Ana SayfaKadınHabersizce evlendirilen kadın 2 kez intihar etti, polis işlem yapmadı, hala şiddet gördüğü evde yaşamaya zorlanıyor

Habersizce evlendirilen kadın 2 kez intihar etti, polis işlem yapmadı, hala şiddet gördüğü evde yaşamaya zorlanıyor

HABER MERKEZİ – Van’da haberi olmadan ailesi tarafından hiç tanımadığı bir erkekle evlendirilen bir kadın iki kez intihara teşebbüs etti. Ailesinin evinde şiddet gören ve evliliği kimliğindeki değişen soyadıyla öğrenen kadın, polis tarafından olay hakkında tutanak dahi tutulmadan şiddet gördüğü eve geri gönderildi. Kadın, hala ailesi ile birlikte o evde yaşıyor ve yetkililer hiçbir şey yapılmıyor.

Van’da bir kadın ailesi tarafından şiddet gördü ve zorla haberi dahi olmadan evlendirildi.

Olay, Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) kapatılan Van Kadın Derneği’ne (VAKAD) yapılan başvuru ile ortaya çıktı.

Mezopotamya Ajansı’ndan Nimet Ölmez’in haberine göre evlenmek istemediği bir erkekle resmi nikahının kıyıldığını öğrenen kadın, VAKAD Başkanı Songül Özinver’i arayarak destek talebinde bulundu.

Özinver’in aktardığına göre 19 yaşındaki kadın sevdiği erkekle evlenmek istediği için ailesinden yoğun baskı ve şiddet gördü. Aile ise kadının sevdiği erkekle evlenmemesi için çok ‘farklı’ bir yönteme başvurarak, genç kadının haberi olmaksızın başka bir erkekle resmi nikahını kıydırdı.

“Müftülere nikah kıyma yetkisinin tartışıldığı bugünlerde kadınlardan habersiz resmi nikahın bile yapıldığına tanıklık ediyoruz” diyen Özinver, kadının Haziran ayında ailesi tarafından zorla nişanlandırıldığını söyledi.

Kadının iki kere intihar ettiğini ve uzun süre komada kaldığını belirten Özinver, “Doktorlar onun bir kez daha intihar etmesi halinde öleceğini söyledi” dedi.

Kadın, ilk intihar girişiminin ardından ailesiyle birlikte karakola çağrıldığını ancak polisin ifadeleri aldıktan sonra tutanak dahi tutmadan, kendisine şiddet gördüğü eve geri gönderdiğini ifade etti.

Polisin işlem yapmadığını ancak kendisine nasihatte bulunduğunu söyleyen kadın tekrar eve götürüldüğünde baskının devam ettiğini belirtti.

Ağabeyinin kendisine kimliğini getirip göstererek kendisini ‘Sen artık evli bir kadınsın ve kocanla yaşamaya başlayacaksın’ şeklinde tehdit ettiğini belirten kadın, nüfus cüzdanında değişen soyadını görünce evlendirildiğine inandığını ifade etti.

Gözleri bağlanarak hiç tanımadan evlendirildiği erkekle yaşayacağı eve götürülen kadın, burada ikinci kez intihara teşebbüs etti.

Burada kadının bir hemşire vasıtasıyla kendisine ulaştığını belirten Özinver yaşananları şöyle anlattı:

Olay ile ilgili polisten bilgi almak istedim; ama bana ‘asılsız ihbar’ cevabını verdiler. Ama ben peşini bırakmak istemedim. Çünkü kadın ailesinin onu evlilik için zorlaması halinde kendini öldüreceğini söylüyordu. Ona hastaneden çıktıktan sonra bir türlü ulaşamadık. Tabi polise ismini soyadını yaşadığı yeri verdim ama yine de bulunamadı. Sonradan öğrendik ki; kadının resmi nikahı, istemediği o erkekle kıyılmış. Oysa bu tür adli vakalarda hastane polisinin hemen devreye girmesi geriyor.

‘Habersizce nikahı kıyılıyor, aileye hala bir şey yapılmıyor’

Kadının hala ailesiyle o evde yaşadığına ve evlendirildiği erkeğin boşanmayı kabul etmediğini söyleyen Songül Özinver, tepkisini şu sözlerle dile getirdi:

Polis, kadının 18 yaşını geçtiğini ve şikayetçi olmadığı için aileye herhangi bir şey yapamadıklarını söyledi. Oysa bu kadın iki kez intihar edecek seviyeye geliyor, resmi nikahı habersizce yapılıyor. Ama yine de aileye hiçbir şey yapılmıyor.