Ana SayfaGüncel‘Ender kullanılan bir yöntem’: AİHM’den tutuklu gazetecilerle ilgili önemli karar

‘Ender kullanılan bir yöntem’: AİHM’den tutuklu gazetecilerle ilgili önemli karar

HABER MERKEZİ – Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri, Türkiye’deki tutuklu gazetecilerin AİHM’deki davalarına müdahil oldu. AİHM eski yargıçlarından Rıza Türmen, bunun, Komiser’in çok ender kullandığı bir yöntem olduğuna dikkat çekerken, “Mahkeme dışından birisi davaya müdahil oluyor” dedi. Türmen, “Türkiye’deki basın özgürlüğü davaları açısından son derece önemli ve iyi bir gelişme” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’de tutuklu bulunan gazetecilerin davalarını öncelikle ele alma kararı alan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), çok nadir uyguladığı bir yöntemle Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks’in davaya müdahillik talebini kabul etti.

Cumhuriyet’in haberine göre 29 Ağustos’ta İnsan Hakları Sözleşmesi’ninin 36 maddesinin 3’ncü maddesinin verdiği yetki ile mahkemeye yazılı olarak görüşlerini sunmak istediğini belirten Muiznieks’in talebi 30 Ağustos günü AİHM tarafından kabul edildi. Muiznieks’in görüşlerini 11 Ekim’e kadar sunması istendi.

Komiser’in görüşlerinin taraflara sunulacağı ve onlardan da görüşün yazılı alınacağı belirtildi.

Kimler için ‘müdahil’ olacak?

AİHM sekretaryasından gönderilen yazıda 307 gündür tutuklu bulunan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu’nun adıyla yapılan ve İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay ile yayın danışmanı Kadri Gürsel’i kapsayan davanın yanı sıra, Komiser, Cumhuriyet muhabiri Ahmet Şık için de müdahillik talebinde bulundu.

Cumhuriyet’in yanı sıra Komiser, 15 Temmuz’un ardından tutuklanan Atilla Taş, Murat Aksoy, Nazlı Ilıcak, Mehmet Altan, Ahmet Altan, Şahin Alpay, Ali Bulaç ve Deniz Yücel için de müdahillik talebinde bulundu.

Türmen: Ender bir uygulama, basın özgürlüğü davaları için çok önemli

AİHM eski yargıçlarından Rıza Türmen, “Bu Komiser’in çok ender kullandığı bir yöntemdir. Mahkeme dışından birisi davaya müdahil oluyor” dedi.

Türmen, sözleşmede yapılan değişiklikle Komiser’e yazılı görüş bildirme hakkının verildiğini belirterek, “Yargının dışındaki bir makamın görüş bildirmesi nadirdir. Bu görüş tabii ki Mahkeme içerisinde etkili olacaktır. Bu yöntem önemli davalarda başvurulan bir yöntemdir. Mahkeme, sürece zaten öncelik vermişti” yorumunu yaptı.

Türmen, AİHM’in, Komiser’in başvurusunu kabul etmesini, Türkiye’deki basın özgürlüğü davaları için “çok önemli bir gelişme” olarak nitelendirdi.

Komiser’in, Türkiye’deki basın özgürlüğü konusundaki eleştirel raporları doğrultusunda müdahillik talebinde bulunduğunun anlaşıldığını Türmen, Komiserliğin son derece önemli bir makam olduğuna işaret etti.

Türmen, “Bu nedenle yazılı görüşlerinin, başvurularının mahkeme tarafından dikkate alınacağını düşünüyorum. Bu sadece Cumhuriyet değil, diğer gazeteciler açısından, Türkiye’deki basın özgürlüğü davaları açısından son derece önemli ve iyi bir gelişme” dedi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Cezaevlerinde kapasite fazlası 22 bin kişi var
Sonraki Haber
ABD 'bölge halklarının güvendiği bir güç' dediği DSG'ye Deyr ez Zor'da destek verecek