Ana SayfaGüncelHakkari’de İHA ile bombalanan köylülerden biri hayatını kaybetti

Hakkari’de İHA ile bombalanan köylülerden biri hayatını kaybetti

HABER MERKEZİ – HDP Milletvekili Nihat Akdoğan, Hakkari’ye bağlı Oğul köyünde dün silahlı insansız hava aracıyla yapılan bombardımanda Mehmet Temel isimli bir köylünün hayatını kaybettiğini duyurdu. Hakkari Valiliği de bombardımanı doğrularken, köylüleri ‘işbirlikçi’ olarak nitelendirdi. Hayatını kaybeden Temel’in annesi Sima Temel ise oğlunun sivil olduğunu ve köye kendisini almak için geldiği sırada vurulduğunu söyledi.

Hakkari merkeze bağlı Oğul Köyü’ne bağlı Kanireş Çeşmesi bölgesi, dün ‘Bayraktar’ isimli silahlı insansız hava aracıyla (İHA/SİHA) bombalandı.

Saldırıda bir köylü hayatını kaybederken, üç köylü de yaralandı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan, bombalamaya ilişkin Twitter hesabından ayrıntıları aktardı.

Akdoğan, bombalamada Mehmet Temel, İsmail Aydın, Musa Tarhan ve İbrahim Sak adlı köylülerin yaralandığını belirtti.

HDP’li vekil, Hakkari Devlet Hastanesi’ne kaldırılan yaralılardan Mehmet Temel’in hayatını kaybettiğini de duyurdu.

Yaralanan İsmail Aydın, İbrahim Sak ve Musa Tarhan’ın ise hastanedeki tedavileri devam ediyor.

Hakkari Valiliği’nden açıklama

Bu gelişmelerin hemen ardından ise Hakkari Valiliği, yazılı bir açıklama yaptı.

Valilik, “Hakkâri-Merkez İlçe Oğul Köyü Kanireş Çeşmesi bölgesinde tespit edilen (1) dinamik hedefe, 31 Ağustos 2017 Perşembe günü saat 15.30 sıralarında, SİHA (BAYRAKTAR) ile (1) bomba atılmıştır” diyerek yaşananları doğruladı.

Ancak Hakkari Valiliği’nin açıklamasında bombardımanda yaralanan köylüleri “işbirlikçi” olarak gösterildi.

Açıklamada, yaralıların kendi imkanları ile Hakkaari Devlet Hastanesi’ne giderek tedavi altına alındıkları ve yaralılardan Mehmet Temel’in hastanede yaşamını yitirdiği belirtildi.

Valilik, olayla ilgili adli tahkikatin devam ettiğini de söyledi.

Anne Temel: Beni almak için köye gelmişti

Mehmet Temel’in annesi Sima Temel

Yaşananlardan hemen sonra olay yerine giden Mehmet Temel’in annesi Sima Temel, oğlunun sivil olduğunu ve köye kendisini almak için geldiği sırada vurulduğunu söyledi.

Anne Temel, Fırat Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada yaşananları şöyle aktardı:

Oğlum öğlen saatlerinde beni almak için köye geldi. Van’da bir yıldır tutuklu bulunan babasına bayram ziyareti için gidecektik. Ben de kendisine akşam servisle geleceğimi söyleyince o da arkadaşları ile köyün altındaki Kanireş’te piknik yapmaya gideceklerini, öğlen yemeğini yedikten sonra şehre geleceğini belirterek yanımdan ayrıldı. Öğlen namazını kılıyordum ki bir patlama oldu. Aşağıya indiğimizde oğlumu kanlar içinde bulduk.

Eşinin inşaatlarda çalışarak yaşamını sürdürdüğü belirten Naciye Temel de, “Eşim saat 13.00’da köye gitti. Köydeki annesini almak için gitti ama kanlar içinde cenazesi geldi” dedi.

İki yılda üç bine yakın insan yaşamını yitirdi

“Çözüm süreci”nin sona ermesinin ardından başlayan çatışmalı süreçte bugüne kadar çok sayıda insan hayatını kaybetti ve kaybetmeye devam ediyor.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi’nin müzakerelerin sonlandırılması sonrası başlayan çatışmalı döneme ilişkin hazırladığı raporda, son iki yıllık çatışmalı süreçte silahlı çatışmalar, bombalı saldırılar ve yargısız infazlar sonucu polis, asker, korucu, gerilla ve siviller dahil 2 bin 722 insanın hayatını kaybettiği açıklanmıştı.

Benzer şekilde, dünyanın önde gelen sivil toplum örgütlerinden Uluslararası Kriz Grubu (ICG) da, çözüm sürecinin ‘bozdolabına kaldırılmasının’ ardından başlayan çatışmalı dönemin iki yıllık bilançosuna ilişkin raporunda, 2 bin 981 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurmuştu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Berberoğlu'nu cezaevinde ziyaret eden Kılıçdaroğlu'ndan açıklama
Sonraki Haber
Yüksek Mahkeme karar verdi: Kenya'da seçimler geçersiz, 60 gün içerisinde tekrarlanacak