Ana SayfaGüncel‘Gerekçe’ OHAL: Musa Anter Ödül Töreni yasaklandı

‘Gerekçe’ OHAL: Musa Anter Ödül Töreni yasaklandı

HABER MERKEZİ – Bu yıl 25’incisi yapılanması planlanan Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Ödül Töreni, Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından yasaklandı.

Özgürlükçü Demokrasi gazetesi tarafından bu akşam saat 19.00’da Taksim Hill Otel’de düzenlenmesi planlanan Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Yarışma Ödülleri töreni Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından yasaklandı.

Beş ayrı dalda ödül verilmesi planlanan törenin iptaline gerekçe olarak ise OHAL gösterildi.

Kaymakamlık görevlilerinin otel görevlilerine tebliğini yaptığı kararda “21/09/2017 Perşembe günü saat 19.00 sıralarında Özgürlükçü Demokrasi adresinede İdaremiz Beyoğlu ilçesi Sıraselviler Caddesi No:5 sayılı adreste bulunan Taksim Hill Otel’de “Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri” adı altında yapılmak istenen ödül töreni Kaymakamlık makamının 21/09/2017 ve tarih 2017/1800 sayılı kararı ile yasaklanmıştır” ifadelerine yer verildi.

Musa Anter Ödülleri’nin sahipleri 19 Eylül’de belli olmuştu.

Törenin yasaklanması protesto edildi

Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Yarışma Ödülleri’nin yasaklanması İnsan Hakları Derneği (İHD) önünde protesto edildi.

Törenin yasaklanmasına Türkçe haber dalı jürisi gazeteci yazar Hüseyin Aykol ve Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yılmaz Yıldız tepki gösterdi.

‘Özgür basın olarak baskıyla çoğu kez karşılaşsak da sivil bir törenin yasaklanmasına şaşırdım’

Özgür basın geleneği olarak bu tür baskılara çoğu kez karşılaştıklarını belirten Hüseyin Aykol, “Bugün için biraz şaşırdım. Çünkü bu sadece bir ödül törenidir. Dün aynı otelde bir düğün vardı. Düğün ne kadar sade, sivil bir törense bizim ödül törenimiz de böyle. Biz orada bir panel yapmayacaktık” dedi.

Bugün birçok ülkenin konsolosluklarından kendilerine kutlama mesajlarının geldiğini de aktaran Aykol ‘bu yasağı anlamanın mümkün olmadığını’ söyledi.

‘Tutuklu gazetecilerin gündeme gelmesinden korktukları için yasakladılar, yolumuza devam edeceğiz’

Törende bir konuşma yapacağını ve yapacağı konuşmada tutuklu gazetecilerin durumlarını kamuoyu ile paylaşacağını dile getiren Aykol, Beyoğlu Kaymakamlığı’nın ‘töreni bu durumun tekrardan gündeme gelmesinden korkmuş olabileceğinden kaynaklı yasakladığını’ ifade etti.

Gazeteciler olarak haber yapmaya devam edeceklerini vurgulayan Aykol, ‘İnsanlar bizi dinlediği ve gazetelerimizi aldığı müddetçe biz işimize bakacağız. Özgür basın geleneğimiz 28 yıldır gazete, radyo ve televizyonlar yayınlıyor. Halkın haber alma hakkını savunuyoruz. Bunun için çok bedel ödedik ama yolumuza devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

‘Bu haberciliğin yasaklanmasıdır, ödül kazanan kişiler üstü örtülmek istenen haberler yapmıştı’

Bugüne kadar ödül töreni gerçekleştiren özgür basın geleneğinin hiçbir gazetesinin böyle bir sorunla karşılaşmadığına dikkat çeken Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yılmaz Yıldız ise  ‘kaymakamlığın nasıl bir hukuksal zemin oluşturduğunu anlamaktan zorluk çektiklerini, bu tavrı haberciliğin yasaklanması olarak gördüklerini’ kaydetti.

İktidar yanlısı bir dil kullanılsaydı böyle bir durumla karşılaşmayacaklarını dile getiren Yıldız, ‘ödül kazanan kişilerin üstü örtülmek istenen haberlerini ödüle layık gördüklerini’ belirtti.

Musa Anter’in (Apê Musa) özgür basın için Kürt bilgesi ve iyi bir gazeteci olduğunu vurgulayan Yıldız, ‘Özgür basın geleneğini de onun anısına sahip çıkarak mücadele edecektir’ diye ekledi.


PAYLAŞ:    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!       Yazdır
Önceki Haber
Türkiye, Irak ve İran'dan bağımsızlık referandumuna karşı ortak bildiri
Sonraki Haber
Dişisi sağır olan bal kabağı kurbağası erkeklerinin 'yine de' konuştuğu keşfedildi