Ana SayfaDünyaIrak Kürdistan Bölgesi’nde referandum: Katılım yüzde 72, Seçim Komisyonu’ndan ilk açıklama

Irak Kürdistan Bölgesi’nde referandum: Katılım yüzde 72, Seçim Komisyonu’ndan ilk açıklama

HABER MERKEZİ – Irak Kürdistan Bölgesi’nde bağımsızlık referandumunun resmi olmayan sonuçlarına göre sandıklardan yüzde 93,29 oranında ‘Evet’ oyu çıktı. Yüksek Seçim Kurulu ve Referandum Komisyonu Sözcüsü Şirwan Zirar, resmi sonuçların 72 saat içinde açıklanacağını söyledi. Katılımın ise 72.16 olduğunu açıklandı.

Irak Kürdistan Bölgesi’nde Türkiye, İran ve Irak’ın karşı çıkışları nedeniyle uzun süredir tartışılan bağımsızlık referandumu için oy verme işlemi dün akşam saatlerinde sona erdi.

Oy verme işlemleri Irak Kürdistan Bölgesi’ne bağlı Erbil, Süleymaniye, Duhok, Kerkük, Halepçe, Selahaddin’in Tuzhurmatu ilçesi, Diyala’nın Hanekin ilçesi, Mendeli, Celevla ve Karatepe kasabaları ile Musul’un Şengal, Mahmur, Tılkeyf, Hemdaniye, Şeyhan ilçeleri ve  Zummar, Rabia, Nemrud ve Bertille kasabalarında gerçekleşti.

Yüksek Seçim Kurulu ve Referandum Komisyonu, Kürdistan Bölgesi ve idaresi dışındaki yerlerde yapılan referandumda katılım oranının yüzde72.16 olduğunu açıkladı.

Resmi olmayan verilere göre, şehirlerin katılım oranları şöyle:

Erbil: %86 / Duhok: %90 / Kerkük: %78.77 / Ninova Ovası: %86 / Hanekin: %92 / Akre: %94 / Gulala: %78 / Zaho: %94 / Karatepe: %62 / Cebare: %76 / Soran: %86 / Mahmur: %87.3 / Amediye: %89/ Çoman: %91 / Mergesor: %98 / Rewanduz: %90

Toplam 4 milyon 581 bin 255 seçmenden, 3 milyon 305 bin 925’i oy kullandı.

Resmi sonuçlar 72 saat içinde açıklanacak

Komisyon Sözcüsü Şirwan Zirar, Erbil’de yaptığı açıklamada, “toplam 3 milyon 985 bin 120 seçmenin oy kullanma hakkına sahip olduğunu” söyledi.

Zirar, sonuçların 72 saat içinde açıklanacağını da sözlerine ekledi.

Rudaw: % 93,29 ‘Evet’

Rudaw’ın açıkladığı sonuçlara göre ise oy oranları ise şöyle:

Yüzde 93,29’u ‘Evet’,

Yüzde 6,71’i ‘Hayır’.

Kanada, ABD ve BM’den referandum açıklamaları

Öte yandan Kanada ve ABD’den düzenlenen bağımsızlık referandumuna ilişkin açıklamalar geldi.

Golbal News’e konuşan Kanada Başbakanı Justin Trudeau, düzenlenen bağımsızlık referandumuyla ilgili “Kürtlerin gerçekleştirdiği sürece saygı duyuyorum. Başka bir ülkenin içişlerine müdahale edilmesine karşı hassasız” ifadelerini kullandı.

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders ise bugünkü günlük basın brifinginde Irak Kürdistan Bölgesi’ndeki referandumun sorulması üzerine, “IŞİD’i yok etmek ve İran’a karşı koymak için birleşik bir Irak görmeyi umut ediyoruz” dedi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği’nden de referanduma ilişkin bir açıklama geldi. Açıklamada, Peşmergenin kontrolünde olan bölgeler ile tartışmalı bölgeleri kapsayan Irak Kürdistan Bölgesi’nde yapılan referandumun tek taraflı alınan bir karar olduğunu ve Irak anayasasına aykırı olduğu savunuldu.

Irak’ın komşularının ve uluslararası kamuoyunun da söz konusu referanduma karşı olduğu ifade edilen açıklamada devamla şu ifadelere yer verildi: “Genel Sekreter, Irak Merkezi hükümeti ile Kürdistan bölgesel yönetiminin anayasal bir çerçevede, karşılıklı anlayış çerçevesinde bu kararı almayı umduklarını ama ne yazık ki bunun yapılmadığına belirtti. Özellikle Kerkük başta olmak üzere tartışmalı bölgelerde referanduma gidilmesinin istikrarı bozuyor.”

Previous post
Cumhuriyet Davası | Kadri Gürsel tahliye edildi
Next post
202 gündür açlık grevindeki Nuriye Gülmen zorla yoğun bakıma kaldırıldı