Ana SayfaGüncel‘Cizre’nin Fırtınası’: DSG ve koalisyonun desteğiyle Deyr ez Zor’a operasyon başlatıldı

‘Cizre’nin Fırtınası’: DSG ve koalisyonun desteğiyle Deyr ez Zor’a operasyon başlatıldı

HABER MERKEZİ – Fırat’ın ve Deyr ez Zor’un doğusunu IŞİD’den almak için “Cizre’nin Fırtınası Hamlesi” isimli operasyonun başlatıldığı duyuruldu. Operasyona Demokratik Suriye Güçleri ve Uluslararası Koalisyon güçleri destek veriyor.

Rakka’nın IŞİD’den kurtarılması için sürdürülen “Büyük Savaş” adlı operasyon devam ederken, Demokratik Suriye Güçleri (DSG) geçtiğimiz günlerde Deyr ez Zor bölgesinden IŞİD’lileri çıkartmak için ‘yakın bir zamanda harekete geçileceğini’ açıklamıştı.

ABD’li komutan Stephen Townsend da Deyr ez Zor’u IŞİD’den kurtarma operasyonunda Demokratik Suriye Güçleri’ne destek vereceklerini açıklamış, “DSG’nin bölge halkları tarafından kabul edilebilecek bir güç olacağını düşündüklerini” dile getirmişti.

ABD ‘bölge halklarının güvendiği bir güç’ dediği DSG’ye Deyr ez Zor’da destek verecek

Bu açıklamalardan bir hafta sonra Dêrazor Askeri Meclisi, “Cizre’nin Fırtınası Hamlesi”ni başlattığını duyurdu.

Demokratik Suriye Güçleri komutanlarının da katıldığı, Haseke’nin güneyindeki Şedade ilçesinde yapılan açıklamada konuşan Dêrazor Askeri Meclisi komutanı Ehmed Ebû Xewla, “Suriye’nin özgürleştirilmiş Cizre ve Doğu Fırat topraklarından geriye kalan toprakların terörden özgürleştirilmesi ve Dêrazor’un doğu kırsalının temizlenmesi için Cizre’nin Fırtınası Hamlesi’nin başlattığımızın müjdesini veriyoruz” diyerek operasyonu duyurdu.

Açıklamada, Rakka’daki operasyona işaret edilerek burada IŞİD’in savunma hatlarının kırıldığı ve kentte IŞİD’in sonunun geldiği belirtildi.

Buna karşın IŞİD’in Şedade ve Deyr ez Zor’un doğu bölgelerine saldırarak moral toplamaya çalıştığının kaydedildiği açıklamada, bu nedenle operasyona start verildiği belirtildi.

“Tüm çabalarımızla sivillerin hiçbir zarara uğramaması ve onları güvenli bölgelere sevk etme temelinde hareket edeceğimizi belirtiyoruz” denilen açıklamada, Demokratik Suriye Güçleri’ne ‘katılımlarından ve desteklerinden’ ötürü, Uluslararası Koalisyon güçlerine de havadan ve karadan destek sundukları için teşekkür edildi.

Suriye ordusu Deyr ez Zor’un batısında

Suriye ordusu da 5 Eylül’de yaptığı açıklama ile Deyr ez Zor’un batı yakasındaki IŞİD kuşatmasını kırdığını duyurmuş, Rusya da Suriye ordusuna füzelerle destek verdiğini açıklamıştı.

Yapılan açıklamalarda Suriye ordusunun ilerleyişinin kentin kuzeyindeki kuşatmayı kırdığı ancak güneydeki askeri havalimanı da dahil diğer bölgelerin hala kuşatma altında bulunduğu bildirilmişti.

Suriye ordusu Deyr ez Zor’un batısında ‘IŞİD kuşatmasını kırdı’, Rusya füzelerle destekliyor

Deyr ez Zor

IŞİD Deyr ez Zor vilayetinin petrol kuyularıyla topraklarının önemli bir kısmını 2014 yılı ortalarında ele geçirmiş, 2015 yılı başlarında da kent merkezinin yarıdan fazlasını denetimi altına almıştı.

Petrol ve doğalgaz zengini Deyr ez Zor’da yaklaşık 10 bin kişinin IŞİD’in elinde bulunan bölgelerde yaşadığı sanılıyor.

Demokratik Suriye Güçleri karşısında Rakka’da önemli kayıplar veren IŞİD, eğer Deyr ez Zor kenti ve çevresindeki petrol ve doğalgaz yataklarını da kaybederse, Suriye’de sadece birbiriyle bağlantısı olmayan bir kaç noktada sıkışmış olacak.

Previous post
Aklımdan geçeni bir hayvan yapar mı?
Next post
PKK'den "2 üst düzey MİT'çi dahil 20 kişi elimizde" iddiası, Türkiye sessiz