Ana SayfaEkonomiEkonomide ‘2020 hedefleri’ açıklandı: ‘Öngörüler tutarsız ve çelişkilerle dolu’

Ekonomide ‘2020 hedefleri’ açıklandı: ‘Öngörüler tutarsız ve çelişkilerle dolu’

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin, beraberinde vergi artışını da getiren 2018-2020 dönemine yönelik Orta Vadeli Programı açıklandı. Peki, program kapsamındaki büyüme, işsizlik oranı ve ihracat hedefleri ne kadar gerçekçi ve tutarlı? Program kapsamında ulaşılması öngörülen hedefleri değerlendiren iktisatçı Mahfi Eğilmez’e göre öngörüler tutarsız ve çelişkiler barındırıyor. Eğilmez, “Açıklanan OVP ise zaten anlamı kalmamış olan 2023 hedeflerinin ne kadar afaki hedefler olduğunu bir kez daha ortaya koymuş bulunuyor” diyor.

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Maliye Bakanı Naci Ağbal ve Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, dün gerçekleştirilen basın toplantısında Orta Vadeli Programı (OVP) açıkladı.

Böylelikle 2018 – 2020 yıllarını kapsayan programla beraber vergilerde artışa gidileceği duyurulurken; büyüme, işsizlik oranları ve kişi başına milli gelirde de hedefler belli olmuş oldu.

Peki, açıklanan bu 2020 hedefleri ne kadar gerçekçi ve tutarlı?

İktisatçı Mahfi Eğilmez’e göre öngörüler tutarsız ve çelişkiler barındırıyor.

Çelişkiler

Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) 2017 yılı dahil olmak üzerre tüm yıllarda yüzde 5,5 olarak tahmin edilen büyümeyi değerlendiren Eğilmez, ‘Önce büyüme oranının esas alındığı ve sonra diğer tahminlerin bu büyüme oranlarına göre ayarlandığı izlenimi yarattığını’ ifade ediyor.

Eğilmez, ABD Merkez Bankası FED’in bilanço küçültme operasyonun artarak devam edeceği ve faiz artışları yapacağı dikkate alınırsa, Türkiye ekonomisinin 4 yıl üst üste yüzde 5,5 gibi potansiyelinin üzerinde bir oranda büyümeyi sürdürmesi gerçekçi görmüyor.

Öte yandan OVP’de kişi başına gelir, 2020 yılında 13.024 Dolara yükselecek görünüyor.

Ancak Eğilmez’e göre bu hedef, TL’nin dolar’a karşı değer kaybetmesinden ötürü inandırıcı değil.

Enflasyon’da son on beş yıldır ulaşılamayan yüzde 5’lik hedef

OVP ile öngörülen enflasyon oranlarının dönem boyunca azalacağı ve 2020’de Merkez Bankası’nın son on beş yıldır bir türlü ulaşılamayan yüzde 5’lik hedefe ulaşacağı öngörülüyor.

Mahfi Eğilmez, açıklanan vergi artışlarıyla talepte belirli bir gerileme ortaya çıkabileceğini ve bu gerilemenin enflasyon üzerinde frenleyici etki yaratarak hedeflenen düzeye yaklaşılmasını sağlayabileceği fikrinde.

Ancak Eğilmez bu durumda büyüme ile enflasyon oranları arasında bir çelişki ortaya çıkacağını söylüyor, yazısında yüzde dört yıl üst üste 5,5 oranındaki bir büyümenin talep daralmasıyla sağlanamayacağının altını çiziyor.

Büyüme istihdam yaratmayacak

İhracat ve İthalât: OVP’de İhracat ve ithalâtın 2016 sonundan 2020 sonuna kadar aynı oranda (yüzde 37 dolayında) artacağının tahmin edildiği OVP’de Eğilmez’e göre ‘çok yerinde’ bir varsayım değil.

Türkiye ekonomisinin hızlı büyüdüğü dönemleri hatırlatan Eğilmez, böyle dönemlerde ithalâtın daha hızlı arttığını, dolayısıyla buradaki eşit artış varsayımının yerinde olmadığını vurguluyor.

Eğilmez, Eylül ayı verilerine göre yüzde 10,2’de seyreden işsizlik oranına da değiniyor.

Türkiye’nin özellikle son dönemde yüzde 10’un yüzde 5,5 düzeyinde 4 yıl üst üste büyümesi halinde işsizliğin yüzde 9,6’ya, hatta daha da aşağısına inebileceğini söyleyen iktisatçı, OVP’de yer alan büyümenin istihdam yaratıcı bir büyüme olmayacağı varsayımı yapıldığı yorumunda bulunuyor.

Bunun sebebini ise işsizlikteki düşüşün, yüksek ve sürekli büyüme tahminine karşın düşük tutulmasına bağlıyor.

‘Anlamı kalmamış 2023 hedefleri’

Eğilmez son olarak, hükümetin ‘2023 hedeflerine’ değiniyor ve şöyle diyor:

Açıklanan OVP, zaten anlamı kalmamış olan 2023 hedeflerinin ne kadar afaki hedefler olduğunu bir kez daha ortaya koymuş bulunuyor.


Bu yazının, Mahfi Eğilmez’in blog yazılarının bulunduğu sitesinden derlenmiştir.

 

Previous post
'Tiyatro bağımsızlık yapar': 21. İstanbul Tiyatro Festivali'nin programı açıklandı
Next post
Kadıköy'de 'Karikatür Günleri' başlıyor