Ana SayfaDünyaİrma Kasırgası ABD’nin Florida eyaletine ulaştı

İrma Kasırgası ABD’nin Florida eyaletine ulaştı

HABER MERKEZİ – Karayipler’deki birçok adada yıkıma ve can kayıplarına neden olan İrma Kasırgası, ABD’nin Florida eyaletine ulaştı.

En büyük Atlas Okyanusu kasırgası olarak kayda geçen İrma Kasırgası, ABD’ye ulaştı.

Hızı saatte yaklaşık 210 kilometreyi bulan kasırganın, ABD’nin Florida eyaletinin güneyindeki adalara ulaşmasının ardından birkaç saat içinde Florida’nın batı sahillerine gelmesi bekleniyor.

Çok büyük bir çapa sahip olan kasırganın Florida eyaletinde büyük bir yıkıma neden olmasından endişe ediliyor.

ABD Ulusal Kasırga Merkezi’nin 4’üncü kategoride bulunduğunu bildirdiği kasırganın Miami’de etkisini hissettirmeye başladığı ve bölgede 1 milyondan fazla evin elektriksiz kaldığı belirtiliyor.

Kasırga merkezi, Florida’nın güneyindeki ada zinciri Florida Keys’te kasırganın hayati tehlike oluşturabileceği uyarısında bulunurken, adalarda bulunan herkese bölgeyi terk etmeleri emri verildi.

Florida eyaletinde ise kasırga nedeniyle 6 milyon 300 bin kişiye bölgeyi tahliye etmeleri talimatı verilmişti. Bu sayı, eyalet nüfusunun yaklaşık yüzde 30’una denk geliyor.

Kasırganın rotasında neler olmuştu?

İrma Kasırgası dün Küba’nın kuzeyinde etkili oldu. Kasırga, Küba’ya gelmeden önce ise Karayipler’deki adalarda en az 22 kişinin yaşamını yitirmesine yol açmıştı.

BBC Türkçe‘nin derlediği verilere göre kasırganın ABD’den önce ulaştığı yerler şöyle:

Küba: Yetkililer kasırganın ciddi hasara yol açtığını açıkladı ancak detay vermedi. Can kaybı bilgisi gelmedi.

Turks ve Caicos Adaları: Büyük hasara neden oldu, boyutu henüz bilinmiyor.

Barbuda: Bu küçük adanın ‘neredeyse yaşanamaz hale geldiği’ söyleniyor. Yerleşim yerlerinde ve altyapıdaki hasar boyutunun yüzde 95’i bulduğu açıklandı. Barbuda Başbakanı Gaston Browne, kasırganın 100 milyon dolarlık bir maliyet ortaya çıkardığını söylüyor.

St Martin: Fransa ve Hollanda arasında bölünmüş olan bu adada ise Hollanda’ya ait olan tarafta büyük bir tahribat meydana geldi. Adada 5 kişi hayatını kaybetti.

Porto Riko: ABD’ye bağlı olan Porto Riko’da 6.000 üzerinde kişi barınaklarda yaşamaya başlamış durumda. Adanın büyük kısmında elektrik kesintileri yaşanıyor.

Virgin Adaları: Altyapıda büyük hasar meydana geldiği biliniyor. Adada 4 kişi hayatını kaybetti.

Anguilla: Britanya’ya bağlı olan bu adada da bir kişi yaşamını yitirdi. Bir görgü tanığı ‘Adamız nükleer saldırıya uğramış gibi gözüküyor’ dedi.

Virgin Adaları: İngiltere’ye bağlı ada takımında acil durum ilan edildi. Enkaz altında hayatını kaybetmiş kişiler olabileceğinden endişe ediliyor.

Kategori 4 kasırgalar neler yapabilir?

Saatteki hızı 209-251 kilometre arasını bulan dördüncü kategori kasırga yüksek derecede hasara yol açıyor.

İyi inşa edilmiş evlerin bile çatılarını ve duvarlarını yıkabiliyor, araçlara, ağaçlara çok önemli zararlar verebiliyor. Elektrik direklerini, köprüleri yıkabiliyor.

Aylar boyunca sürecek elektrik kesilmeleri ve içme suyu yokluğuna da yol açan bu tür kasırganın vurduğu bölgeler haftalar ya da aylar boyunca ‘yaşanamaz’ hale geliyor.


Bu haberde DW Türkçe, BBC Türkçe ve arşivimizden yararlandık.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İstanbul’da Barış Mitingi: 'OHAL ve KHK’ler ile yönetilmek istemiyoruz'
Sonraki Haber
Türkiye'nin seyahat uyarısına tepki gösteren Merkel: Bizde gazeteciler tutuklanmıyor