Ana SayfaKadınHDP Kadın Meclisi’nden kampanya: ‘Bu böyle gitmez, kadınlar izin vermez!’

HDP Kadın Meclisi’nden kampanya: ‘Bu böyle gitmez, kadınlar izin vermez!’

HABER MERKEZİ  – HDP Kadın Meclisi, “Böyle gitmez kadınlar izin vermez” sloganıyla 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü’ne kadar sürecek olan bir kampanya başlattı. Kampanyaya ilişkin açıklamayı okuyan HDP’li Dilan Dirayet Taşdemir, “Faşist erkek sisteminin boyunduruğu altına giren kadınlar olmayacağız” diyerek mücadele edeceklerini söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, faşizme karşı mücadelede kadın dayanışmasını örgütlemek için 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü’ne kadar sürecek olan bir kampanya başlattı.

“Böyle gitmez kadınlar izin vermez” sloganıyla yürütülecek olan kampanyanın startı Şişli Kenterler Tiyatrosu’nda düzenlenen etkinlik ile verildi.

Faşizme karşı birlikte mücadelenin öneminin vurgulandığı etkinliğe çok sayıda kadın kurumlarından temsilciler ile birlikte HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, Kadın Meclisi Sözcüsü Besime Konca ve Kadın Meclisi üyeleri katıldı.

Kemalbay: Kadınlar izin vermeyecek, kadınlar kazanacak

Kadınların ortak sorun ve meseleleri olduğuna dikkat çeken Serpil Kemalbay, “Bu özgün meseleler etrafında bir araya gelmeliyiz. Demokrasi için birlikteliği başarmamız, en geniş çevreye ulaşmamız lazım” dedi ve şöyle devam etti:

“Böyle Gitmez” kampanyası işte bunun için gerçekleşti. Faşizmi durdurmak için mücadeleyi birlikte örmemiz lazım. İnancımız sonsuz. Mutlaka birlikte kazanacağız. Kadınlar izin vermeyecek, kadınlar kazanacak.

Konca: Köleci ve kapitalist sisteme karşı mücadele ettik

AKP’nin 15 yıldır iktidar olmakla övündüğünü söyleyen Besime Konca ise “Biz kadınlar iktidar olmakla övünmüyoruz, biz sadece 15 yıldır değil yüzyıllardır, bin yıllardır mücadele ediyoruz” diye konuştu.

Konca, köleci ve kapitalist sisteme karşı kadınlar olarak mücadele ettiklerini belirterek şunları söyledi:

Biz köleci sisteme karşı, kapitalist modernitenin burjuva akımlarına karşı emekçi kadınlar olarak mücadele ettik. Biz yıllara sığdıracak bir mücadele içerisinde değiliz biz tarihi bir mücadelenin içerisindeyiz.

“Böyle gitmez, kadınlar izin vermez” derken de kadına yönelik gerçekleştirilen her türlü şiddeti ortadan kaldırmak, demokratik özgür bir ülkede yaşayacaksak bunu kadının örgütlülüğü ile olacağını biliyoruz.

Dirayet-Taşdemir: Hayatlarımızı zindana çevirmesine izin vermiyoruz

HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, kampanyanın “Bu böyle gitmez, kadınlar izin vermez” başlıklı deklarasyonunu okudu.

“Biz kadınlar yaşamlarımıza yapılan müdahaleye geçit vermemeye, dayanışma ve mücadele ile faşizmi yenmeye, kadın özgürlükçü, cinsiyet eşitlikçi yeni yaşamı kurmaya kararlıyız. Mutlaka başaracağız” ifadelerinin yer aldığı deklerasyon şöyle:

Bu böyle gitmez! Kadın dayanışması ve birlikte mücadele ile: Kurumlarımızın, çalışmalarımızın ortadan kaldırılmasına; bizi tıkmak istediğiniz dört duvarınıza, pembe otobüslerinize, yaşamımıza el konulmasına; kadınların ücretli, güvenli, güvenceli emek alanından dışlanmasına, kölelik hayatının dayatılmasına; savaş ve katliam siyasetine, devlet/erkek şiddetine, yaratmaya çalıştığınız karanlığın, hayatlarımızı zindana çevirmesine izin vermiyoruz.

“Yeni bir mücadele döneminin kapılarını açacağız”

Bir talan, gasp ve kayyum iktidarı haline gelen AKP’nin ‘yeni devleti, yeni Türkiye’si’ tüm ezilenler için ama en çok kadınlar için karanlık, gerici ve şiddet dolu bir gelecekten başka bir şey vadetmiyor. Elbette geleceğimizi saray iktidarına teslim etmeyeceğiz. Yüzyıllık mücadelenin mirası olan hiçbir hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz. Savaşın, yoksulluğun katlanarak devam ettiği Türkiye, Kürdistan ve Ortadoğu coğrafyasında her şeye rağmen büyüyen kadın mücadelesinin enerjisiyle kadın düşmanı bu iktidara ve erkek egemen sisteme karşı tüm kadınlarla örgütlü gücümüzü büyüterek yeni bir mücadele döneminin kapılarını açacağız.

“Faşist erkek sisteminin boyunduruğu altına giren kadınlar olmayacağız”

Faşizmi, panzehiri olan demokrasi ile yeneceğiz. Eşitsizlik üzerine kurulu bu toplumsal yapıyı eşitlik ile yeniden kuracağız. Kadınların insani var olma hakkına yapılan tüm saldırılara, birleşik bir kadın mücadelesinin kanallarını zenginleştirerek cevap vereceğiz. Faşist erkek sistemin boyunduruğuna girecek kadınlar olmayacağımızı, faşizmin bu toplumda yerleşik bir hayata geçmesine izin vermeyeceğimizi, kadın mücadelesini birlikte büyüterek göstereceğiz. Ve mutlaka kazanacağız!

“Erkek cinayet şebekesine karşı özsavunma yapan kadınlarlayız”

Kadınların ‘Hayır’ demesine, erkek egemenliğine itaat etmeyip hayatlarına sahip çıkmasına tahammülleri yok. Kadınlar evde, sokakta, parkta, metroda, dolmuşta erkekler tarafından taciz ediliyor, şiddete uğruyor. Saldırganların suç ortağı olan, işkence ederek katlettiği kadınların bedenlerini teşhir eden, hapishanedeki kadınlara işkence eden devlet bir yandan da din, gelenek ve görenek diyerek kadınların şiddete uğramasına, katledilmesine göz yumuyor, iyi hal, haksız tahrik indirimleriyle kadın katillerini, taciz ve tecavüzcüleri cezasız bırakıyor veya ödül gibi cezalar veriyor.

Bu böyle gitmez; şiddet davalarının ısrarlı takipçisiyiz. İyi hal ve haksız tahrik indirimleriyle teşvik ettiğiniz örgütlü erkek cinayet şebekesine karşı özsavunma yapan kadınlarla yan yanayız, kadın katillerinin, taciz ve tecavüzcülerin yargıdan kaçmasına izin vermeyeceğiz!

“Yaşamımıza el konulmasına izin vermiyoruz”

AKP’nin IŞİD zihniyeti, kadınların toplumsal hayat içinde varoluşunu sınırlandırıyor, zihniyetinin belirlediği alanlara hapsetmek istiyor. Kadınları yalıtan pembe otobüsleri hayata geçiriyor. Başörtülü, şortlu, sigara içen-içmeyen, itaat eden-etmeyen diye kadınları ayrıştırmaya, bölmeye çalışıyor. Bu böyle gitmez, bizi tıkmak istediğiniz dört duvarınıza da, pembe otobüslerinize de sığmayız, sokakları, parkları, alanları özgürleştiriyoruz, kadın dayanışması ve birlikte mücadele ile yaşamımıza el konulmasına izin vermiyoruz.

“Kadınların kazanılmış haklarını ortadan kaldıracak yasal düzenlemeler”

Bu iktidar, kadınların uzun mücadeleleri sonucu kazanılmış haklarını ortadan kaldıracak yasal düzenlemeleri ardı ardına gündeme getiriyor. Müftülere verilmek istenen nikah kıyma yetkisi, evde yapılan doğumlarda, sözlü beyanın yeterli sayılması, çocukların zorla evlendirilmesini kolaylaştıran düzenlemelerdir. Yeni yasalar, aynı zamanda evlenme, boşanma, miras gibi medeni haklarımızın dinsel kurallara göre düzenlenmesinin adımları.

Kadınların hak ve hukukunun zemini olan laiklik ortadan kaldırılıyor. İktidar, cinsiyetçi, milliyetçi, savaşı ve öldürmeyi kutsayan, din ve inançlar arasında ayrım yapan, bilimsellikten daha da uzaklaşan bir müfredatı dayatıyor. Bütün toplumu binlerce yıl geriye götürecek bir eğitim sistemini kurmayı hedefliyor. Bu böyle gitmez; kadın dayanışması ve birlikte mücadele ile laikliği, özgürlükçü, bilimsel anadilinde eğitimi savunmaya devam ediyoruz. Yaratmaya çalıştığınız karanlığın, hayatlarımızı zindana çevirmesine asla izin vermeyeceğiz.

“İktidar kadınlara karşı rehin alma siyaseti uyguluyor”

Biz kadınlar, ‘erkek’ siyaset alanına müdahale ederek dönüştürme mücadelesi veriyoruz. Bütün engellemelere, saldırılara karşı cesaretle durmaksızın yürüttüğümüz bu mücadele, iktidarın kurmak istediği faşist hegemonyanın önündeki en büyük engel olmaya devam ediyor. Bu nedenle iktidar binlerce kadın arkadaşımıza karşı her gün saldırıyor, rehin alma siyaseti sürdürüyor. Özgürlük mücadelesi veren, emeğine, bedenine ve kimliğine sahip çıkan, soran sorgulayan kadınların faşizan rejimin emrindeki yargı eliyle susturulmasına; eş genel başkanlarımızın, vekillerimizin, belediye eş başkanlarımızın, HDP’li kadınların rehin alınmasına; kadınları siyasetin dışına itmenize, sözsüz ve sesiz bırakmanıza izin vermiyoruz!

“Kadınlar eve, erkeğe, devlete bağımlı hala getiriliyor”

Kadınlar güvenceli istihdam alanlarından dışlanıyor, kadın emeği yarı zamanlı, güvencesiz işlere doğru zorlanıyor. KHK’larla bir gecede işsiz, geleceksiz bırakılıyor. Akademiden önce kadınlar atılıyor. Kadın işsizliği ve yoksulluğu her gün artıyor. Ücretli ücretsiz ev içi emek yok sayılıyor. Üç kuruşluk ‘özendirici’ ücretlerle yaşlı ve çocuk bakımı kadınların üzerine yıkılıyor. Böylelikle kadınlar eve, erkeğe ve devlete bağımlı hale getiriliyor. Çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan mevsimlik tarım işçileri, göçmen işçiler insanlık dışı koşullarda çalışmaya, yaşamaya, ölüme mahkûm ediliyor.

Bu böyle gitmez; Kadın dayanışması ve birlikte mücadele ile kadınların ücretli, güvenli, güvenceli emek alanından dışlanmasına, kölelik hayatının dayatılmasına izin vermemeye kararlıyız!

“Rojava Kadın Devriminiz boğmanıza izin vermeyeceğiz”

İktidarın kadınlara karşı savaşı, militarist, cinsiyetçi ve faşist bir anlayışla ülkenin tümünde yürüttüğü savaştan bağımsız değil. AKP Genel Başkanı Erdoğan ancak kaos, çatışma ve savaş ortamında iktidarını sürdürebileceğini düşünüyor. Bu nedenle barış masasını terk etti, Sayın Abdullah Öcalan’a yönelik tecrit uygulamasını başlattı ve tüm ülkeyi bir ateş topunun içine atmaktan çekinmedi. Şimdi de bu vahşet ve soykırımı sınırların dışına taşıma derdinde. Son günlerde yürüttüğü tüm diplomatik, askeri ilişkiler ile bölgede halkların birlikte özgürleşme iradesine karşı yeni bir kanlı süreç başlatılmak isteniyor. Şengal ve diğer bölgelerde yapılacak operasyonlar sadece o bölgede yaşayan halkların kazanımlarına bir müdahale değil, Rojava Kadın devrimine yönelik bir tehdit ve saldırıdır.

Bu böyle gitmez; Kadın dayanışması ve birlikte mücadele ile içte ve dışta halklarımızı kanlı savaşların içine sürüklemenize, Rojava Kadın Devrimini boğmanıza izin vermeyeceğiz!

Biz kadınlar yaşamlarımıza yapılan müdahaleye geçit vermemeye, dayanışma ve mücadele ile faşizmi yenmeye, kadın özgürlükçü, cinsiyet eşitlikçi yeni yaşamı kurmaya kararlıyız. Mutlaka başaracağız!


Kaynak: Sendika.org