Ana SayfaDünya‘Fırat Kalkanı’ndan ayrılan grup Rakka’da DSG’ye katıldı

‘Fırat Kalkanı’ndan ayrılan grup Rakka’da DSG’ye katıldı

HABER MERKEZİ – TSK ve desteklediği ÖSO gruplarının Suriye’ye ‘Fırat Kalkanı’ adı altında düzenlediği operasyona katılan Liva El Şimal grubu, silahlarıyla birlikte Demokratik Suriye Güçlerine katılarak Rakka operasyonunda yer almaya başladı.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve desteklediği Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) gruplarıyla birlikte 23 Ağustos 2016 tarihinde ‘Fırat Kalkanı’ adı ile düzenlenen operasyonda Türkiye ile beraber hareket eden gruplardan Liva El Şimal, ‘Fırat Kalkanı’ndan ayrıldı.

Grup silahlarıyla birlikte Rakka’nın IŞİD’den kurtartılması için operasyon yürüten Demokratik Suriye Güçleri’ne (DSG) katıldı.

AFAD’ın verdiği kimlikleri teslim ettiler

Fırat Haber Ajansı’nda yer alan habere göre Liva El Şimal grubu, Türkiye’nin kendilerine verdiği kimliği de DSG’lilere teslim etti.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından hazırlanan kimliklerde, Liva El Şimal grubu üyeleri “Deyr ez Zorlu” olarak gösterilmiş.

Kimliklerin üzerinde ise “Akçakale Kaymakamlığı Süleymanşah Konaklama Tesisi Tanıtım Kartı” yazıyor.

Grubun komutanı Mihemed El Musa, “Fırat Kalkanı”ndan ayrılma sebeplerini ise şöyle açıklıyor:

Biz onlara şu amaç ile katılmıştık; Türkiye bize Deyr ez Zor’a gitme sözü vermişti. Ancak yerine getirilmedi. Bizi kandırdılar. Öyle bir şey olmadı. Zaten söyledikleri birçok şey doğru çıkmadı. Bu nedenden dolayı birçok grup onlardan ayrıldı.

Türkiye birçok grubu bize söylediği vaatler ile tutuyor; ama birçok güç ve aşiret onların niyetlerini anladı. Onun için herkes onlardan ayrılmaya karar verdi. Bu şekilde giderse ‘Fırat Kalkanı’ diye bir şey kalmayacak.

‘Fırat Kalkanı’

Türkiye’nin “Fırat Kalkanı” adı ile Suriye’ye düzenlediği operasyon 20 Ağustos 2016’da başlatıldı.

Operasyonda Türkiye, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) bünyesindeki çok sayıda gruba destek verdi.

Operasyonun bittiğini 2017 yılının Mart ayının sonlarında Başbakan Binali Yıldırım, “Fırat Kalkanı Harekatı bitmiştir, bundan sonra ihtiyaç olması halinde artık yapılabilecek bir hareket artık başka bir isimle anılacak” sözleriyle duyurdu.

Resmi rakamlara göre bu operasyonda 67 Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensubu ve 600 “Fırat Kalkanı” grubu üyesi yaşamını yitirdi.


Kobani ve Afrin birleşmesin diye başlatılan ‘Fırat Kalkanı’nın bir yılı: Nereden nereye?