Ana SayfaGüncelKartal’da tartışmalı müfredata karşı miting: ‘Irkçı, gerici eğitime hayır’

Kartal’da tartışmalı müfredata karşı miting: ‘Irkçı, gerici eğitime hayır’

HABER MERKEZİ – Eğitim Sen ve Alevi örgütlerinin, tartışmalı müfredata karşı “Laik, bilimsel, kamusal, anadilde, parasız eğitim” sloganıyla düzenledikleri mitingde “Irkçı ve gerici eğitime hayır” mesajı verildi. Mitingde kurumlar 5 maddelik taleplerini şöyle sıraladı: “AKP’nin yeni dediği bu müfredatı iptal etmeli. Ana dilde eğitim, parasız ve laik eğitimi istiyoruz. 12 Eylül yasasının yürürlükten kaldırılarak yeni demokratik ve çoğulcu bir anayasa istiyoruz. Diyanet İşleri Başkanlığı kaldırılarak inanç özgürlüğünün esas alındığı bir program istiyoruz. Koçgıri, Dersim, Malatya, Sivas, Çorum Gazi, … dosya ve arşivlerinin açılarak süreçlerin yeniden açılmasını talep ediyoruz”.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) ve Alevi örgütlerinin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan tartışmalı müfredata karşı “Laik, bilimsel, kamusal, anadilde, parasız eğitim” sloganıyla organize ettikleri miting Kartal Meydanı’nda düzenlendi.

Demokratik kitle örgütleri, meslek odaları ve siyasi partilerin de destek verdiği mitinge katılmak isteyenler miting alanına doğru yürüyüşle girdi.

Yürüyüş kortejlerinde “Irkçı gerici eğitime hayır”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Karanlığa teslim olmayacağız” sloganları atıldı.

Mitinge ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, CHP ve HDP İstanbul il örgütleri, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy, Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan gibi bir çok siyasi parti, platform ve meslek örgütü temsilcileri de destek verdi.

Miting için kurulan  platforma HDP Eş Genel Başkanı Aysel Tuğluk’un yaşamını yitiren annesi Hatun Tuğluk’un fotoğrafı da konuldu.

Miting Çorum, Maraş, Gazi, Sivas ve Roboski katliamlarında yaşamlarını yitirenler anısına yapılan saygı duruşu ile başladı.

İlk konuşmayı ise Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan yaptı.

‘AKP karanlığına teslim olmayacağız’

Eğitim müfredatında  yapılan değişiklikleri eleştiren Aydoğan şunları söyledi:

Çocuklarımızın gelecekleri yobazlara, Ensarcılara teslim ediliyor. Çocuklarımıza onurlu bir gelecek bırakmanın mücadelesini verdik. Bunun bedeli ödetilmeye çalışılıyor. Bunun bedelini ihraç edilen, tutuklanan, açığa alınan, bayram öncesi sürgün edilen arkadaşlarımız ödüyor. Bunun bedelini eğitim hakkı elinden alınan ödüyor. Bunun bedelini 193 gündür işimize, ekmeğimize, geleceğimize sahip çıkıyoruz diyen Nuriye ve Semih ödüyor.

Bizler 12 Eylül’ün faşizmine, zindanlarına teslim olmadık, AKP faşizmine, karanlığına teslim olamayacağız. Bu daha başlangıç mücadeleye devam edeceğiz.

Çocuklarımız, en kıymetlilerimiz sessiz bir çığlık halinde bize bakıyor şimdi. Çocuklarımızı ailelerine, cinsiyetlerine göre ayrıştırıyorlar, ötekileştiriyorlar. Çocuk yaşta bedenlerini kapatıyorlar. En yakınları bile tacizleri unutabilir ama biz çocuklarımızın çığlıklarını unutmayacağız. MEB, 9 ay içerisinde müfredat konusunda 3 kez karar değiştirdi. 15 yıllık AKP iktidarı döneminde hiçbir çocuk aynı müfredatla mezun olmadı. 15 yıldır yarattıkları eğitim sistemiyle çocuklarımızın geleceğini karartanlar onlar değil mi? Artık yeter! Çocuklarımızın hayatı yap boz tahtası değildir. Ensarlara karşı çocuklarımıza sahip çıkmaya çağırıyoruz.

Mitingde konuşan Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Muhittin Yıldız ise şunları söyledi:

Devletlerin inançlardan, ibadethanelerden elini çekmesi gerekiyor.

Biz Alevi kurumları ırkçı faşist bir uygulamanın olduğunu defalarca dile getirdik. Acılarımızdan başka bir şey de Hatun anamıza yapılanlardır. Katliamcı faşist düşünceleri o çukura gömdük. Bu alandaki mitingimiz bir başlangıçtır. Bu gerici faşist eğitime karşı hep birlikte mücadelemiz devam edecektir. Laik cumhuriyet ekseninde beraber olacağız. Yeryüzü hakkın yüzü olana kadar hak mücadelemizi sürdüreceğiz.

Mitingde kurumlar adına ortak bildiriyi ise sanatçı Orhan Alkaya okudu.

Alkaya şöyle konuştu:

Ortadoğu coğrafyası insanlığın mezarlığına dönüştü. Alan bebek herkesin vicdanını titretti. Adına mezhep savaşları denen ama bizim 3. Dünya savaşları dediğimiz bu savaş çok can yaktı. Ancak Afrin, Kobani ve Rakka’da başta kadınlar olmak üzere özgürlük ve demokrasi için önemli bir rol oynamıştır. Ortadoğu’nun başkanı olmak isteyenler zorla iktidarını sürdürmeye çalışıyorlar. Öyle şeylere şahit olduk ki tarif edemeyeceğimiz şeylere tanıklık ettik. Şehirler yıkıldı, defnedilemeyen çocuk bedenleri buzluklarda saklandı. İnsanlığın kadim tarihi bilir ki saraylar, saltanatlar yıkılır ki ama her zaman insanlık ayakta kalır.

5 ortak talep

Ortak metindeki 5 talep ise şunlar:

AKP’nin yeni dediği bu müfredatı iptal etmeli

Ana dilde eğitim, parasız ve laik eğitimi istiyoruz

12 Eylül yasasının yürürlükten kaldırılarak yeni demokratik ve çoğulcu bir anayasa istiyoruz.

Diyanet İşleri Başkanlığı kaldırılarak inanç özgürlüğünün esas alındığı bir program istiyoruz.

Koçgıri, Dersim, Malatya, Sivas, Çorum Gazi, … dosya ve arşivlerinin açılarak süreçlerin yeniden açılmasını talep ediyoruz.