Ana SayfaKitapDersim’in geçmişine ‘bir ağıt’: Haydar Karataş’tan yeni öykü kitabı

Dersim’in geçmişine ‘bir ağıt’: Haydar Karataş’tan yeni öykü kitabı

HABER MERKEZİ – Haydar Karataş’ın “Ejma’nın Rüyası” isimli ilk öykü kitabı NotaBene’den çıktı. Masalsı ve gerçek öğelerin iç içe geçtiği kitapta yazar, zaman mefhumunun giderek belirsizleştiği,  geçmişin hiç bitmeyen, günümüzde de yaşamaya devam eden hikâyelerini anlatıyor.

Vedat Türkali’nin “Yalın, içten ve fonksiyonel yazıyor. Dersimi çok güzel anlatıyor onu çok sevdim” dediği, Murathan Mungan’ın ise “Canavarcasına yazar damarı olan birisi. Hayvani bir yazar, bunu olumlu anlamda söylüyorum. Yaşar Kemal’de de böyle doğadan kaynaklanan bir güç vardır” sözleriyle tarif ettiği Haydar Karataş’ın “Ejma’nın Rüyası” isimli ilk öykü kitabı NotaBene’den çıktı.

Dersim’in tarihsel geçmişine ‘bir ağıt’ niteliği taşıyan yazarın bu kitabında yer alan öyküler üç bölümden oluşuyor.

“Masal İnsan”, “Sayıklamalar” ve “Tarihsel İnsan” başlıklı bölümlerden oluşan kitap, masalsı ve gerçek öğelerin iç içe geçtiği, zaman mefhumunun giderek belirsizleştiği, geçmişin hiç bitmeyen, günümüzde de yaşamaya devam eden hikâyelerini anlatıyor.

Haydar Karataş hakkında

1973 yılında  Dersim’in Hozat ilçesine bağlı Haçeli köyünde dünyaya geldi. Zazaca konuşan bir ailenin çocuğu olan Karataş, Türkçeyi ilkokulda öğrendi.

Politik faaliyetlerinden dolayı 19 yaşında tutuklandı, 10 yıl 4 ay hapis yattı. 2002 yılındaki tahliyesinin ardından Türkiye’yi terk ederek İsviçre’ye gitti. 2003’ten bu yana İsviçre’de politik mülteci olarak yaşayan yazar, Zürih Yüksek Mahkemesi’nde çevirmen olarak çalışıyor.

Yayınlanmış bazı eserleri: Gece Kelebeği / Perperık-a Söe (İletişim Yayınları, 2010), On İki Dağın Sırrı (İletişim Yayınları, 2012), Murathan Mungan’ın derlediği “Bir Dersim Hikayesi” ve “Merhaba Asker” (Metis Yayınları, 2012, 2013) öykü seçkilerinde birer öykü ve Müge Tuzcuoğlu’nun derlediği “Roboski’nin Çocukları” kitabında bir öykü.

Previous post
Rusya ‘Stalin’in Ölümü’ isimli kara mizah filmini 'provokasyon' iddiası ile yasaklamayı düşünüyor
Next post
SALT Galata'da bir söyleşi: 'İstanbul'da Kadın Bani Yapıları Haritası'