Ana SayfaDünyaDSG’den Deyr ez Zor operasyonuna ilişkin açıklama: Yeni bir aşamaya geçildi

DSG’den Deyr ez Zor operasyonuna ilişkin açıklama: Yeni bir aşamaya geçildi

HABER MERKEZİ – Deyr ez Zor’un IŞİD’den kurtarılması için ‘Cizre’nin Fırtınası’ isimli operasyonu yürüten DSG’den operasyona ilişkin yeni bir açıklama geldi. Operasyonun yeni bir aşamaya geçtiğini kaydeden DSG,  “Cizre bölgesinin tamamen kurtarılması için dört koldan operasyona” başlandığını açıkladı.

Deyr ez Zor’a ‘Cizre’nin Fırtınası’ isimli operasyon ile ilerleyen ve son olarak 23 Eylül’de kentin kuzey doğusundaki Koniko gaz şirketinin bulunduğu alanı IŞİD’den kurtaran Demokratik Suriye Güçleri’nden (DSG) operasyona ilişkin yeni bir açıklama geldi.

DSG operasyonda yeni bir aşamaya geçildiğini ve Cizre bölgesinin IŞİD’den kurtarılması için 4 koldan operasyon başlatıldığını duyurdu.

DSG’den yapılan açıklamada birinci koldan 20 km ilerlendiği, dördüncü koldan ise 25 km ilerlenerek Mergede ilçesine ulaşıldığı kaydedildi.

DSG’nin operasyonun yeni aşamasına ilişkin açıklaması şöyle:

Cizre Fırtınası Hamlesi bugün yeni bir aşamaya geçti ve Cizre Bölgesi’nin tamamını özgürleştirmek için hamle 4 koldan harekete geçti.

Birinci kol, Cezrat Köyü’nden başladı ve 20 km ilerledi. Bu koldaki Kebir Köyü’nde güçlerimizin bir intihar saldırısına karşı sergilediği direnişte 5 savaşçımız şehit düşmüştür. Savaşçıların ilerleyişi devam ediyor.

İkinci kolda ise güçlerimiz sanayi bölgesinin tamamını mayınlardan temizlemiştir.

Üçüncü kolda, Sed Köyü ve Siwer Beldesi’nin tamamı özgürleştirilmiş ve belde mayınlardan temizlenmiştir.

Dördüncü kolda ise savaşçılar Şînad ve Inad köylerinden 25 km Mergedê ilçesine doğru ilerleme sağlamış ve Bir Nifax Köyü’nü özgürleştirmiştir. Ayrıca 5 çete cenazesi ve çetelere ait bir miktar cephane savaşçıların eline geçmiştir. Savaşçılar burada çetelere ait bir tünel tespit etmiştir. Savaşçılar ilçenin ve Xabur çevresinin özgürleştirilmesi için ilerlemeye devam ediyor.

Fırat’ın ve Deyr ez Zor’un doğusunu IŞİD’den almak için 9 Eylül’de başlatılan “Cizre’nin Fırtınası Hamlesi” isimli operasyon devam ederken, Uluslararası Koalisyon güçlerinin de destek verdiği hareketi yürüten Demokratik Suriye Güçleri’ne (DSG) Rusya ve Suriye rejimince iki kez saldırı gerçekleşti.

Rusya iki kez DSG birliklerini vurdu

Rusya’ya ait savaş uçakları ilk saldırısında 16 Eylül’de Fırat’ın doğusundaki Sanayi bölgesindeki DSG noktasını bombalamış ve saldırıda 6 DSG’li yaralanmıştı.

25 Eylül’de ise DSG tarafından kurtarılan Koniko gaz şirketi yakınlarında bulunan DSG  birlikleri, Rusya’ya ait savaş uçakları tarafından bombalanmıştı.

İlk saldırı sonrası sonrası ABD, Rusya’nın alanda DSG’lilerin olduğunu bildiğini ve buna rağmen saldırı düzenlediğini açıklamış, Rusya ise uluslararası koalisyonu bombardıman öncesi uyardığını ve sadece IŞİD’i vurduklarını savunarak saldırıyı üstlenmemişti.