Ana SayfaÇeviriDişisi sağır olan bal kabağı kurbağası erkeklerinin ‘yine de’ konuştuğu keşfedildi

Dişisi sağır olan bal kabağı kurbağası erkeklerinin ‘yine de’ konuştuğu keşfedildi

HABER MERKEZİ – Bilim insanları, ‘bal kabağı kurbağası’ isimli türden olan dişi kurbağaların ‘tamamen sağır olmalarına rağmen erkek kurbağaların çiftleşme çağrısı yapmaya devam ettiğini’ ortaya koydu. Bu özellikleri ile erkek bal kabağı kurbağaları “işlevsiz olmasına rağmen ‘konuşan’ tek hayvan türü” oldu.

Brezilya’daki Atlantik Ormanı’nda araştırma yapan bilim insanları benzersiz bir kurbağa türü keşfetti.

Pumpkin toadlet (bal kabağı kurbağası) ismi verilen bu türe mensup dişi kurbağalar tamamen sağır, erkek kurbağaların çiftleşme çağrılarını dahi duyamıyor.

Göz kamaştırıcı bir turuncu renge sahip erkek kurbağalar ise dişiler duymuyor dahi olsa çok tiz bir ses ile çağrılar yapmaya devam ediyor.

‘Bir ilk’: Duyulmasa da çağrı yapmaya devam eden başka hayvan türü yok

Bilim insanlarına göre ise bu bir ilk: Pumpkin toadlerden başka hedef kitlesi onu duyamıyor olmasına rağmen çağrılar yapmaya devam eden başka bir hayvan türü daha yok.

Guardian’ın haberine göre çalışmayı yöneten Dr Sandra Goutte, ‘bulgular ile ilgili çok şaşkın olduğunu’ belirterek şöyle konuştu:

Ben orta kulak ile dışarısı arasında ses iletimini sağlayan bir yol bulacağımı sanıyordum. Kendilerine yapılan çağrıları duymuyor olabileceklerine hiç ihtimal vermedik.

Araştırmayı yürüten bilim insanları için iletişim sinyalleri yerine ulaşmıyorsa evrim dolayısıyla tamamen yok olması gereken tiz sesin sebebi merak konusu.

‘Çağrıların devam etmesinin sebebi görsel sinyal’

Paris’te kurbağaların iletişim sistemleri üzerine çalışan bir bilim insanı olan Goutte ise konu ile ilgili şöyle konuştu:

Tahmin ediyorum ki duyma yetilerini kaybettikleri çok olmadı. Karşı cinsi etkilemek için yapılan çiftleşme çağrıları sadece bazen anlamsız olmakla kalmıyor, aynı zamanda yırtıcıları da çekebiliyor. Fakat pumpkin toadletler çok zehirliler ve bilinen bir düşmanları da yok. Yırtıcı riski spesifik olarak bu tür için geçerli olmasa da hala enerji ve zaman harcanıyor. Bence bu çağrıların devam ediyor olmasının sebebi, boğazın hareketiyle görsel bir sinyal olmaya devam etmesi.

Kurbağaların başka görsel sinyaller kullandığı da biliniyor, örneğin kendisini tehlikede hisseden bir kurbağa kollarını sallıyor ve ağzıyla esneme hareketi yapıyor.

Dolayısıyla eğer boğazın hareket etmesi de bir çiftleşme çağrısı ise, gerçek çiftleşme çağrısının yani kendisinin türev ürünü olabilir.


Karınca Dış Haberler