Ana SayfaGüncelErdoğan’ın ABD ziyareti: ‘İlişkiler hiç olmadığı kadar yakın’ mı?

Erdoğan’ın ABD ziyareti: ‘İlişkiler hiç olmadığı kadar yakın’ mı?

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD ziyareti Türkiye’de manşetlere Trump’ın, “İlişkilerimiz hiç olmadığı kadar yakın” sözleri ile çekildi. Peki, Trump’ın bu sözünün karşılığı ne? Türkiye ve Ortadoğu uzmanı Aaron Stein’e göre ilişkiler pek de AKP’ye yakın basında dillendirildiği gibi değil. Stein, Rusya’dan füze almak isteyen Türkiye’nin ABD’nin hedefinde olduğunu söylüyor. ABD’deki gelişmeleri yakından takip eden gazeteci Mutlu Çiviroğlu ise Trump’ın “İlişkilerimiz yakın” şeklindeki sözünü destekleyecek pratik herhangi bir gelişme olmadığını belirterek, “Erdoğan’ın bu ziyaretten herhangi bir kazancı yok” yorumunu yapıyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’na katılan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ziyaretinde 35 dakikalığına ABD Başkanı Donald Trump’la da bir görüşme yaptı.

Erdoğan’ın bu ziyaretinde gündeminde korumaları hakkında başlatılan soruşturma, korumalara silah satışının yasaklanması ve korumaların ABD’ye girişinin yasaklanması, Irak Kürdistan Bölgesi’ndeki bağımsızlık referandumu, Rojava meselesi, Rıza Sarraf dosyası ve bu dosya kapsamında eski bakan Zafer Çağlayan’a yönelik tutuklama kararı, ABD ile Türkiye arasında gerilen ilişkilerin onarılması gibi başlıklar vardı.

Erdoğan’ın BM Genel Kurulu’ndaki konuşması ve Trump ile görüşmesi Türkiye’de hükümete yakın basında ‘önemli bir gelişme’ olarak nitelendirildi.

Öyle ki Trump tarafından dile getirilen, “İlişkilerimiz hiç olmadığı kadar yakın” sözleri Türkiye’de manşetlere çekilen şey oldu ve bu, iktidara yakın medyada “referandum mutabakatı” olarak nitelendirildi.

Peki, Trump’ın bu sözünün esas olarak karşılığı ne, Türkiye-ABD arasında korumalardan YPG konusundaki anlaşmazlığa uzanan gerginlik ‘dindi’ mi?

“Rusya’dan füze almak isteyen Türkiye hedefte”

Washington merkezli düşünce kuruluşu Atlantik Konseyi’nin Türkiye ve Ortadoğu uzmanı Aaron Stein’e göre ilişkiler pek de AKP’ye yakın basında dillendirildiği gibi değil.

ABD ile Türkiye arasındaki ilişkilerin son ziyaretten bu yana ‘daha da kötüleştiği’ yorumunu yapan Stein, ABD Kongresinin Rusya ile ilgili onayladığı yaptırımların, Rusya ile S-400 füze almak isteyen Türkiye’yi de hedef aldığına dikkat çekiyor.

DW’ye konuşan Stein, ABD’nin “Türkiye’nin gerçekten iyi bir müttefik olmadığı yönünde bir belirti ve Erdoğan’ın otoriter ve sağı solu belli olmayan biri olduğu” düşüncesinde olduğunu söylüyor.

Ayrıca Stein, Trump’un özür dilediğine ilişkin Erdoğan tarafından verilen bilginin doğru olmadığını ve bu tür bilgilerin paylaşılmasının ABD’de hoş karşılanmadığını dile getiriyor.

“Erdoğan’ın bu ziyaretten herhangi bir kazancı yok”

ABD’deki gelişmeleri yakından takip eden gazeteci Mutlu Çiviroğlu da, ziyaretin Türkiye açısından bir getirisinin olmadığını düşünüyor.

Çiviroğlu’na göre “Türkiye’nin ABD kamuoyu nezdinde kötüleşen imajı daha da kötüleşti ve bunun kısa sürede değişmesi de mümkün görünmüyor”.

Türkiye’nin elde ettiği tek somut “başarının” Irak Kürdistan Bölgesi’ndeki bağımsızlık referandumuna ilişkin ABD ile ortak tutum sergilemesi olduğunu belirten Çiviroğlu, “Ama bu konuda da zaten bir sürpriz yok. Çünkü Erdoğan gelmeden önce de ABD bu konudaki tutumunu ortaya koymuştu” diyor.

Türkiye’de Trump tarafından dile getirilen ve manşetlere çekilen “İlişkilerimiz hiç olmadığı kadar yakın” sözlerini de değerlendiren Çiviroğlu, bu sözü destekleyecek pratik herhangi bir gelişme olmadığına da dikkat çekiyor:

Bunu doğrulayacak doneler ve gelişmeler yok ortada. Aksine Erdoğan’ın korumalarının yeniden şiddet olaylarına karışmaması konusunda uyarı vardı. Zaten bu kaygılar da haklı çıktı. Bu ziyaretin var olan olumsuzluklara hiçbir katkı sunmayacağı konuşuluyor. Erdoğan gelmeden önceki hava devam ediyor. Trump’ın otoriter ve benmerkezci liderlere ilgisi var. Trump’ın bu sözleri Amerika devletinin görüşünü yansıtmıyor. Devlet Pentagon, Anayasa Mahkemesi, Kongreden oluşuyor.

Ayrıca Çiviroğlu’na göre Erdoğan, Rojava konusunda da ABD’den istediğini alabilmiş değil:

Rojava meselesinde değişiklik yok, yakın zamanda da bu konuda bir değişiklik beklenmiyor. Deyr ez Zor’da rejimin ele geçirmek istediği petrol kaynaklarını YPG ele geçirdi. Erdoğan ABD’nin Rojava konusundaki fikrini değiştiremez. Rıza Sarraf dosyasını etkileyecek, bunu Türkiye’nin lehine değiştirecek gelişme yok. Burada yargıyı siyaset etkilemiyor. Sarraf dosyası yerinde sayıyor. İran meselesi önemli yer tutuyor. Sarraf dosyası da bununla ilgili. Görünen o ki herhangi bir değişiklik olmayacak. Erdoğan’ın herhangi bir kazancı yok bu ziyaretten.