Ana SayfaÇalışma YaşamıDünya Kupası’nın diğer yüzü: Binlerce mülteci işçi ölümcül sıcaklara maruz bırakılıyor

Dünya Kupası’nın diğer yüzü: Binlerce mülteci işçi ölümcül sıcaklara maruz bırakılıyor

HABER MERKEZİ – Katar, 2022 Futbol Dünya Kupası’na ev sahipliği yapma teklifinin kabul edilmesinin ardından oylamada destek kazanmak için rüşvet dağıttığı suçlamalarıyla karşı karşıya kalmıştı. Ancak beş sene sonra kışın düzenlenmesi planlanan turnuva ile ilgili tek ‘sorun’ bu değil. HRW’nin raporuna göre Katar’da, Dünya Kupası için yapılan stadyum inşaatlarında binlerce mülteci işçi ölümcül sıcaklara maruz bırakılıyor, sıcaklığın neden olduğu ölümlere karşı tedbirler alınmıyor ve görmezden geliniyor.


Çeviri – Derleme: Tolga Er


Daha önce hiç böyle bir organizasyona ev sahipliği yapmayan Katar’ın 2022 Futbol Dünya Kupası’na ev sahipliği yapma teklifi 2010’da FIFA Komitesi’nde yapılan oylamada kabul edilmiş; Katar, oylamada destek kazanmak için yüklü miktarda rüşvet dağıttığı suçlamaları nedeniyle bir dizi uluslararası cezai soruşturma ile karşı karşıya kalmıştı.

Ancak 2022 Dünya Kupası’nın Katar’da düzenlenmesiyle ilgili tek ‘sorun’ rüşvet suçlamalarıyla sınırlı değil.

Yerel nüfusun ortalama olarak en zengin olduğu ülke olan Katar’da yaklaşık iki milyon mülteci, ağır fiziki işlerde çalışıyor.

Daha yoksul Asya ülkelerinden gelen yaklaşık 800 bin kişi ülkedeki inşaat projelerinde görev alıyor.

Bu kişilerden 12 bini ise Dünya Kupası için inşa edilmekte olan stadyumlarda çalışıyor.

Stadyumların inşası için çalışanların sayısının 35 bine çıkması da bekleniyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne (HRW) göre brada çalışan işçiler, hayatlarını tehdit eden sıcaklık ve neme maruz kalıyor, yüzlerce işçi her yıl yaşamını yitiriyor.

Bütün bunlara rağmen Katar yönetimi, ölümleri yeterince soruşturmuyor ve elde edilen bulguları kamuoyu ile paylaşmıyor.

HRW’nin Ortadoğu Yöneticisi Sarah Leah Whitson, önlem almanın ve düzenli soruşturma açmanın Katar hükümetinin elinde olduğunu söylüyor:

Katar’daki inşaat işçilerinin hayatını ve sağlığını korumak için dışarıda çalışmaya yönelik yeterli önlemlerin uygulamaya konulması, işçilerin ölümlerinin nedenlerinin soruşturulması ve kamuoyu ile paylaşılması gerekli.

Çalışma saatlerini sıcaklığa göre ayarlanması Katar hükümetinin elinde ve bu önlem, yüzbinlerce işçiyi korumaya yardımcı olacaktır.

Sıcağın neden olduğu ölümler dikkate alınmıyor

Katar hükümeti tarafından 2012 yılında yapılan açıklamada, Bangladeş, Hindistan ve Nepal’den gelen 520 işçinin yaşamını kaybettiği aktarılmıştı.

HRW’ye göre bu 520 kişiden 385’inin yaşamını yitirmesi, “otoritelerin açıklamadığı veya soruşturmadığı nedenlerden ötürü” gerçekleşti.

Daha geçen sene Katar hükümeti, HRW’ye 35 işçinin yaşamını yitirmesinin nedeni olarak, “çoğunun muhtemelen inşaat alanında düşmesini” gösterirken, kalp krizi veya “doğal” nedenlerden ötürü hayatını kaybedenleri dikkate almamıştı.

Son iki yılda Dünya Kupası projelerinde çalışan işçilerden 10’u yaşamını yitirdi.

Bu ölümlerden sekizi, kayıtlara ani kalp durması veya solunum yetmezliği olarak geçti.

HRW, yapılan bu açıklamalarının ‘anlamsız’ olduğunu düşünüyor.

Dünya Kupası inşaat işçilerinden 48 yaşındaki Jaleshwar Prasad’ın ölümünde çalışma koşullarının etkenlerden biri olmadığı belirtilerek neden olarak ani kalp durması gösterilmişti.

Ancak HRW, Prasad’ın öldüğü günden sadece bir gün önce hava sıcaklığının 39 dereceye ulaştığını ifade ediyor.

HRW adına araştırmayı yürüten Nicholas McGeehan, Katar hükümetini ve Yüksek Kurul’u işçilerin sağlığını ve güvenliğini sağlama sorumluluğundan kasıtlı olarak vazgeçmekle suçluyor.

HRW’den Katar’a çağrı

Britanya Meteroloji Ofisi’nin başkent Doha’da geçtiğimiz yılın iklim kayıtlarının incelediği analizde; hissedilen sıcaklığa bakıldığında, iklime alışmış bir kişinin yıl içerisinde orta derece yorgunlukta bir işi dışarıda yapmasının tehlikeli olduğu 1,176 saat olduğu ortaya kondu.

HRW, Katar hükümetine ve diğer Körfez ülkelerine, sıcaklıkla ilişkili ölümcül muhtemel hastalıkların önüne geçilmesi için güneş ışığını da dikkate alan yaş termometre küre sıcaklığı (WGBT) kullanılması çağrısında bulundu.

Öte yandan McGeehan, ölümlerin artmasından endişe duyduğunu ifade etti:

Ölümlere dair yeni verilere, sıcaktan korumaya yönelik yeni yasalara ve acil soruşturmalara ihtiyacımız var. Aksi durumda yaşamını yitirenlerin sayısı artmaya devam edecek.


Kaynak: The Guardian