Ana SayfaGüncelKılıçdaroğlu’na göre ‘Suriyeli birinci Karadenizli fındık üreticisi ikinci sınıf vatandaş’

Kılıçdaroğlu’na göre ‘Suriyeli birinci Karadenizli fındık üreticisi ikinci sınıf vatandaş’

HABER MERKEZİ – Partisinin Giresun’da düzenlediği ‘Fındık İçin Adalet’ mitinginde konuşan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “Suriyelilere 30 milyar dolar harcadılar. Onlar oldu birinci sınıf vatandaş Karadenizli fındık üreticisi oldu ikinci sınıf vatandaş” diye konuştu. Hükümeti eleştiren Kılıçdaroğlu, fındık sorununun 15 yıldır çözülmediğini belirterek 6 maddelik öneri sıraladı.

Startı Bolu’da verilen ‘Fındık İçin Adalet Yürüyüşü’ Giresun’da mitingle son buldu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katıldığı Giresun Atatürk Meydanı’ndaki mitinge, CHPli vekiller ve sivil toplum örgütleri destek verdi.

Buradaki konuşmasında fındığın çok önemli stratejik bir ürün olduğuna dikkat çeken CHP lideri, “33 ilde fındık ekiliyor.15 ilde ise fındık temel geçim kaynağı. Fındık olmazsa bu 15 ilde hayat olmuyor. Bu 15 ilde 502 bin ailenin gelir kaynağı fındıktır” dedi.

Tarım ürünü olarak ihraç edilen fındığın gelir açısından Türkiye için ‘bir numara’ olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, “Milyarlarca lira para kazanıyoruz peki bu fındığı eken üreticiye ne veriyoruz?. Alın terinin emeğinin karşılığını veriyor muyuz? İşte sorun buradan başlıyor” diye konuştu.

Fındık üretiminde Türkiye’nin dünya birincisi olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, “Mademki dünya birincisiyiz fiyatı neden biz belirlemiyoruz. Elin oğlu neden fiyatı belirliyor” dedi ve hükümeti eleştirdi:

Eğer hükümetler fiyatta istikrarı sağlamıyorsa çiftçisine sahip çıkmıyor demektir. Alın terine sahip çıkmıyor demektir. 15 yıldır ülkeyi yöneteceksin fiyatta istikrarı sağlayamayacaksın.

“Suriyeli birinci sınıf vatandaş oldu fındık üreticisi ikinci sınıf”

CHP lideri devamla fındığa yapılmayan yatırım ile savaş dolayısıyla Türkiye’ye zorunlu olarak göç eden Suriyelilere yönelik harcamaları mukayese etti:

Suriyelilere 30 milyar dolar harcadılar. Onlar oldu birinci sınıf vatandaş Karadenizli fındık üreticisi oldu ikinci sınıf vatandaş. Bunun hesabını soracaksınız. Siz soracaksınız. Çalışmayan Suriyeliye 30 milyar dolar harcadılar.

Sadece Suriyelilere değil. FETÖ’ye ne diyorlardı: ‘Ne istediniz de vermedik’. Bir de bu çiftçinin hakkını ver. Fındık üreticisi kalkıp darbe girişiminde mi bulundu? İmralı’da masaya oturdular. Oslo’da, Habur’da oturdular. Bir de çiftçilerle fındık üreticileri ile masaya oturalım dediler mi? Geldiler mi? Fındık üreticisine gelince para yok ama Marmaris’te 250 odalı yazlık saray inşa ediliyor. Hani para yoktu.

Karadeniz’in yiğit evladı bunları unutacak mısınız? Sandıkta hesabını soracak mısınız?

6 öneri

Mitingdeki konuşmasında fındık sorununa 6 çözüm önerisi getiren Kılıçdaroğlu, onları da şöyle sıraladı:

  • FİSKOBİRLİK’i en şaşaalı yıllarına geri döndüreceğiz. Taban fiyatı burası belirleyecek. Ürünü burası alacak. Hem çiftçinin hakkını hem Türkiye’nin hakkını koruyacak. Götürüp parayı bir avuç yabancıya vermeyeceğiz.
  • Fındık kanunu doğru dürüst değil. Yeniden fındık kanunu çıkarmamız lazım.
  • Manavcılığı ve lisanslı depoculuğu dahil ederek fındık İhtisas Borsasını kuracağız. Fındık fiyatına burası karar verecek. Elin oğlu değil.
  • Fındık AR-GE merkezi kurulmalı. Fındıktan katma değeri yüksek ürün üretmeliyiz. Niye elin oğlu para kazanıyor da biz kazanamıyoruz.
  • Fındığın ana vatanı Karadeniz. Karadeniz’in fındığına başka birini ortak etmeyelim. Fındık burada yetişsin.
  • Fındık ağaçlarımız yaşlandı. Onları gençleştirmemiz lazım. Hem gençleştireceğiz hem de geliri düşürmeyeceğiz. Ona uygun teşvik getireceğiz.