Ana SayfaToplumsal Cinsiyet‘Eşit ve Özgür bir Hayat için bu Yasalar Böyle Geçmez’ diyen kadınlar 1 Ekim’de sokaklara çıkacak

‘Eşit ve Özgür bir Hayat için bu Yasalar Böyle Geçmez’ diyen kadınlar 1 Ekim’de sokaklara çıkacak

HABER MERKEZİ – Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Önlem Grubu, ‘Eşit ve Özgür bir Hayat için bu Yasalar Böyle Geçmez’ adıyla bir kampanya başlatmaya hazırlanıyor. Kadınlar kendilerine yönelik saldırılara karşı mücadeleyi yükseltmek için 1 Ekim’de meydanlarda olacak.

Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Önlem Grubu, kadınların haklarına ve hayatlarına yönelik gerçekleştirilen saldırı ve çıkarılmak istenen yasalara karşı ‘Eşit ve Özgür bir Hayat için bu Yasalar Böyle Geçmez’ ismiyle bir kampanya yürütüyor.

Grup, kampanyanın eylemliliklerini belirlemek ve temel yol haritasını belirlemek üzre geçtiğimiz gün Taksim’de bulunan Feminist Mekan’da buluştu.

Burada temel noktaları belirleyen kadınlar, kampanya metnini hafta sonu açıklayacak.

Kadınlar kampanya kapsamında 1 Ekim günü hemen hemen ülkenin her yerinde 2 Ekim’de ise Ankara’da sokaklarda olacak.

‘Saldırılar yeni değil ama biçim değiştirdi’

Kadınlara yönelik saldırıların yeni olmadığını ancak biçim değiştirdiğini ve görünür olduğunu söyleyen Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Önlem Grubu üyesi Feride Eralp, kampanyaya ilişkin şunları anlattı:

Eskiden daha çok cinsel taciz biçiminde tezahür eden bu saldırılar, şimdi bir ‘ahlak bekçiliği’ şeklinde. Yani ‘bu saatte sokakta bu kıyafetle ne işin var’ ya da ‘kadınlar kısa giydikleri için başımıza dolu yağıyor’ ya da ‘parkta iki kadının, iki adamın veya bir adamla bir kadının el ele tutuşması uygun değil’. Bu taciz-saldırı biçiminde bir fark var: Yaptığı sürekli olarak sana nasıl yaşaman ve nasıl yaşamaman gerektiğini öğretmek. ‘Belli bir yaşam biçiminin dışına çıkan kadınlar’, kendileri saldırıya uğramadıklarında bile çeşitli örneklerden dolayı bu endişeyle, tedirginlikle yaşamaya mahkum ediliyorlar ve aslında topluca hizaya çekilmiş oluyoruz.

‘Diyanet, sosyal politika alanlarında giderek yetkileniyor’

Eralp, kadınların, “Müftülük Yasası” olarak bilinen Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile Mağdur Hakları Kanun Tasarısı adıyla iki yasayla karşı karşıya olduklarını belirtti.

Bunlara karşı mücadele edilmesi gerektiğini söyleyen Eralp, “Evet bu tasarı ‘imam nikahının resmi nikah olması’ demek değil; ama Diyanet İşleri Başkanlığı’nın sosyal politika ve sosyal hizmet alanlarında gittikçe daha fazla yetkilendiği bir sürecin parçası olması nedeniyle başka türlü değerlendirmek zorundayız” dedi.

‘Tüm kadınları itiraz etmeye çağırıyoruz’

Eralp, eşit ve özgür bir hayat istediklerini ve bunun mümkün olabilmesi için de hayatlarını karartan yasaların geçirilmesine izin vermeyeceklerini ifade etti ve şu çağrıyı yaptı:

Tüm kadınları bize sorulmadan hayatlarımızı belirlemek adına yapılan ve eşitsizliği derinleştiren yasal düzenlemelere itiraz etmeye, hep birlikte sesimizi yükseltmeye çağırıyoruz. 1 Ekim günü olabildiğimiz her yerde sokaklarda, 2 Ekim’de de Ankara’da olacağız.”

 


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Ağır çekim kıyamet: Dünyanızın sonu böyle gelebilir – Peter Brannen
Sonraki Haber
İspanya polisinden Katalonya hükümet binalarına baskın: Oy pusulalarına el konuldu, gözaltılar var