Ana SayfaDünyaGuardian: IŞİD’den ayrılanlar İdlib üzerinden Türkiye’ye geçiyor

Guardian: IŞİD’den ayrılanlar İdlib üzerinden Türkiye’ye geçiyor

HABER MERKEZİ – Guardian gazetesi, IŞİD’den ayrılanların 2015’in sonundan beri İdlib’e döndüklerini ve ülkelerine geri dönebilmek amacıyla onlarcasının ise son haftalarda Türkiye’ye girmeyi başardığı yazdı. Gazete, Irak ve Suriye’den ayrılan IŞİD’lilerin sayısını ise tam olarak bilinmediğini de kaydetti.

Britanya’da yayınlanan The Guardian gazetesi, IŞİD’den ayrılan yüzlerce kişinin Avrupa, Kuzey Afrika ve Orta Doğu’daki ülkelerine geri dönebilmek amacıyla Suriye’nin İdlib kentine yığıldıklarını, onlarcasının ise son haftalarda Türkiye’ye girmeyi başardığı yazdı.

Martin Chulov imzalı haberde, Suudi Arabistanlı dört IŞİD’linin kaçakçılara kişi başına 2 bin dolar (yaklaşık 7 bin lira) ödeyerek Eylül başında Türkiye’ye giriş yaptıkları belirtiliyor.

BBC Türkçe’nin Guardian’dan aktardığı habere göre, Türkiye sınırının sıkı bir şekilde korunduğunun da altını çiziliyor.

Guardian ayrıca IŞİD Suriye ve Irak’ta toprak kontrolünü kaybetmeye devam ettikçe mensuplarının bu ülkeler içinde başka yerelere göçünün geçen yıl boyunca devam ettiğini yazdı.

Suriye’den Ağustos ayının sonunda kaçan bir Suudi IŞİD’linin Guardian’a yaptığı açıklamada, çoğu Suudi olan 300 IŞİD’linin, Nusra Cephesi’nin kontrolündeki İdlib kentinin kuzeyinde bir topluluk oluşturduğunu söyledi.

İsmini Abu Saad olarak açıklayan 26 yaşındaki bu kişi, “Çoğu benim gibi ayrılmak istiyor” dedi ve ekledi:

Pek çoğu katıldıkları grubun onları kandırdığını anladı. Diğerleri Nusra’ya güvenmiyor. Birlikte oldukları kişilerin doğru yolda olduğuna inanan çok az insan var.

Abu Saad, bazı Avrupalıların, Faslıların ve Mısırlıların Nusra Cephesi’ne karşı savunma oluşturmak için bir araya geldiklerini de söyledi.

Sayıları net olarak bilinmiyor

Guardian’a göre IŞİD’den ayrılanlar 2015’in sonundan beri İdlib’e dönüyorlar.

Abu Saad, Türkiye’nin güneyine varmasından birkaç gün sonra gazeteye yaptığı açıklamada “Ben de o zaman ayrıldım” dedi ve şöyle devam etti: “Diğerleri bana daha sonra katıldı ve daha fazlası da geliyor.”

Gazete, Irak ve Suriye’den ayrılan IŞİD’lilerin sayısının net olarak bilinmediğini yazıyor.


Kaynak: Guardian

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
HDP’li vekile ‘Devlet benim’ diyen polise 15 yıla kadar hapis istemi
Sonraki Haber
'Kardeşliğin dili müzik': İstanbul Kadın Orkestrası'ndan 16 Eylül'de ücretsiz konser