Ana SayfaDünya‘İnsani yardım değil sömürgecilik’: Karayipler’de kasırganın ardından ırkçılık ve fırsatçılık

‘İnsani yardım değil sömürgecilik’: Karayipler’de kasırganın ardından ırkçılık ve fırsatçılık

HABER MERKEZİ – Irma Kasırgası’nın ardından Karayipler’de ada halkı ne suya ne de elektriğe ulaşabiliyor. Ancak adadaki sorunlar bununla kısıtlı değil. Telesur’un haberine göre kasırga öncesi ve sonrası adadan yapılan tahliyelerde beyazlara öncelik tanınıyor, uçak fiyatları artan taleple beraber yukarı çekiliyor ve yapılan yardımlar dağıtılmıyor. Fransa ve diğer ülkeler ise kendilerine bağlı olan bu adalara polis, ordu mensupları ve itfaiye görevlileri gönderiyor. Guadeloupe’da sendika lideri olan Elie Domota’ya göre Fransa’nın ‘insani kriz’e olan bu yaklaşımı, ülkenin sömürgeci yönetimini gösteriyor.

Irma Kasırgası ABD’de ilerlerken, Karayip’teki Saint Martin, Saint Bartholome ve Britanya Virjin Adaları, kasırga sonrası ‘insani kriz’ ile yüzleşmek için oldukça az desteğe sahip.

Son yapılan açıklamalara göre Saint Martin’de 13 kişi yaşamını yitirdi, yüzlerce kişi yaralandı.

Hızı saatte 250 kilometreyi bulan kasırganın ardından Saint Martin adasında, bir milyon insan ne suya ne de elektriğe ulaşabiliyor.

Irka göre tahliye

Adanın Fransız tarafında oturanlar kötü hijyen koşullarının içinde gıda ve su kıtlığı yaşıyor.

Ancak adadaki sorunlar bununla kısıtlı kalmıyor.

Telesur‘da yer alan habere göre kasırga öncesi ve sonrası adadan ayrılmak isteyenlerin sayısının artmasının ardından uçuş fiyatları da bir anda yükseldi.

Adada yerel yönetim ise su ve hava yoluyla adadan ayrılmaya çalışan kişileri ırka göre ayırmakla suçlanıyor.

1140 ordu, polis ve itfaiye görevlisi Irma Kasırgası adaya gelmeden önce bölgeye gitmişti.

Havaalanları beyaz olmayan kişilere kısıt getirmekle suçlanırken, yerel kanal Guadeloupe 1ere’e göre, Saint Martin’den Guadeloupe’ye tahliye edilen ve çoğu ABD’den olmak üzere 300 beyaz turistin bulunduğu ‘Archipel 1’ adındaki botta sadece 3 siyah bulunduğu belirtiliyor.

Botun kaptanı ise kanala yaptığı açıklamada “Yerel makamlar tarafından böyle bir talimat aldığını” kaydetti, ancak sonra bu iddiasını yalanladı.

Fransa’da muhalefet milletvekilleri, ‘adadaki vatandaşların niye zamanında tahliye edilemediğinin’ açığa kavuşması ve ‘havayollarının fiyat spekülasyonu yapıp yapmadığını’ araştırması için Fransa hükümetine komisyon kurma çağrısında bulundu.

Adadaki durumu yönetememekle suçlanan Macron’un, Salı günü Saint Martin’i ziyaret etmesi bekleniyor.

“Buna çalmak denmez, hayatta kalmak denir”

Saint Martin adasında silahlı grupların dükkanları yağmaladığı da konuşulanlar arasında.

Ancak Le Parisien tarafından sosyal medyada paylaşılan ve viral haline gelen videoda, siyah bir yerleşimci durumu şöyle açıklıyor:

Elektriksiz, susuz, çatısız ve iki bebekle geçen –bu bebeklerden biri iki aylık ve hijyen koşullarından ötürü kaşınmaları başladı– ve başka bir kasırganın beklendiği dört günün ardından, bize sadece üç şişe su verdiler. Sonra da insanlar niye yağmalıyor diye şikayet ediyorlar(…) Buna çalmak denmez, hayatta kalmak denir.

Le Figaro’ya konuşan bir ordu mensubu da bu iddiayı doğruluyor; “İnsanların hayatta kalmaya ve ailelerinin karnını doyurmaya çalıştıklarını” dile getiriyor.

2014 yılında Fransa’da hazırlanan raporda ise adadaki yoksulluğun endişe verici boyutta olduğu, altyapının yetersiz kaldığı ve bu durumun olası bir doğa olayında adayı zor durumda bırakabileceği belirtilmişti.

Ada sakinleri, yapılan yardımları korumak için gönderildiklerini ancak şu ana kadar hiçbirini dağıtamadıklarını söylüyor.

Fransa’nın İrma öncesi adaya toplamda 1140 ordu mensubu, asker ve itfaiye görevlisi göndermesi de eleştiriyor.

Guadeloupe’da sendika lideri olan Elie Domota’ya göre, krize çözüm olarak ‘güvenliğin’ arttırılması Fransa’nın adalardaki ‘sömürge yönetimini’ gösteriyor.

“Demokrasi böyle işlemiyor”

Britanya hükümeti ise Anguilla, Turks ve Caicos ve Britanya Virjin Adalarına güvenlik nedeniyle asker yolladı.

BBC’nin editörü Paul Danahar da Virjin Adaları’ndaki durumu Twitter üzerinden paylaştığı mesajında şöyle özetledi:

Britanya Virjin Adaları’nda yerel yetkililerin BBC’ye verdiği tepki “Basına izin yok”. Şimdi de bu. Üzgünüm ama demokrasi böyle işlemiyor.


Karınca Dış Haberler

 

Previous post
Mahkemeye göre Meclis'in üçüncü büyük partisi HDP 'legal görünümlü ancak illegal'
Next post
Ayşe Deniz Karacagil’in fotoğrafını taşıdıkları için yargılanan 11 kişiye tahliye