Ana SayfaToplumsal Cinsiyet‘Hamilelikte düşük miktarda alkol alımı zararlı olmayabilir’

‘Hamilelikte düşük miktarda alkol alımı zararlı olmayabilir’

HABER MERKEZİ – İngiltere’de araştırmacılar, 1950’lerden beri hamilelik sırasında alkol alınımının zararları üzerine yapılan araştırmaları inceleyerek, haftada bir ya da iki kez içki içmenin zararlı olduğuna ilişkin net bir sonuca ulaşamadıklarını duyurdu. Araştırmayı yürüten ekip, yine de “her ihtimale karşı” hamilelikte alkolden uzak durma tavsiyesinde bulundu.

İngiltere’de araştırmacılar, hamilelikte düşük miktarda alkol alımının bebeğe zarar vermeyebileceğini açıkladı.

1950’lerden beri bu konuda yapılan bütün araştırmaları gözden geçiren araştırmacılar, haftada bir ya da iki kez içki içmenin zararlı olduğuna ilişkin net bir kanıt bulamadıklarını duyurdu.

Ancak araştırmayı yürüten Bristol Üniversitesi ekibi, bunun, alkol kullanımının tamamen zararsız olduğu anlamına gelmeyeceğini söylüyor.

Araştırma ekibi, yine de hamilelik sırasında az miktarda alkol alan kadınların bebeklerine zarar vermiş olma olasılıklarının düşük olduğunu kaydetmesine rağmen hamile kadınların “her ihtimale karşı” alkolden uzak durmalarını tavsiye ediyor.

“Riskler belirsiz”

Kadınların hamilelik sırasında alabilecekleri alkol miktarına ilişkin güvenilirliği kanıtlanmış bir rakam bulunmuyor ancak aşırı oranda alkol kullanımının risk taşıdığı biliniyor.

Hamilelik sırasında aşırı alkol tüketiminin ya da uzun süre alkol kullanmanın düşük ya da prematüre doğum riskini artırdığı ve bebekte zihinsel veya fiziksel sorunlara yol açabildiği belirtiliyor.

Az miktarda alkol kullanımının doğurabileceği riskler ise henüz belirsiz.

Doktor Luisa Zuccolo ve meslektaşları konuyla ilgili 26 araştırmanın yedisinde; az miktarda alkol alımı daha küçük bir bebek doğurma ihtimalini yüzde 8 oranında artırmakla özdeşleştirmiş, ancak zararı kanıtlayan net bir bulgu bulamamış.

Royal College’dan Profesör Russell Viner ise araştırma ekibinin aksine, araştırmalar sonucunda risklerin belirsiz olmasına farklı açıdan yaklaşıyor:

Bu araştırma, elimizdeki verilere göre hamilelerin içebileceği “güvenli” miktarda alkol diye bir şey söylemenin söz konusu olmadığını gösteriyor.




Önceki Haber
Neo-Nazi yeraltı örgütü 10 kişiyi öldürmüştü: Hayattaki tek üyesine müebbet hapis istemi
Sonraki Haber
THY pilotu 'hayatı tehlikede' diye uçağı kaldırmamıştı: Afgan mülteci yeniden sınırdışı edilmek isteniyor