Ana SayfaGüncel‘Faşizmin görüntüleri’: Şırnak’ta yıkımla ‘gururlanan’ askerler ‘Türk’ün gücü’ diye bağırıyor

‘Faşizmin görüntüleri’: Şırnak’ta yıkımla ‘gururlanan’ askerler ‘Türk’ün gücü’ diye bağırıyor

HABER MERKEZİ – Yasak, operasyon ve yıkımın hedefi olan Şırnak’ta bir grup asker tarafından kayıt altına alınan bazı görüntüler dün sosyal medyada dolaşıma sokuldu. HDP’nin tepki gösterdiği son görüntülerde askerler, yıkılan kenti kayıt altına alırken, “İşte Şırnak’ın merkezi, bu topraklar bizim. Türk’ün gücünü göreceksiniz” diye bağırıyor. HDP, görüntülerin ‘ırkçılık ve faşizmin görüntüleri’ olduğunu belirtirken, “Irkçı histerinin ve faşizmin marşlarıyla, Şırnak’ın yerle bir edilişinin şanlı bir marifet gibi sunulmasının; acziyetin ve mağlubiyetin göstergesi olduğu açıktır” dedi.

Yasak uygulamasının aylarca sürdüğü, operasyonların ardından yıkımın hedefi olan kentlerden Şırnak’ta askerlerce çekilen ve dün sosyal medyada dolaşıma sokulan görüntüler üzerine Halkların Demokratik Partisi (HDP) bir açıklama yaptı.

“Türk’ün gücünü göreceksiniz”

Söz konusu görüntüler, 2015 yılında Yüksekova’da bir şantiyeyi basan özel harekat timlerinin işçilere yaptığı işkence anlarını hatırlatıyor.

Yüksekova’daki olayda, bir özel harekatçı, baskında gözaltına aldığı inşaat işçilerine “Türk’ün gücünü göreceksiniz” diye bağırarak işkence yapıyordu.

Ortaya çıkan yeni görüntülerde de benzer sözler tekrarlanıyor.

Şırnak’ta çekilen görüntülerde, zırhlı bir aracın içinden yıkılan kenti çeken askerlerden biri, “İşte yıkık dökük binalar Şırnak’ta” diyerek etraftaki yıkımı kayıt altına alıyor.

O sırada bir diğer asker, “Türk’ün gücünü göreceksiniz!” diye bağırıyor.

Devamla da yıkımı tarif eden diğer asker, “Buralar Şırnak merkez, işte Şırnak’ın merkezi, bu topraklar bizim” diyor ve ekliyor: “Ne mutlu Türk’üm diyene”.

HDP: Irkçılık ve faşizmin görüntüleri

HDP Şırnak Milletvekilleri sosyal medyada dolaşıma sokulan yeni görüntüler için ortak bir açıklama yayınladı.

Görüntüler üzerine HDP’den yapılan açıklamada ise aylarca süren abluka ve sokağa çıkma yasaklarında ağır insan hakları ihlallerinin yaşandığı, hatta bu ihlallerin uluslararası kuruluşlar ve Birleşmiş Milletler’in (BM) raporlarına da yansıdığı hatırlatılarak, “Dün sosyal medyada dolaşıma sokulan yeni görüntülerle bu, tekrar gözler önüne serildi” denildi.

Partinin Şırnak milletvekilleri tarafından yapılan ortak açıklamada, Şırnak’ın yıkımdan en fazla etkilenen kentlerden biri olduğu belirtilirken, “12 mahallesi bulunan Şırnak kent merkezinin 8 mahallesi önce tank ve toplarla yakılmış, yıkılmış, devlet gözetiminde yağmalanmış, talan edilmiştir” denildi.

“Şırnak kent merkezindeki yıkımda ‘Türk’ün gücü’ şeklinde gururla sunulan bu görüntüler, ırkçılık ve faşizmin görüntüleridir” diyen HDP’li vekillerin açıklamasının devamı şöyle:

Başka örneklerini sömürgeci rejimlerde gördüğümüz bu görüntüler, bugün AKP Hükümetinin, Erdoğan’ın ve TSK’nin Kürtlerle ilgili politikalarının kristalize olmuş halidir. Kürt toplumuna ve Kürt coğrafyasına dönük bu yıkıcı politikaların Türkiye’yi çektiği şiddet girdabı; bu yıkımın faillerinin de sonunu getirecektir. Tarih ve yakın geçmiş bunu gösteren ve tasdik eden örneklerle doludur.

Irkçı histerinin ve faşizmin marşlarıyla, Şırnak’ın yerle bir edilişinin şanlı bir marifet gibi sunulmasının; acziyetin ve mağlubiyetin göstergesi olduğu açıktır. Kürt coğrafyasında meşruiyetini ve mevcudiyetini kaybeden Erdoğan ve AKP Hükümeti, savaş hukukunu ve evrensel insan hakları ilkelerini çiğneyerek uluslararası meşruiyetini de yitirmiştir. Şırnak’ta devlet güçlerince çekildiği anlaşılan bu görüntüler, Türkiye sınırları içinde değil de barbarlıkla işgal edilmiş ve zorla elde tutulan bir işgal coğrafyasını hatırlatan görüntüleri andırmaktadır.

Şırnak başta olmak üzere, Kürt coğrafyasında ağır yaşam hakları ihlallerinin ve sivil yerleşim yerlerinin yerle bir edilmesinin müsebbiplerinden bunun hesabı hukuk ve tarih önünde mutlaka sorulacaktır.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Fotoğraflarla Rakka’da son durum: Kentin yüzde 80’i DSG kontrolünde
Sonraki Haber
'İklim değişikliğinin en görünür ve kesin kanıtı': Kutuplardaki buzul kütlesi ortalamanın çok altında