Ana SayfaGüncelHDP’den Barzani’ye çağrı, ‘tezkere ittifakı’na uyarı

HDP’den Barzani’ye çağrı, ‘tezkere ittifakı’na uyarı

HABER MERKEZİ – Irak Kürdistan Bölgesi’nin ‘bağımsızlık referandumu’ kararına destek veren Meclis’teki tek parti olan HDP, Barzani’ye “AKP’nin gerçek yüzünü gör” çağrısı yaptı ve ‘artık daha ulusal bir siyaset ve duruş sergileme’ talebinde bulundu. Ayrıca partiden Türkiye’nin ‘askeri müdahale’ olasılığına ilişkin de “Kürdistan Bölgesi’ne müdahale Fırat Kalkanı’na benzemez” uyarısı geldi.

Ankara, Bağdat ve Tahran’ın karşı olduğu Irak Kürdistan Bölgesi’ndeki ‘bağımsızlık referandumu’nda resmi olmayan sonuçlara göre sandıklardan yüzde 93,29 oranında ‘Evet’ oyu çıktı.

Mesud Barzani’nin lideri olduğu Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) ile uzun yıllardır iyi ilişkileri olan Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) referandum karşıtı tutumuna Meclis’teki Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) de destek verirken, buna direnç gösteren tek parti ise Halkların Demokratik Partisi (HDP) oldu.

Partinin Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, bu yaklaşımlarının gerekçesini Mezopotamya Ajansı’ndan Kenan Kırkaya’ya anlattı, referanduma dair değerlendirmelerde bulundu.

Partisinin tutumunu “halkların kendi kaderini belirleme” ilkesel duruşuna dayandıran HDP’li Yıldırım, bölge ülkelerinin bu konudaki tutumlarını ise eleştirdi.

Bağdat, Ankara ve Tahran’ın tutumu

Bağdat ile Tahran ve Ankara’nın tutumları arasında bir farklılık olduğunu belirten Yıldırım, “Bağdat’ın kendi anayasasıyla kendisine bağlı olan bir bölgenin referandum kararını tartışmasını anlarım. Ama Ankara ve Tahran’a ne oluyor?” diye sordu ve şöyle devam etti:

Tahran ve Ankara eğer buna ‘Benim Kürtlerim de bundan etkilenir ve bu yönlü talepte bulunur’ diye düşünüyorsa bunu engellemenin biricik yolu vardır. O zaman siz kendi Kürdünüze ulus olmaktan kaynaklı haklarını tanımamışsınız. O zaman iyi bir yönetim ve zihniyete sahip olmadığınızı itiraf etmiş oluyorsunuz. Demokrasinin olduğu ülkelerde o ülkeye vatandaşlık bağı ile bağlı olanların haklarının tanındığı ülkelerde böyle bir kaygı taşınmaz. Demek ki burada ‘benim Kürdüme olumsuz yansır’ diyerek karşı çıkan Türkiye’nin kendi Kürdünü asimilasyona tabi tuttuğunu itiraf etmiş oluyor.

Aynı şey Bağdat için de geçerlidir. 100 yıldır Sykes Picot gölgesinde şekillenen ve halkların vicdanında mahkum suni sınırlar var. 100 yıldır bu deli gömlek halklara giydirilmiştir. Bugün feveran edenler yüzyıldır bu düzenin sefasını sürenlerdir. Gelinen noktada uluslararası düzlemde bu yüzyıllık halkların vicdanında mahkum olmuş bu düzenin değiştirilmesi gerektiğine uluslararası güçler karar verdi.

Barzani’ye ‘AKP’ çağrısı

Ayrıca referandum kararının Haziran 2017 tarihinde alındığına işaret eden ve o tarihten beri AKP’nin duruma müdahil olmama görüntüsü verdiğini belirten Yıldırım, Barzani’nin AKP’nin gerçek yüzünü görmesini ve bundan sonra daha ulusal bir duruş sergilemesi gerektiğini belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı:

Halen Barzani’nin Türkiye olmaksızın oradaki yapının varlığını sürdüremeyeceği algısı kabul edilebilir bir gerçeklik değil. Self determinasyon hakkını bütün dünya halklarının hakkı olarak görüyor ve tanıyoruz; biz bunu ne Barzani’nin ne de oradaki yönetimin şahsı için savunmuyoruz. Bunu Barzani’nin şahsını çok aşan bir evrensel hak olarak savunuyoruz.

Bir de bir ulusun kaderini tayin edebilmesi, ideolojik düşünme biçimlerini terk etmesi ve ulusal duruş sergilemesi gerekir. Ben bu duruşun ulusal bir duruş olmayı hak etmediğini düşünüyorum. Biz dünya hakları için istediğimiz bu hakkı kendi halkımız için de istiyoruz. Bizim bu yaklaşımımız kişilerle ilgili değil.

Kerkük ve Musul

Irak Kürdistan Bölgesi’nin tarihine ilişkin de bilgiler paylaşan HDP’li vekil, bugün Kürtleri ‘emperyalistlerle ittifak kurmak’ ile suçlayanların geçmişte Kürtler haklarına kavuşmasın diye emperyalistler ile ilişkiler kurduğunu söyledi.

“Bugün ‘Musul ve Kerkük bizimdir’ diyenler geçmişte onu İngilizlere bırakanlardır” diyen Yıldırım, bunun 500 bin sterlin karşılığında verildiğini de vurguladı.

‘Askeri müdahale’ uyarısı

Yıldırım Türkiye’nin Kürdistan Bölgesine yönelik ‘askeri müdahale’ olasılığına da değindi.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) “Fırat Kalkanı” adı ile Suriye’nin Cerablus bölgesine yaptığı operasyonu hatırlatan HDP’li Yıldırım, sonucun ‘fiyasko’ olduğu yorumunu yaparken, şunu söyledi:

Kürdistan Bölgesine yönelik yapılacak olan bir müdahale Fırat Kalkanı’na benzemez, bütün Türkiye’yi ateşe atar.