga’da maç yöneten ilk kadın hakem oldu.

Avrupa’nın önde gelen beş futbol ülkesi olarak kabul edilen Almanya, İngiltere, İspanya, Fransa ve İtalya’daki en üst düzey liglerde şu ana kadar hiçbir kadın hakem görev yapmazken, bu tabuyu Bibiana Steinhaus yıktı.

Bibiana Steinhaus, dün Berlin Olimpiyat Stadı’nda oynanan Hertha Berlin-Werder Bremen futbol maçını yöneterek Bundesliga’da maç yöneten ilk kadın hakem oldu.

Gelişmeyi kutlamak için ev sahibi Berlin ekibinin kadın taraftarlarına, sınırlı sayıda ‘yarı fiyatına bilet’ ayrıldı.

Bibiana Steinhau’nun yönettiği maç 1-1 sonuçlandı.

Federasyon başkanı ve futbolculardan övgü

Maçı izleyenler arasında bulunan Almanya Futbol Federasyonu (DFB) Başkanı Reinhard Grindel, 50 bin kişinin izlediği maçı ‘tarihi bir andı’ sözleriyle yorumladı ve “Steinhaus’un maç boyunca baskı altında olduğunu asla unutmayın. Bu baskı altında kendisine bu kadar güvenerek doğru kararlar vermesi, birinci sınıf bir performans sergilediğini gösteriyor” dedi.

Steinhaus’un performansı oyuncuların da beğenisini kazandı. Hertha Berlin’in defans oyuncusu Sebastian Langkamp “Oldukça iyi bir performans gösterdi. Bunda şaşılacak bir şey yok” ifadelerini kullanırken takım arkadaşı Vedad Ibisevic ise Steinhaus’a büyük saygı duyduğunu belirtti.

Steinhaus’un performansı, Alman futbol yorumcularından da geçer not aldı.

Maçtan sonra basına konuşan Steinhaus ise “Dürüst olmak gerekirse maçın bitmesi beni rahatlattı. Yarından itibaren normal hayatıma dönmeyi iple çekiyorum” sözlerini kullandı.

Erkeklere karşı direnen bir kadın hakem: Steinhaus hakkında

Boyu 1.81, asıl mesleği ise polislik olan Bibiana Steinhaus, daha önce 82 Lig karşılaşmasında ve 2011 ve 2015 Kadınlar Dünya Kupası’nda görev yapmıştı.

Steinhaus’un 2017-2018 sezonunda Bundesliga’da düdük çalacağı, mayıs ayında DFB tarafından duyurulmuştu.

Steinhaus’un Alman ikinci liginde hakemlik yaptığı 80 maçtan en çok konuşulanı, Türk futbolcu Kerem Demirbay’a kırmızı kart gösterdiği karşılaşmaydı.

Steinhaus’un Kerem Demirbay’a kırmızı kart gösterdiği an

2015 yılında yaşanan olayda, o dönem Fortuna Düsseldorf’ta forma giyen Demirbay’ın, kendisini oyundan atan Steinhaus’a “Bence erkeklerin oynadığı futbolda kadınlara yer yok” demesi, kamuoyunun büyük tepkisini çekmişti.

Olayın ardından Alman Futbol Federasyonu, Demirbay’a beş maç ceza verdi, ikisi ertelendi. Kulübü Fortuna Düsseldorf da Demirbay’a kadınlar maçında hakemlik yaptırdı.

Hem kamuoyundan hem de Steinhaus’tan özür dileyen Demirbay, “Özrümü kabul ettiği için mutluyum” dedi.

Şu an Hoffenheim’da top koşturan ve Alman milli takımında da oynayan Demirbay ile Steinhaus bu kez Bundesliga’da karşı karşıya gelebilir.

Ribery’nin tacizi ile gündeme gelen Chemnitzer FC-Bayern Münih maçından bir kare

Steinhaus, henüz Bundesliga deneyimi olmadan geçtiğimiz aylardaki Almanya Kupası’nda yönettiği Chemnitzer FC-Bayern Münih maçında da Bayern’in Fransız yıldızı Franck Ribery’nin tacizine maruz kalmıştı.

Ribery, bir serbest vuruş öncesi topu yere koyarken Steinhaus’un ayakkabılarından birinin bağcıklarını çözmüştü. Durumu fark eden Steinhaus ise bu “şakaya” Fransız oyuncunun omzuna doğru hafifçe iki kere vurarak karşılık vermişti.

Steinhaus bir başka Bayern Münih maçında ise, 2014 yılında dördüncü hakemlik yaptığı bir Bundesliga maçında verilen karara tepki gösterirken elini omzuna atan Pep Guardiola’ya elini çektirmişti.

 


Bu haberi derlerken Sputnik ve DW Türkçe’den yararlandık.