Ana SayfaGüncelİlk görüşme 23 dakika sürmüştü: Erdoğan-Trump buluşmasında neler gündeme gelecek?

İlk görüşme 23 dakika sürmüştü: Erdoğan-Trump buluşmasında neler gündeme gelecek?

HABER MERKEZİ –ABD’de bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Trump arasında ikinci görüşme gerçekleşecek. Görüşmede Sarraf davasından, Gülen’in iadesine, korumalar hakkında açılan soruşturmadan, Irak Kürdistan Bölgesi’ndeki referanduma bir çok konunun gündeme gelmesi bekleniyor. Erdoğan’ın bir önceki ABD ziyaretinde Trump’la yaptığı görüşme toplam 23 dakika sürmüştü.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’na katılmak üzere New York’a giden Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında 21 Eylül’de ikinci kez yüz yüze görüşme gerçekleşecek.

İlk görüşme 16 Mayıs’taydı

Erdoğan, Beyaz Saray’da ABD Başkanı Trump ile ilk yüz yüze görüşmesini 16 Mayıs’ta gerçekleştirmişti.

Görüşme 23 dakika sürmüştü

Beyaz Saray’daki Roosevelt Salonu’nda gerçekleştirilen ve 19.40 civarında başlayan görüşme 20.05 sularında sona ermişti. Görüşmesinin bir numaralı gündem maddesi Suriye olmuş görüşmenin ardından Erdoğan, “YPG’nin muhatap alınması uygun değildir” derken, Trump ise bu konuya hiç değinmeyerek IŞİD’le mücadele eden YPG’ye silah temini konusunda geri adım atılmayacağının sinyalini vermişti.

Yarın gerçekleşecek görüşmede de bir numaralı gündem maddesinin Suriye ve YPG konusu olması bekleniyor.

Suriye ve YPG gündemi

BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Erdoğan “PYD, YPG’nin Suriye’de ele geçirdiği bölgelerde demografik yapıyı değiştirme, halkın mallarına el koyma, kendisine karşı çıkanları öldürme veya sürgün etme yönündeki çabaları insanlık suçudur” şeklinde konuştu. Fakat bu konuşmanın gerçekleştiği gün Rakka operasyonunda uluslararası koalisyonun birlikte hareket ettiği Demokratik Suriye Güçlerine teslim edilmek üzere 100’ü aşkın TIR sınırdan geçti. Bir önceki görüşmede olduğu gibi Trump’ın bu görüşmede de tavrını değiştirmesinin beklenmediği öngörülüyor.

Bağımsızlık referandumu

Görüşmede bir diğer gündemin ise Irak Kürdistan Bölgesi’nde 25 Eylül’de yapılması planlanan bağımsızlık referandumunun olması bekleniyor.  Türkiye referanduma doğrudan karşı çıkarken, ABD ise IŞİD’e karşı mücadeleye zarar vereceği gerekçesiyle referandumun ertelenmesi görüşünde.

Korumalara açılan soruşturma

Erdoğan’ın 16 Mayıs’ta Washington ziyareti sırasında Türkiye Büyükelçiliği konutu önünde toplanan ve ellerinde “Demirtaş’a özgürlük” pankartı taşıyan protestoculara yönelik saldırıların ardından korumalar hakkında açılan soruşturmanın da görüşmede gündeme gelmesi bekleniyor.

Korumalar hakkında açılan dava sonrası, Erdoğan’ın korumalarına silah satışını engelleyen yasa tasarısı onaylanmıştı.

Erdoğan soruşturma nedeniyle son ziyaretinde haklarında tutuklama kararı çıkartılan korumalarını ABD’ye götüremedi.

Erdoğan dün “Başkan Trump yaklaşık bir hafta önce beni bu konu hakkında aradı. Özür dilediğini ve konuyu resmi bir ziyaret çerçevesinde ABD’ye geldiğimde takip edeceğini’ söylemiş, bir Beyaz Saray yetkilisi ise açıklamayı yalanlamıştı.

Sarraf davası, Çağlayan kararı

Bir buçuk yıldır New York’ta yargılanan Rıza Sarraf davası dosyası kapsamında New York Güney Bölgesi Başsavcılığı, Türkiye’nin eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, eski Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan, Genel Müdür Yardımcısı Levent Balkan ile Abdullah Happani hakkında, ABD’nin İran’a karşı uyguladığı ambargoyu delme suçlamasıyla açtığı dava da görüşmede konuşulması beklenen konulardan.