Ana SayfaGüncelCHP Sözcüsü: Kılıçdaroğlu’nun ‘aday olacağım’ ısrarı yok, bir aday tekeli yaratmıyoruz

CHP Sözcüsü: Kılıçdaroğlu’nun ‘aday olacağım’ ısrarı yok, bir aday tekeli yaratmıyoruz

HABER MERKEZİ – 2019 yılında yapılması beklenen cumhurbaşkanı seçimlerinde CHP’nin adayının kriterlerin ne olacağına dair açıklamalarda bulunan CHP Sözcüsü Bülent Tezcan, Kılıçdaroğlu’nun ‘aday olacağım’ ısrarının olmadığını söyledi ve “Partiler üstü cumhurbaşkanı olsun söylemini gündemde tutuyoruz. 2 tane yol var önümüzde. Aday, partinin yetkili kurallarında belirlenecek ama kurullar izlediğimiz kucaklayıcı çizgiye uygun bir tutum içinde olacak. Bunu yaparken diğer bileşenlerde de görüşüp danışacağız” dedi.

CHP Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, erken seçim, CHP’nin 2019 seçimlerindeki aday kriterlerine dair Cumhuriyet’ten Kemal Göktaş’a açıklamalarda bulundu.

AKP’nin kendine uygun konjonktür geldiğinde erken seçim yapabileceğini CHP’nin ise bu erken seçime her zaman hazır olduğunu belirten Tezcan, “Yarın seçim olacak gibi hazırız ama onlar yarın olacak bir seçime hazır değiller” dedi.

CHP’nin 2019 seçimlerindeki cumhurbaşkanı adayı kriterleri üzerine de konuşan Tezcan, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun  ‘aday olacağım’ ısrarı ve kompleksi olmadığını söyledi. CHP’nin aday noktasında erken isim telaffuz etmeyeceğini belirten Tezcan, “Getireceğimiz başkan yeniden demokrasiyi inşa edecek bir aday olacak” ifadelerini kullandı.

Tezcan’ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

‘Erken seçime biz hazırız ama AKP değil’

Erken seçimi her zaman bekliyoruz ve hazırız. Kendileri için uygun konjoktürde seçimi yapacaklardır. Yarın seçim olacak gibi hazırız ama onlar yarın olacak bir seçime hazır değiller. 2019 tarihini MHP’nin desteğini alabilmek için koydular. Kendileri hazır değil.

‘Partiler üstü cumhurbaşkanı söylemini gündemde tutuyoruz’

Genel başkanımız ‘partili aday olmayacak’ demedi, ‘partiler üstü bir aday olacak’ dedi. Partili olabilir ama partiler üstü bir temsil gücü olmalıdır. Biz bir aday tekeli yaratmıyoruz. Hayır kampanyasında, adalet yürüyüşünde ve kurultayda ana taşıyıcı kolon hep CHP’dir. Biz bunun üzerinden siyaseti şekillendirmeye kalkarsak ve her şey bizim olsun dersek bu birlikteliği bitiririz. Partiler üstü cumhurbaşkanı olsun söylemini gündemde tutmamızın nedeni de bu. Bu söylemi gündemde tutmazsak, süreci domine eden parti olarak süreci baltalarız.

2 tane yol var önümüzde. Aday, partinin yetkili kurallarında belirlenecek ama kurullar izlediğimiz kucaklayıcı çizgiye uygun bir tutum içinde olacak. Bunu yaparken diğer bileşenlerde de görüşüp danışacağız.

Biz esas olarak demokratik parlamenter sisteme dönüşü savunuyoruz. Tek adam sistemini değiştirmek için geliyoruz. Halka da böyle gideceğiz. Kuvvetler ayrımına, denge denetleme sistemine geçeceğiz diyeceğiz. Bu yeter mi? Yetmez. Sonuçta ortaya bir hükümet çıkacak. Vatandaş işsizliğe, asgari ücrete çözüm istiyor. Halka projeyle gitmemiz lazım. Ekonomik, toplumsal, siyasal sorunlara yönelik bir bildirgeyle çıkıp yönetmeye talip olacağız. Adayımızın da bu dirayette olması lazım. Millet bize sandıkta anayasayı değşiterecek bir güç verirse işimiz kolaylaşır. Yeni bir anayasayla, farklı özgür bir ülke yaratırız. Seçtiğimiz cumhurbaşkanı yürütme yetkisini kullanacak, aktif bir cumhurbaşkanı olmalı.

‘Sadece denge unsuru olacak bir adayla çıkmayız’

Parlamenter sisteme geçecek çoğunluğumuz yok diye sistem nasıl yürürse yürüsün deme şansımız yok. Cumhurbaşkanı, hükümetini kuracak ve hedefinde Türkiye’yi demokratik parlamenter sisteme hazırlayacak. Sahip olduğu yetkileri tek adam biçiminde kullanmayacak. Fiili olarak kuvvetler ayrılığını hayata geçirecek. Sadece denge unsuru olacak bir cumhurbaşkanı adayı ile çıkmamız söz konusu olamaz.

‘Kılıçdaroğlu’nun adaylık ısrarı yok’

Biz erken isim telafuz etmeyeceğiz. Onun adaylığı da seçeneklerden biri ama seçeneklerimiz çok geniş, onu söyleyeyim. Demokrasi, adalet ve huzur ekseni çok daha büyük bir şansa sahip. Aday blokajı yok burada. Ak Parti’nin adayı Erdoğan. Bize deniyor ki ‘Adam 1-0 önde başlıyor. Siz daha adayı beliryeceksiniz, geriden geliyorsunuz’. Ama bence bu onların dezavantajı ve bizim avantajımız. Ak Parti’de başka bir adayı telafuz etme şansımız yok. Sistem tıkanmış. Oysa burada öyle geniş ve zengin bir alan var ki. CHP’nin genel başkanı ‘aday olacağım’ ısrarı ve kompleksi yok. Biz sonuç alalım diyoruz. Getireceğimiz başkan yeniden demokrasiyi inşa edecek bir aday olacak.