Ana SayfaGüncelHak ihlalleriyle gündemde: Tarsus Cezaevi’nde bu kez ‘bir tutuklu intihar etti’ iddiası

Hak ihlalleriyle gündemde: Tarsus Cezaevi’nde bu kez ‘bir tutuklu intihar etti’ iddiası

HABER MERKEZİ – İşkence, darp ve kötü muamele gibi uygulamalar ile gündemden düşmeyen Tarsus T Tipi Kapalı Cezaevi’nde bir tutuklunun intihar ettiği iddia edildi ancak cezaevi yetkilileri intihar iddiasını doğrulamadı. İHD Mersin Şubesi ise Tarsus’taki ihlallere ilişkin düzenlediği toplantıda, bir tutuklunun 14 aydır ailesiyle görüştürülmediğini bildirdi.

İşkence ve kötü muamele iddialarıyla gündemden düşmeyen Tarsus T Tipi Kapalı Cezaevi’nden bu kez intihar haberi iddiası geldi.

Haberi bildiren kişi ise tutuklu bir gazeteci.

Tutuklu gazeteci Erdoğan Alayumat

Geçtiğimiz günlerde yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Medya Haber Ajansı’nın (dihaber) tutuklu muhabiri Erdoğan Alayumat, bayram dolayısıyla dün ailesi ile yaptığı görüşte söz konusu bilgiyi aktardı.

Gazeteci Alayumat, kendisi ile görüşen kardeşi Sümeyye Alayumat’a, cezaevine getirildiği günden bu yana diğer tutuklularla baskı, işkence ve kötü muameleye maruz kaldıklarını söyledi.

Alayumat, cezaevindeki işkence ve kötü muamelelerin sürdüğünü belirttiği görüşte, baskı ve işkencenin sadece siyasi tutuklulara yapılmadığını adli tutuklulara da aynı uygulamaların yapıldığını, son süreçte ise bir adli tutuklunun cezaevinde intihar ettiğini aktardı.

Cezaevinden yalanlama

Konuyla ilgili ulaştığımız cezaevi yetkilileri ise intihar iddiasını yalanladı.

Tarsus 2 Nolu T Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’ndan yetkili, “Öyle bir şey yaşanmadı” dedi.

Ayakta sayım ve süngerli oda uygulaması

Bunun yanı sıra gazeteci Alayumat, cezaevinde olup bitenlere ilişkin bir takım başka bilgiler de aktardı.

“Cezaevinde işkence her geçen gün artıyor” diyen Alayumat, şunları söyledi:

Cezaevinde gardiyanlar koğuşa gelip tutukluların ayakta sayım vermesini istiyor. Bunu kabul etmeyen tutuklular ise darp ve işkenceye maruz kalıyor hatta cezaevinde hücrelere bile konuluyor. Yine Özgürlükçü Demokrasi gazetesi çalışanı Serkan Erdoğan’ın gardiyanlara karşı gelmesi nedeniyle süngerli odaya götürüldü.

Şu ana kadar 13 tutuklunun keyfi şekilde hücrelere konulduğunu ve bu hücrelere konulan tutuklulardan uzun süredir haber alınamadığını bildiren Alayumat, tutuklulara hiçbir yayının verilmediğini de söyledi.

Alayumat ailesi ile yaptığı görüşmede cezaevini bağımsız gözlemci bir heyetin gelip incelemesi gerektiğini de vurguladı.

Bir anne 14 aydır kızıyla görüştürülmüyor

Öte yandan İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şubesi de işkence, darp ve kötü muamele gibi uygulamaları ile gündemden düşmeyen Tarsus T Tipi Kapalı Cezaevi’nde yaşananlara ilişkin derneğin şube binasında bir basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan İHD Mersin Şube Başkanı Ali Tanrıverdi, cezaevindeki duruma ilişkin şu bilgileri verdi:

Tarsus Cezaevi’ne sevk edilen tutuklular darp edilerek tek kişilik hücrelere konulup ölümle tehdit ediliyor. Yine cezaevinde, keyfi disiplin cezaları ve baskılardan kaynaklı 24 gün içerisinde 29 kadın tutsak açlık grevine girdi. Cezaevinde bir başka hak ihlali ise 14 aydır kızıyla görüşemeyen bir tutuklu annesi var ve birçok hasta tutsak ise tedavi edilmiyor.

Tanrıverdi’nin ardından konuşan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Özgür Gündem gazetesi çalışanı Şirin Çoban’ın annesi Nafiye Çoban da, yaklaşık 14 aydır tüm girişimlerine rağmen gazeteci olan kızıyla görüşemediklerini ifade etti.

Anne Çoban, “Kızım çenesinden rahatsız. Birçok kez cezaevinde çenesi kilitlendiğinden kaynaklı arkadaşları yardımıyla mama ile besleniyor. Kızım cezaevine girdiğinden bu yana ayakkabısız. Kendisine ayakkabı ya da kıyafet götürmek istediğimde buna izin vermiyorlar” dedi.

Yine görüş için cezaevine gittiğinde gardiyanlar tarafından kendisine “Çoban’lara görüş yok” dediğini de ifade etti.

Tarsus’ta neler oluyor?

Tutukluların yaşadıklarını anlattığı hak ihlalleri ile gündeme gelen Tarsus Cezaevi’nde yaşananlar geçtiğimiz günlerde hukukçular tarafından raporlaştırılmıştı.

Bu raporda cezaevi müdürünün odasının “sorgu odasına” çevrildiği, cezaevinde silahlı sivil kişilerin dolaştığına dair dikkat çekici iddialar vardı.

Yine tutukluların baskı altına alındığı, darp edildiği ve “çıplak aramadan” geçirildiği kaydedilen raporda, 9 kişilik odalarda 15 tutuklunun zor şartlar altında kaldığı belirtiliyordu.

Raporun dışında cezaevinden son dönemde gelen bazı hak ihlali haberlerine de aşağıdaki bağlantılardan bakabilirsiniz:

‘Sorgu odası’, ‘silahlı sivil kişiler’, ‘darp’ iddiaları: Tarsus Cezaevi’nde neler yaşanıyor?

‘Anne konuşamıyorum’ diyen tutuklu avucuna yazdı: Bize tek tip kıyafet dayatıyorlar

Tarsus Cezaevi hak ihlalleriyle gündemde: 6 aylık bebek çıplak şekilde X-ray’den geçirilmiş

Tarsus Cezaevi’nde 12 Eylül uygulaması: IŞİD’liler siyasi tutuklularla aynı koğuşa konuluyor

Tarsus Cezaevi’ndeki 12 kadın tutuklu süresiz dönüşümsüz açlık grevine başladı


Gazete Karınca



Önceki Haber
Karayipler'e ulaşan Irma Kasırgası Florida'ya yaklaşıyor
Sonraki Haber
Erdoğan'dan Almanya'ya: Yatıyorlar kalkıyorlar, Erdoğan