Ana SayfaGüncelHDP heyeti Sur’da: ‘UNESCO sessiz, asıl olan bizim sesimiz ve mücadelemiz’

HDP heyeti Sur’da: ‘UNESCO sessiz, asıl olan bizim sesimiz ve mücadelemiz’

HABER MERKEZİ – Sur’u ziyaret eden HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay’ın başkanlığındaki HDP heyeti, dünya halklarının mirasına saldırı yapıldığını belirterek, herkese bir an önce harekete geçmesi çağrısı yaptı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, HDP milletvekilleri Feleknas Uca, Dilan Dirayet Taşdemir, Sibel Yiğitalp, Mithat Sancar, İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Eren Keskin ile HDP yöneticileri, Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki esnaf ve yıkım ile karşı karşıya olan Surluları ziyaret etti.

Sur’un Yıkımına Hayır Platformu bileşenleri ile birlikte Şeyh Said (Dağkapı) Meydanı’nda bir araya gelen heyet, ilk önce Gazi Caddesi’nden başlayarak esnafı ziyaret etti.

Heyet buradan aylardır yıkım altında olan Alipaşa ve Lalebey mahallelerine ziyaret gerçekleştirdi.

Kemalbay’dan Sur çağrısı

Lalebey Mahallesi’nde heyet adına açıklama yapan Serpil Kemalbay, Sur’daki yıkım ile birlikte tarih, kimlik ve bir kültürün yok edilmek istendiğini söyleyerek, yıkım ile karşı karşıya olan halkın 12 Eylül sonrası uygulanan zorunlu göçün mağdurları olduğunu hatırlattı.

Kemalbay, aradan geçen yıllara rağmen Kürt halkının aynı politika ile karşı karşıya olduğunu vurguladı.

HDP Eş Genel Başkanı konuşmasının devamında şunları kaydetti:

Zorunlu göç ve savaş politikasıyla tarih ve kültür yok ediliyor. Bunun bedeli çok ağır oldu. Ancak; son 2 yıldır bu savaş daha çok derinleşti. 2 yıldır yüz binler göçe maruz kaldı. Sur’da talan ve rant politikası var. Sur, rantsal dönüşüm ile sermayeye peşkeş çekiliyor. Sur halkı mağdur edilerek, zorunlu inşaat politikaları uygulanıyor. Buraya yapılan saldırı sadece Sur’a değil, bütün dünya mirasınadır. Binlerce yıllık insanlık tarihi yok edilmek isteniyor. Bu coğrafya insansızlaştırılmak isteniyor. Bu uygulamalar ile sonuç almak istiyorlar. Nasıl ki tarihte 12 Eylül’ü yapanlar çöp sepetine gitti, bu yıkım politikasını yapanlar da tarihin çöp sepetine gidecek. Asla kazanamayacaklar. Meşruluğunu yitirmiş iktidara karşı mücadelemiz sürecektir.

Sur’un yıkımına karşı dünya halklarına seslenen Kemalbay, Sur’u birlikte yaşatmak için harekete geçmeleri çağrısında bulundu.

‘UNESCO Sur’un yıkımına karşı yapılan başvurları yanıtsız bıraktı’

Bu sırada UNESCO’nun sessizliğine ilişkin Surlu bir yurttaştan gelen soruyu yanıtlayan HDP’li Mithat Sancar, şu cevabı verdi:

UNESCO’ya Sur’un yıkıma karşı bir çok başvuru yapıldı. Yapılan başvurular sonuçsuz kaldı. Uluslararası ilişkiler bu tür uygulamalarda sessizliğini koruyabiliyor. Siyasi iktidarların politikasına göre hareket edebiliyorlar. Uluslararası kuruluşların harekete geçmesi için buradan büyük bir sesin çıkması gerekir. Asıl olan bizim verdiğimiz mücadeledir.

Heyet ev ziyaretlerinin ardından mahalleden ayrıldı.