Ana SayfaDünyaKarşı çıkılmıştı: Avusturya’da burka giyenler dahil ‘yüzlerini kapayanlara’ ceza

Karşı çıkılmıştı: Avusturya’da burka giyenler dahil ‘yüzlerini kapayanlara’ ceza

HABER MERKEZİ – Avusturya hükümeti, özellikle burka giyen kadınları kastederek, 1 Ekim’den itibaren ‘yüzünü kapatan bir örtü ya da cisim kullananların gözaltına alınacağını ve para cezasına çarptırılacağını’ duyurdu. Karara Avusturya Devlet Başkanı Van der Bellen dahil birçok kişi “özgürlükleri kısıtladığı” gerekçesiyle karşı çıkarken, Fransız bir iş insanı ‘bu suçlama ile cezaya çarptırılanların parasını kendi ödeyeceğini’ söyledi.

Avusturya Parlamentosu, Mayıs ayında müslümanların, muhaliflerin ve Avusturya Devlet Başkanı Alexander Van der Bellen’in “kadınlar ayrımcılığa uğramadan istediğini giyebilmeli ve özgür olmalı” diyerek karşı çıkmasına rağmen ‘yüz kapatma yasağı’nı onaylamıştı.

Hükümet astığı posterler ve dağıttığı broşürler ile özellikle burka (yüz kısmı kafesli çarşaf) giyen kadınları kastederek 1 Ekim’den itibaren “yüzünü kapatan herhangi bir örtü ya da cisim kullananların polisin tanıması için yüzlerini açması gerektiğini” duyurdu.

Yasağa uymayanlara para cezası

Kamu binalarında ve sokakta yüzleri kapalı olanlar eğer Avusturya polisinin isteği üzerine ‘kimlikleri anlaşılacak bir şekilde yüzlerini göstermezlerse’ gözaltına alınacak ve 150 euro para cezasına çarptırılacak.

Independent’ın haberine göre yasak, sadece burka giyen kadınlara yönelik değil yüzünü kaşkol, fular kullanarak kapatan ve maske takanlara da uygulanacak.

Daha önce Fransa ve Belçika’daki ‘yüz kapama yasakları’ için yaklaşık 300 bin euro harcayan Cezayir asıllı Fransız vatandaşı iş insanı Rachid Nekkaz ise Avusturya’da bu yasak dolayısıyla para cezasına çarptırılan kadınlar için de bağış yapacağını açıkladı.


Karınca Dış Haberler