Ana SayfaGüncelİstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş istifa etti

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş istifa etti

HABER MERKEZİ – İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, düzenlediği basın toplantısında görevinden istifa ettiğini açıkladı. Topbaş’ın “İnsan her şeyi affeder, adam yerine konulmamayı değilsözleri dikkat çekti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş dün ortaya çıkan istifa edeceği yönündeki iddiaların ardından bugün basın toplantısı düzenledi.

Topbaş görevden istifa ettiğini açıkladı. Topbaş’ın “İnsan her şeyi affeder, adam yerine konulmamayı affetmez” sözleri dikkat çekti.

Topbaş, “Hiçbir şekilde kırgınlığım yok, her zaman partime bağlıyım” dedi.

Topbaş’ın konuşmasından satır başları şöyle:

Bu göreve hep emanet olarak baktım. Bu emanet şehirde bu görevi yapmaya çalıştık. İhanet edenler asla affedilemez. Onurluyum ve gururluyum. Hiçbir kula nasip olmayan üç dönem başkanlık yaptım.

Sayın Kılıçdaroğlu 2009’da denedi ama İstanbullular bize güvendi. 2014’teki manipülasyonlara rağmen İstanbul halkı görevi yine bize verdi.

Bu belediyenin bir kuruş borcu yok. Hatayla ihanet birbirine karıştırılamaz. Benim gündemim Türkiye gündeminde çok küçük. Bizim gündemimiz ben değilim, kritik MGK toplantısı devam ediyor.

Görevimi bırakıyorum ama partimi bırakmıyorum. Hiçbir şekilde kırgınlığım yok. Her zaman partimin yanındayım. İnsan her şeyi affeder, adam yerine konulmamayı değil.

İstifa iddiası daha önce de gündeme gelmişti

Kadir Topbaş’ın veto ettiği 5 imar değişikliğinin, İBB Meclisi’nde kabul edilmesinin ardından istifa kararı aldığı, ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın isteği üzerine 5 Ekim’e kadar bekleyeceği iddia edilmişti.

Topbaş  1994–1998 yılları arasında dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın danışmanlığını yaptı.

1996 yerel ara seçimlerinde Refah Partisi’nden Bakırköy Belediye Başkanlığı’na aday oldu ancak seçilemedi. 1999 yerel seçimlerinde Fazilet Partisi’den Beyoğlu Belediye Başkanlığı’na seçildi.

28 Mart 2004 tarihinde yapılan yerel seçimlerde AKP’den aday oldu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na seçildi. Topbaş daha sonra yapılan 2009 ve 2014 yerel seçimlerinde de AKP’den İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na seçildi.

AKP’den ilk açıklama

İstifa ile ilgili AKP’den ilk açıklamayı AKP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erol Kaya yaptı.

NTV’ye konuşan Kaya, şunları söyledi:

Değerlendirmesi kendisine aittir ve buna saygı duyuyoruz. 10 gün içinde yeni bir belediye başkanımız için süreç başlamış olacak ve seçilmiş olacak. Sayın başkanımız AK Parti’de gayretini sürdüreceğini ifade etti. Başkanlıkla da ilgili sanırım sağlığıyla ilgili hususlardan dolayı affını istedi. İstanbul Valisi, belediye kanuna göre 10 gün içinde İBB meclisini toplantıya çağıracak. Bu toplantıda bir arkadaşımız aday olacak bir oylama olacak. Birinci ve ikinci turda üçte iki, son turda ise salt çoğunlukla yeni başkan seçilmiş olacak.

Kürkçü’den Topbaş’ın ‘belediyenin bir kuruş borcu yok’ sözlerine tepki

HDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ise Topbaş’ın istifa açıklaması sırasında kullandığı “Bu belediyenin bir kuruş borcu yok” sözlerine tepki gösterdi. Twitter hesabından açıklama yapan Kürkçü şunları yazdı:

Biriniz doğru konuşsun! İBB’nin borç miktarı 2017’de 4 milyar 600 milyon TL’ye çıktı. Bu borcun 2 milyar 834 milyon TL’si dış borçlanma.

Topbaş’ın yerine gelecek isim nasıl belirlenecek

Topbaş’ın istifasının ardından göreve gelecek isim ise Belediyeler Kanunu’nun 45 ve 46’ncı maddelerine göre belirlenecek.

Buna göre İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi istifanın ardından en geç 10 gün içinde toplantı yapacak.

Yeni belediye başkanı meclis üyeleri arasından gizli oyla seçilecek. İlk oylamada üye tam sayısının üçte ikisinin oyu gerekiyor.

Başkan iki oylamada seçilemezse, bir sonraki oylamada salt çoğunluk aranacak. Bu oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa en çok oy alan iki aday için dördüncü tur oylama yapılacak ve en fazla oy olan belediye başkanı olacak.

 


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Reuters, 'Kuzey Suriye Federasyonu'nda ilk seçimi izledi: 'Yaşama biçimimizi seçiyoruz'
Sonraki Haber
MGK toplantısı sona erdi: 'Referandum kabul edilemez, vahim sonuçları olur'