Ana SayfaGüncel‘Dönüşüm için dönüştürün’: Atıklardan süs eşyaları

‘Dönüşüm için dönüştürün’: Atıklardan süs eşyaları

HABER MERKEZİ – Kuşadası’nda yaşayan Filiz Çakır, çöplerden ve deniz kıyılarından topladığı atıkları elişi ve oymacılık tekniklerini kullanarak süs eşyalarına çeviriyor. Evinde kurduğu atölyesinde 10 yıldır atıklara çalışmalarını sürdüren Çakır, “Bulduğum nesneyi hayal gücüm ile birleştiriyorum. Sonra eser ortaya çıkıyor” diyor.

Aydın’ın Kuşadası ilçesinde yaşayan Filiz Çakır çöplerden ve deniz kıyılarından topladığı atık malzemeleri elişi ve oymacılık tekniklerini kullanarak ev dekorasyonun da kullanılan süs eşyalarına dönüştürüyor.

Evinde kurduğu atölyede 10 yıldır atıkları sanat eserine dönüştüren Çakır, atık nesnelere yeniden “hayat verdiğini” söylüyor ve ürettiği eserlerin her birinin hikayesi olduğunu anlatıyor.

Çakır hikayesini şöyle anlatıyor:

Çöpe atılan malzemelere yeniden farklı bir bakış açısı ile hayat veriyorum. 10 yıldır bu işi yapıyorum. Yeryüzünde yaşamını sonlandırmış ve artık işlevselliğini yitirmiş nesnelere tekrar hayat veriyorum. Yaptığım eseri postmodern sanat ile birleştirip bugünkü modern hayatın içerisine uyarlıyorum.  Yaptığım eserlerin her birinin farklı bir hikayesi var.

Bulduğum nesneyi hayal gücüm ile birleştiriyorum. Sonra eser ortaya çıkıyor. Bir gün içerisinde temayı oluşturuyorum. İki gün içersin ise bitiriyorum. Artık onun bir ismi ve hikayesi oluyor.  İlk eserim ‘Dönence’ denilen eserim oldu. Günlerce bir bisiklet tekerliği aradım. Hayatımın döngüsünü sağlamak gibi bir algı vardı beynimde. Ne yapmalıyım ne yapmalıyım? Derken bir çocuk bisikleti tekerleği buldum. Renk teması olsun dedim. Mavi denizi huzuru ferahı simgeler.  Çok severek yaptım. Oğlum ile birlikte yaptığım eserimdi ve el izleri vardır. Anladım ki ailemdeki herkesi dönüştürüyorum. O yüzden ilk eserimin adını ‘Dönence’ koydum.

Tüketici değil üretici olalım. Tüketen dünya,  geri dönüşen sanat. Şikayetçi değil farkında olalım, dönüştürelim. Ülkemizde unutulmaya yüz tutmuş sanatçılarımız var. Türkiye’de maalesef sanat dallarını anlatmamıza rağmen yaptığımız sanat anlaşılmıyor. Bu da bizim sanat evlerimiz ve atölyelerimizin olmayışından kaynaklanıyor.  Artık sanat evleri oluşturulsun. Oralarda ayakkabı sanatı, deri, keçe, boya ve seramik, sanatçıları yetiştirilsin. Bu dünyada Türkiye’nin sanata dönüştüğünü görmek istiyorum açıkçası. Dönüşüm için dönüştürün.