Ana SayfaGüncelErenus’un Türkiye’de oynanamayan ‘adalet’ oyununa Hollanda sahnelerini açtı

Erenus’un Türkiye’de oynanamayan ‘adalet’ oyununa Hollanda sahnelerini açtı

HABER MERKEZİ – Türkiye’de ‘sahne bulamayan’ Bilgesu Erenus’un adalet konusunu işleyen “Themis ile Lombroso” adlı oyununa Hollanda sahnelerini açtı.

Oyun yazarı ve müzisyen Bilgesu Erenus’un bir adalet tartışması olan “Themis ile Lombroso” isimli oyunu 15 Eylül’de İngilizce olarak Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da sahnelecek.

Bilgesu Erenus, şu anda Türkiye’de oynanamayan oyunun yurt dışında sahnelenebiliyor olmasına değinerek, yazdığı oyunun “yanıtı kendi içinde” soruları seyirciye tartıştıracağını ifade ediyor.

Artı Gerçek’e konuşan Erenus, oyunu hakkında şunları söylüyor:

Adalet Tanrıçası Themis kılıcı, gözbağı ve terazisine karşın neden kendini güvende hissedemiyor?

Kılıcı kendi kullanımı dışında neden kanlanmakta?

Themis’in tarafsızlığının simgesi gözbağı, günümüzde görmezden gelmeyi mi temsil etmekte? Kapitale bağımlılığı, bağlılığı ya da?

Adaletin dengeli dağıtımının simgesi terazinin, küresel kapital koşullarında bu dengeyi asla tutturamayacağına yönelik kaygılar ister istemez doğallaşmakta mı?

Adalet Tanrıçası kaidesini doğuştan suçlu teorisinin mucidi kriminolog Lombroso’ya kaptırmaya çoktan mı razı acaba?

Themis ve Lombroso’nun tüm insanlık gibi kendi kurtuluşlarının da ancak ve ancak adalet kavramının, toplumsal adalet düzeyine ulaştığında gerçekleşeceğine olan inançları içten mi yoksa çaresizlikten mi kaynaklanıyor?

Erenus, bir adalet tartışması olan “Themis ile Lombroso” oyununu “fuaye oyunu” olarak nitelemiş, “sahnelerin fuayeleri bu türü kabullenmezse doğrudan adliye sarayları önünde sergilenmesini” de önermişti.

Oyun hakkında

“Astaro Theatro” ve “Alli Mana Group Production” aracılığıyla Amsterdam’da gerçekleşecek bir komünal festival kapsamında sahnelenecek olan ‘Themis ile Lombroso’ oyununu Arif Murat Gür yönetiyor.

Oyunun İngilizce’ye çevirisini ise Anı Küsmenoğlu Tuna gerçekleştirdi.

Oyunda Themis rolünü Silvia Terribili, Lombroso rolünü ise Roberto Bacchilega üstleniyor.

Oyunun sahnelenmesinde Esra Şakir, Hüseyin Karadeli ve Özlem Miçoğulları çeşitli alanlarda katkı sunuyor.




Önceki Haber
📸 | Kubrick'in gözünden 1940'ların New York fotoğrafları
Sonraki Haber
Fransız gazeteci Loup Bureau 40 gündür Türkiye'de tutuklu