Ana SayfaDünyaİspanya polisinden Katalonya hükümet binalarına baskın: Oy pusulalarına el konuldu, gözaltılar var

İspanya polisinden Katalonya hükümet binalarına baskın: Oy pusulalarına el konuldu, gözaltılar var

HABER MERKEZİ – Katalonya Özerk Yönetimi’nin İspanya hükümetinin ‘onaylamamasına rağmen’ 1 Ekim’de ‘bağımsızlık referandumu’na gitme kararı almasının ardından başlayan gerginlik tırmanıyor. İspanya polisi, bugün Katalonya hükümet binalarına baskın düzenleyerek ‘arama’ yaptı, 12 Katalan yetkiliyi gözaltına aldı. Ayrıca polisler referandumunda kullanılmak üzere hazırlanan yaklaşık 10 milyon oy pusulasına da el koydu.

Katalonya Özerk Yönetimi, İspanya hükümeti onaylamamasına ve yaptırım uygulayacağını söylemesine rağmen 1 Ekim’de İspanya’dan ayrılıp ayrılmamayı oylayacağı ‘bağımsızlık referandumu’na gideceğini açıklamıştı.

Referanduma üç hafta kala Barselona’da yaklaşık 1 milyon insan, bağımsızlığı sembolize eden Estelada bayrakları, pau (barış) ve sí (evet) pankartları ile caddeleri doldurmuştu.

İspanya Başsavcısı ise geçtiğimiz hafta Katalonya’nın referandum kararından vazgeçmemesi üzerine ‘referanduma destek verdikleri’ gerekçesi ile 712 Katalan belediye başkanı hakkında soruşturma açmış ve soruşturma kapsamında ifade vermeye gelmeyenlerin tutuklanmasını emretmişti.

Bunun yanında dün ise İspanya Ekonomi Bakanlığı, ‘Katalonya Özerk Yönetimi’nin bütün finansal kaynaklarının bloke edildiğini’ doğrulamıştı.

İspanya polisi Katalonya hükümet binasını bastı

BBC İngilizce’nin haberine göre referandumdan 11 gün önce, yani bugün, İspanya polisi Katalonya Özerk Bölgesi’ne ait hükümet binasına baskın düzenledi.

Katalonya hükümetinin merkez binasında aramalar yapıldı.

12 Katalan yetkili gözaltında

Ayrıca Katalonya Ekonomi ve Dışişleri bakanlıkları ile Başkanlık Ofisi’nde de İspanya’nın ‘yasadışı’ olarak nitelendirdiği bağımsızlık referandumuna dair belge araması yapıldı.

Katalonya Başkan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Oriol Junqueras’ın yardımcılarından Josep Maria Jove’nin de dahil olduğu 12 üst düzey Katalan yetkilinin gözaltına alındığı belirtildi.

‘Katalonya için Özgürlük’

Öte yandan İspanya polisi bağımsızlık referandumunda kullanılmak üzere hazırlanan yaklaşık 10 milyon oy pusulasına da el koydu

‘Referandumda kararlıyız, yapılan bir demokrasi rezilliği’

Katalonya Başkanı Carles Puigdemont konu ile ilgili bir açıklama yaparak ‘İspanya hükümetinin bölgenin otonom yapısını sarstığını ve fiili bir olağanüstü hal ilan ettiğini’ söyledi.

‘Referandumu gerçekleştirmek konusunda kararlı olduklarını’ vurgulayan Puigdemont, “Barışçıl tepkimizi koruyacağız. İspanya hükümeti kırmızı çizgiyi geçti, yapılan demokrasi rezilliği” dedi.

Barça’dan tepki

Barcelona Futbol Kulubü de polis baskınını eleştirerek ‘Barça Katalonya’da karar alma hakkına yapılan müdahaleyi ‘kınıyor'” açıklamasında bulundu.

Barselona Belediye Başkanı Ada Colau ise ‘Siyasi sebepler ile hükümet binalarını aramak ve yetkilileri gözaltına almak demokrasi skandalı. Katalan kurumlarını savunacağız’ paylaşımında bulunmuştu.

Protestolar düzenleniyor

Katalonya Ulusal Meclisi Başkanı Jordi Sánchez de polis baskınına yönelik “Zaman geldi. Barışçıl bir şekilde direnelim. Dışarı çıkalım ve kurumlarınızı savunalım” demişti.

Bunun üzerine basılan hükümet binalarının ve Birleşmiş Milletler temsilciliklerinin önünde düzenlenen protesto gösterileri devam ediyor.

Katalonya Ekonomi Bakanlığı önündeki protestodan: ‘Özgür olmak için oy veriyoruz’

Karınca Dış Haberler

 


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
'Eşit ve Özgür bir Hayat için bu Yasalar Böyle Geçmez' diyen kadınlar 1 Ekim'de sokaklara çıkacak
Sonraki Haber
HDP’li Önder o geceyi anlattı: Hiçbiri nefsime bu kadar ağır gelmemişti, günlerce eve gidemedim