Ana SayfaÇeviri‘Kendim ve Çevrem için Bisikletim’: Ekoloji dostu Sudanlı kadınlar görünürlük için pedallıyor

‘Kendim ve Çevrem için Bisikletim’: Ekoloji dostu Sudanlı kadınlar görünürlük için pedallıyor

HABER MERKEZİ – Sudan’ın başkenti Hartum’da yaklaşık iki bin kadın, toplumun kadınların görünürlüğüne dair normlarını yıkmak ve trafik sorununa ekoloji dostu, sağlıklı bir çözüm getirmek için her hafta pedal çeviriyor.


Çeviri – Derleme: Ezgi Gül


Sudan’da kadınların araba kullanması 1950’lerden bu yana ‘yasal’ olsa da bisiklet kullanmaları muhafazakar toplum tarafından garipseniyor, bisiklet sadece erkeklerin kullanması gereken bir ulaşım aracı olarak kabul ediliyor.

Trafik problemi ile yüzleşen başkent Hartum’da Şubat ayında ‘My Bicycle for me and my Environment’ (Kendim ve Çevrem için Bisikletim) adlı bir insiyatif kuran iki kadın, şimdi ev işçileri, diplomatlar, öğrencilerden oluşan yaklaşık iki bin kadın ile birlikte her hafta pedal çeviriyor.

Kadınlar şehir içinde bisiklet kullanarak hem ekoloji dostu, sağlıklı bir trafik sorunu çözümü geliştirmeyi hem de toplumun içerisinde kendilerinin ve hemcinslerinin görünürlüğünü arttırmayı amaçlıyor.

Al Arabiya’ya konuşan Kendim ve Çevrem için Bisikletim’in kurucularından Enas Muzamil, “Her zaman bisiklet sürmeyi sevdiğini fakat kültürel normların ve düzenlerin bunu yapmasına engel olduğunu” ifade ediyor.

Muzamil’e göre “Yasalar ile belirlenmeyen fakat toplumun ve ailelerin kabul ettiği bu sosyal kısıtlamalar Sudanlı kız çocuklarını hem ekonomik hem sağlıklı olan bisikletten alıkoyuyor.”

Amaç: Çevreci bir farkındalık yaratmak

İnsiyatife katıldıktan sonra her gün bisiklet sürmeye başlayan Abeer ise “Toplu taşıma ve arabaların yarattığı kirlilik ve trafikten kurtulmanın en güzel yolunun bisiklet olduğunu” söylüyor.

Abeer’e göre bisiklet kullanmak ‘çevreci bir mesaj’ da içeriyor:

Bisiklet bütün ulaşım araçlarından daha ekonomik ve hızlı. Bizim için bu sadece bir spor değil, aynı zamanda topluma yerel ve küresel anlamda çevreci bir farkındalık yaratmak amacıyla verdiğimiz bir mesaj.

Previous post
Behiç Ak'ın kaleminden tekdüzeliğe masalsı karşı çıkış: 'Bulutlara Şiir Yazan Çocuk'
Next post
Devamı gelebilir: Almanya Türkiye’deki firmalara güvence sınırı koydu