Ana SayfaEkonomiHabur Sınır Kapısı kapatılmamış, ‘kontroller sıkılaştırılmış’

Habur Sınır Kapısı kapatılmamış, ‘kontroller sıkılaştırılmış’

HABER MERKEZİ – Irak Kürdistan Bölgesi’ndeki bağımsızlık referandumunda geri adım atılmaması üzerine sabah saatlerinde Türkiye’nin tek taraflı olarak Habur Sınır Kapısı’nı kapattığı iddia edilmişti. İddia üzerine açıklama yapan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci kapının kapatılmasının söz konusu olmadığını, kontrollerin sıkılaştırıldığını söyledi.

Irak Kürdistan Bölgesi’ndeki bağımsızlık referandumu başladı.

Referanduma karşı olan ve olması halinde bir dizi ‘yaptırım’ uygulayacağını açıklayan Türkiye’nin  referandumun başlamasıyla Habur Sınır Kapısı’nı tek taraflı kapattığı iddia edildi.

Fakat iddialar üzerine açıklama yapan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci kapının kapatılmasının söz konusu olmadığını, kontrollerin sıkılaştırıldığını söyledi.

Tüfenkci, “Şu anda kapatma yok. Geçişler güvenlik gerekçesiyle sıkı kontrollü sağlanıyor. Irak tarafından gelenlerin daha sıkı kontrolle geçişlerine izin veriyoruz. Karşıdan gelen araçlar için denetimi artırdık” dedi.

Dışişleri’nden de ‘seyahat uyarısı’

Öte yandan Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada da bir kez daha ‘referandumun sonuçları bakımından yok hükmünde olduğu’ ifade edilerek, 22 Eylül’deki Milli Güvenlik Kurulu (MGK) ve Bakanlar Kurulu toplantısında, uygulanacak ‘yaptırımların’ belirlendiği hatırlatıldı.

Bakanlık, seyahat uyarısının genişletildiğini belirttiği açıklamada, “Irak’ın IKBY dışındaki vilayetleri için daha önce yapılan seyahat uyarısının IKBY kontrolündeki Dohuk, Erbil ve Süleymaniye’yi de içerecek şekilde genişletilmesi uygun görülmüştür” dedi.

Yıldırım, dört ‘yaptırım’ sıralamıştı

Türkiye’nin karşı olduğu ‘bağımsız Kürdistan’ referandumuna ilişkin 23 Eylül’de konuşan Başbakan Binali Yıldırım, “Yanlışta ısrarın sonu hayırlı olmaz” demiş ve Barzani yönetimine karşı atılacak ‘adımları’ sıralamıştı.

Yıldırım bu adımların ‘diplomatik, siyasi, ekonomik ve güvenlik boyutunun’ olacağını söylemiş ve “Atacağımız adımları sahadaki gelişmeler belirleyecek” demişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
YNK ve Goran hareketinden referanduma destek
Sonraki Haber
Ortadoğu'da komün sistemi: Kuzey Suriye'de komünlerle federasyona doğru