Ana SayfaGüncelErdoğan’ın açıklamalarını ‘tehditkar’ bulan ABD’ye tepki

Erdoğan’ın açıklamalarını ‘tehditkar’ bulan ABD’ye tepki

HABER MERKEZİ – Dışişleri Bakanlığı, Irak Kürdistan Bölgesi’ndeki referanduma ilişkin Türkiye’nin açıklamalarını ‘tehditkar’ bulduğunu ifade eden ABD’ye tepki gösterdi. Yapılan açıklamada ‘tutarlı bir tavır’ talebi dillendirildi.

Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin Kuzey Irak’taki tartışmalı referanduma ilişkin açıklamasına tepki gösterdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Irak Kürdistan Bölgesi’ndeki bağımsızlık referandumuna yönelik Türkiye’den gelen açıklamaların ‘tehditkar olabileceği’ yönündeki açıklamasına Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Müftüoğlu’ndan yanıt geldi.

Türkiye’nin tutumunun ilkesel bir temele dayandığını ifade eden Müftüoğlu, referandumu ‘gayrimeşru’ olarak nitelerken, “Gelinen aşamada Irak’ın siyasi birliğinin ve toprak bütünlüğünün korunması yönünde tüm uluslararası toplumun tutarlı, ikirciksiz ve sarih bir tutum ortaya koyması lazımdır” değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğan ve ABD’nin açıklamaları

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bağımsızlık referandumu karşısında Mesud Barzani yönetimine, “Bundan sonra bakalım petrolü hangi kanallarla nereye akıtacak veya nereye satacaklar? Vana bizde. Vanayı kapadığımız anda iş bitti. Bütün geliri meliri hepsi ortadan kalkıyor. TIR’lar Kuzey Irak’a çalışmadığı anda bunlar yiyecek, giyecek bulamayacaklar” sözleriyle seslenmişti.

Defalarca askeri müdahale sinyali de veren Erdoğan, ‘Fırat Kalkanı’ ile Suriye’ye yapılan operasyona dikkat çekerek, “Gerektiğinde Irak’ta da bu tür adımları atmaktan geri durmayacağız” demişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert ise Erdoğan’ın bağımsızlık referandumuna giden Irak Kürdistan Bölgesi’ne yönelik bu sözleri için, “Bir tehdit gibi görünüyor. Ama ne söylemesi gerektiği konusunda yorum yapmayacağım” demişti.

Bağımsızlık referandumu

Irak Kürdistan Bölgesi’nde 25 Eylül günü düzenlenen ve özellikle Türkiye, İran ve Irak’ın karşı çıkışları nedeniyle uzun süredir tartışılan bağımsızlık referandumunun resmi sonuçları dün açıklanmıştı.

Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonu tarafından yapılan açıklamaya göre referanduma katılım yüzde 72,16 iken, resmi sonuç ise 92.73 oy oranıyla ‘Evet’.

Previous post
DSG’den Deyr ez Zor operasyonuna ilişkin açıklama: Yeni bir aşamaya geçildi
Next post
Artuklu Belediyesi Eş Başkanı tutuklandı