Ana SayfaGüncel‘Fırat Kalkanı’ndaki gruplar arasında çatışma

‘Fırat Kalkanı’ndaki gruplar arasında çatışma

HABER MERKEZİ – ‘Fırat Kalkanı’nda Türkiye’nin yanında yer alan gruplardan ikisi arasında Suriye’de şiddetli çatışmalar yaşandığı bildirildi.

‘Fırat Kalkanı’ operasyonu sonrası Türkiye’nin kontrolüne geçen Cerablus, Azez ve Bab üçgenindeki gruplar arasında şiddetli çatışmalar yaşandığı bildirildi.

Aralarında çatışmanın yaşandığı belirtilen gruplar ise, ‘Fırat Kalkanı’ adı ile Suriye’ye düzenlenen operasyonda Türkiye’nin yanında yer alan Sultan Murad Tugayı ve Hamza Fırkası.

İki grup arasındaki çatışmaların Azez’e bağlı Exterin kasabasının Bahverte köyünde 7 Ağustos günü çıktığı belirtiliyor.

Yerel kaynaklara göre çatışmalar, Bahverte köprüsü üzerinde bulunan bir kontrol noktasının hakimiyeti konusunda anlaşmazlık yaşanması üzerine çıktı.

‘Fırat Kalkanı’ndan ayrılan grup Rakka’da DSG’ye katılmıştı

Geçtiğimiz günlerde de Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve desteklediği ÖSO gruplarının Suriye’ye ‘Fırat Kalkanı’ adı altında düzenlediği operasyona katılan Liva El Şimal grubu, silahlarıyla birlikte Demokratik Suriye Güçlerine (DSG) katılarak Rakka operasyonunda yer almaya başlamıştı.

Grubun komutanı Mihemed El Musa, ‘Fırat Kalkanı’ndan ayrılma sebeplerini şöyle açıklamıştı:

Biz onlara şu amaç ile katılmıştık; Türkiye bize Deyr ez Zor’a gitme sözü vermişti. Ancak yerine getirilmedi. Bizi kandırdılar. Öyle bir şey olmadı. Zaten söyledikleri birçok şey doğru çıkmadı. Bu nedenden dolayı birçok grup onlardan ayrıldı. Türkiye birçok grubu bize söylediği vaatler ile tutuyor; ama birçok güç ve aşiret onların niyetlerini anladı. Onun için herkes onlardan ayrılmaya karar verdi. Bu şekilde giderse ‘Fırat Kalkanı’ diye bir şey kalmayacak.

‘Fırat Kalkanı’

Türkiye’nin “Fırat Kalkanı” adı ile Suriye’ye düzenlediği operasyon 20 Ağustos 2016’da başlatıldı.

Operasyonda Türkiye, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) bünyesindeki çok sayıda gruba destek verdi.

Operasyonun bittiğini 2017 yılının Mart ayının sonlarında Başbakan Binali Yıldırım, “Fırat Kalkanı Harekatı bitmiştir, bundan sonra ihtiyaç olması halinde artık yapılabilecek bir hareket artık başka bir isimle anılacak” sözleriyle duyurdu.

Resmi rakamlara göre bu operasyonda 67 Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensubu ve 600 “Fırat Kalkanı” grubu üyesi yaşamını yitirdi.


Kobani ve Afrin birleşmesin diye başlatılan ‘Fırat Kalkanı’nın bir yılı: Nereden nereye?




Önceki Haber
Erdoğan'ın korumalarına silah satışını engelleyecek yasa tasarısı ABD Senatosu'na geliyor
Sonraki Haber
Özsavunmaya tahliye: Şiddet gördüğü eşini öldürdüğü için müebbetle yargılanan kadın tahliye edildi