Ana SayfaDünyaKararname geri çekildi: Amazonlar madenciliğe açılmıyor

Kararname geri çekildi: Amazonlar madenciliğe açılmıyor

HABER MERKEZİ – Brezilya hükümeti, Amazon Ormanları’nda yer alan Danimarka toprakları büyüklüğünde bir alanı madenciliğe açan kararnameyi geri çekti. Ancak bu karar, çevre örgütü Greenpeace’e göre “Zaferin sadece ilk etabı”. Örgütün Brezilya Sözcüsü Marcio Astrini, kararı ‘toplumun zaferi’ olarak değerlendirmesine rağmen “Temer hükümeti’nin Amazon bölgesi ve halkına karşı yürüttüğü savaşın devam ettiği” konusunda uyardı.

Brezilya Devlet Başkanı Michel Temer, Ağustos ayı sonunda Amazon Nehri’nin kuzeyinde bulunan ve yeraltı kaynakları bakımından zengin 46 bin kilometrekarelik doğal koruma alanını madencilik faaliyetlerine açmış; çevre aktivistleri ve hak savunucularının yürüttüğü kampanyalar sonucu yerel mahkeme alınan bu kararı durdurmuştu.


Son 50 yılın en büyük saldırısıydı: Mahkeme Amazonlar’ın madenciliğe açılması kararını durdurdu


Brezilya Enerji Bakanlığı’ndan bugün bu karara ilişkin bir açıklama yapıldı.

Yapılan açıklamada, Brezilya Devlet Başkanı Michel Temer’in bölgeyi koruma kapsamından çıkaran kararnameyi geri çektiği duyuruldu.

DW Türkçe’nin haberine göre böylece Danimarka topraklarının büyüklüğüne eş değer bir alandaki yeraltı zenginliklerinin çıkarılmasının yeni bir emre kadar yasak kalmaya devam edeceği bildirilmiş oldu.

Temer hükümetinin geri adım atmasında, ünlü isimlerin de dahil olduğu Brezilya içi ve dışında yapılan şiddetli protestoların etkili olduğu tahmin ediliyor.

Greenpeace uyardı: Amazonlar için savaş devam ediyor

Çevre örgütü Greenpeace, Brezilya hükümetinin kararnameyi geri çekmesini “Amazon Ormanları’nı tahrip etmek ve satmak isteyenlere karşı toplumun zaferi” olarak nitelendirdi.

Ancak çevre örgütü, bunun, zaferin sadece ilk etabı olduğu yönünde de uyardı.

Greenpeace Brezilya Sözcüsü Marcio Astrini, “Temer hükümeti ve parlamentodaki tarımcı fraksiyonun Amazon Bölgesi ve halkına karşı yürüttüğü savaş devam ediyor” diye konuştu.

Çevreciler, bölgenin koruma statüsünde yapılacak herhangi bir değişikliğin yerli halkın geçim kaynaklarını ve ekolojik dengeyi olumsuz etkileyeceği yönünde uyardı.

Bölge, 1984 yılından bu yana koruma altında

Söz konusu bölge Brezilya’nın kuzeyinde Amapa ve Para eyaletlerinde bulunuyor.

Bu bölge, 1984 yılında dönemin askeri hükümeti tarafından yabancı işletmelerin yeraltı zenginliklerini çıkarmasını bloke etmek için koruma altına alınmıştı.

Daha sonra bu bölgenin bazı kısımları, doğa rezervleri ve doğal koruma alanı ilan edilmişti.