Ana SayfaGüncelFotoğraflarla Rakka’da son durum: Kentin yüzde 80’i DSG kontrolünde

Fotoğraflarla Rakka’da son durum: Kentin yüzde 80’i DSG kontrolünde

HABER MERKEZİ – Rakka’nın IŞİD’den kurtarılması için yürütülen “Büyük Savaş” adlı operasyonda sona yaklaşılıyor. Demokratik Suriye Güçleri, kentin yüzde 80’inde kontrolü sağladığını açıkladı.

Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) Rakka’yı IŞİD’den kurtarmak için “Fırat’ın Gazabı” adıyla 10 Aralık 2016’da başlattığı operasyonun kent merkezini kurtarma hamlesi olan ‘Büyük Savaş’ 107’nci gününde.

DSG Genel Komutanlığı operasyonun son 5 gününün bilançosuna ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada kentin yüzde 80’inde DSG güçlerinin kontrolüne geçtiği belirtildi.

Son 5 günde kentin kuzeyindeki Tişrin, Rimela ve Rewda mahalleleri ile 17. Tugay’ın IŞİD’den kurtarıldığı belirtilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Son 5 günde güçlerimiz (DSG) IŞİD çetelerinin Rakka kentinin kuzey cephesinde yaptığı kaleleri hedef almış ve hamleye başlamıştır. Askeri güçlerimiz ilk defa bu cephede bir hamle başlatmıştır. DAIŞ çeteleri kentin bu cephesinin genişliği ve farklı yapılarıyla ve buğday deposu, değirmen gibi genel kurumların yer alması sebebiyle savunulur durumda kalacağını tahmin etmişlerdi. Bunların yanı sıra askeri bir karargah olan 17.Tugay da burada bulunmaktadır.

Saydığımız noktalar ve IŞİD çetelerinin oluşturduğu savunma hatları bulunmaktadır, ayrıca çok sayıda patlayıcı madde ve mayınlar bölgeye döşenmiştir. Bunların dışında IŞİD çeteleri bölgeye sivilleri yerleştirmiş ve böylece güçlerimizin bu cephede askeri bir hamleye başlayacağını tahmin edememiştir. Bu sebeple bu bölgede operasyonumuz hızla başlamış ve kısa sürede az zararla büyük sonuç alınmıştır.

Güçlerimiz Şeker Fabrikası ve kentin kuzeyindeki çete karargahlarını ve çetelerin yerleştirdiği tüm mayınları geçmiştir. Güçlerimiz askeri bir manevra ile 17.Tugay ve Rakka kentinin buğday deposunu özgürleştirmiştir. Ayrıca 17.Tugay çevresinde tüm güvenliği sağlamıştır. Böylece bu alanın kontrolü IŞİD çetelerinin elinden çıkmış ve kalan güçleri de dağılmıştır. Savaşçılarımız ilerleyişini sürdürmüş ve mahallede kaçan çetelerin peşine düşmüştür. Savaşçılar Tişrin, Rimela ve Rewda mahallelerini çetelerden özgürleştirmiştir. Savaşçıları ayrıca değirmen binasını da çetelerden temizlemiştir. Bu mahallede yaşanan çatışmada çok sayıda çete öldürülmüştür. 5 gün süren hamlede güçlerimiz ve özel ekipler yüzlerce sivil yurttaşı kurtarmış ve güvenli alana ulaştırmıştır. Çetelerin bir miktar silah deposu da savaşçılarımızın eline geçmiştir.

Mahalle ve söz konusu alanların özgürleştirilmesi ile güçlerimiz Reqa kentinin yüzde 80’ını özgürleştirmiştir. Şimdi de güçlerimiz çatışma alanlarında çetelerin döşediği mayınları temizlik çalışmalarını sürdürmektedir. Çeteler binlerce sivili kalkan olarak kullanmakta ve tüm insanlık değerlerini ihlal etmektedir.

DSG Genel Komutanlığı olarak Rakka’nın kuzey cephesini alevlendirerek uzun süreli bir sessizliğin ardından Rakka’nın özgürleştirilmesinde askeri bir efsaneyi hesaplıyoruz. Bu en az zararla gerçekleşti. Fırat’ın Gazabı Hamlesi’nin son halkası olarak böylece sona yaklaşıyoruz. Bu hamlede Suriye’deki en büyük terör örgütü yeniliyor. Sonuna kadar terörist kalıntılarının peşinde olacağımızı vurguluyoruz.


Karınca Dış Haberler