Ana SayfaGüncel‘Erteleme planlıydı, ikinci duruşmada konuşabilecek durumları bile olmayabilir’

‘Erteleme planlıydı, ikinci duruşmada konuşabilecek durumları bile olmayabilir’

HABER MERKEZİ – Tutuklu eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça 194, ev hapsindeki Esra Özakça ise 119 gündür açlık grevinde. Eğitimcilerin avukatı Gülmen ve Özakça’nın ikinci duruşma tarihi olan 28 Eylül’e kadar ‘açlıktan kaynaklı olarak kendilerini ifade edemeyeceklerini’ belirtirken, Esra Özakça ise sağlık durumuna ilişkin verdiği bilgide, ‘tek başına yürümekte zorlandığını ve gün içinde çok yorgun düştüğünü’ söyledi.

Olağanüstü Hal (OHAL) Kanun Hükmünde Kararnameleri (KHK) ile işlerinden edilen eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın “İşimizi geri istiyoruz” talebiyle başlattıkları açlık grevi eylemi 194’üncü gününü geride bıraktı.

Eşi Semih Özakça ile Nuriye Gülmen’in tutuklanması sonrası açlık grevine giren Esra Özakça’nın açlık grevi ise 119’uncu gününde.

Gülmen ve Özakça ikinci duruşmada açlıktan kaynaklı konuşamayabilir

İki eğitimcinin sağlık durumu kritik eşiği çoktan aştı. Esra Özakça ise artık tek başına yürüyemiyor ve ağzının içinde yaralar oluşmaya başladı.

Gülmen ve Özakça’nın duruşmaya getirilmemelerini ve duruşmanın 28 Eylül’e ertelenmesini tasarlanmış bir karar olarak değerlendiren eğitimcilerin avukatı Murat Yılmaz, duruşma tarihine dikkat çekerek, iki ismin sağlık durumlarına dair şunları söyledi:

(28 Eylül), açlık grevinde bu aşamada olan iki insan için çok uzun bir süre. Çünkü saniye saniye vücutları kötüye gidiyor. Dolayısıyla 15 gün sonra duruşmaya çıktıkları zaman bugünkü durumlarından çok daha kötü olacaklar. Kendilerini rahat ifade edemeyecekler açlıktan kaynaklı olarak. Belki konuşmayacaklar bilemiyoruz. Dolayısıyla asıl olarak bu duruşmaya gelip kendilerinin neden açlık grevine başladıklarını, bir örgütle bağlantılarının olmadığını anlatacaklardı. Ama maalesef bu durum ellerinden alındı. Duruşmayı Sincan’a taşımaktaki amaç orada izole etmek, hem katılımı düşürmek hem avukatlara zorluk çıkarmak.

Esra Özakça tek başına yürüyemiyor

Esra Özakça, Nuriye Gülmen ve Semih Özakça ile

119 gündür açlık grevinde olan Esra Özakça ise sağlık durumuna ilişkin verdiği bilgide, tek başına yürümekte zorlandığını ve gün içinde çok yorgun düştüğünü belirtti:

Gündüz ben de çok yorgun oluyorum. Artık bazı şeyleri tek başıma yapmakta zorlanıyorum. Uykusuzluk çok fazla yaşadığım için gün içinde hep yorgun hissediyorum kendimi. Ağzımın içi tamamen yara ve bu da sıvı almamı etkiliyor.

İkinci duruşma 28 Eylül’de

Gülmen ve Özakça’nın yargılandığı davanın ilk duruşması 14 Eylül günü Ankara Adliyesi 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Ancak Gülmen ve Özakça “güvenlik” gerekçesiyle duruşmaya getirilmedi.

Mahkeme duruşmaya getirilmeyen Gülmen ve Özakça’nın “savunma yapmadıkları” gerekçesiyle tutukluluk hâlinin devamına karar verdi.

Davanın ikinci duruşması ise 28 Eylül günü Sincan Cezaevi Yerleşkesi’ndeki duruşma salonunda görülecek.

Duruşmayı izleyen Esra Özakça, Gülmen ve Özakça’nın duruşmaya getirilmemesi kararını siyasi bir karar olarak değerlendirdi:

15 gün başkaları için kısa olabilir ama Nuriye ve Semih için uzun bir süre. 15 dakika bile çok önemli onlar için. Bu kadar bir süre çok büyük bir haksızlık çok büyük bir zalimlik. Duruşmanın 28 Eylül’e ertelenmesi, yine duruşmanın Sincan’da yapılacak olması tesadüf değil. Çünkü çok büyük bir sahiplenme var. Amaç bu sahiplenmeye engel olmak ve Nuriye ile Semih’i göstermemek.

Semih Özakça’ya bir dava daha

Esra Özakça ayrıca eşi Semih Özakça hakkında yeni bir davanın açıldığını ve davaya katılması için mahkemeden çağrı geldiği bilgisini de paylaştı. Ancak ancak davanın detaylarına ulaşamadıklarını kaydetti.

Özakça, 28 Eylül’de görülecek duruşma için dayanışma çağrısında bulundu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
HDP’lilerin düğünde takı takması ‘suç’ sayıldı: 'Örgüte taban kazandırıyorlar'
Sonraki Haber
Erdoğan ABD'de: 'O' korumaları götüremedi, ABD polisi karşıladı