Ana SayfaDünyaKolombiya’da FARC’ın ardından ELN ile barış görüşmeleri: Geçici ateşkeste anlaşıldı

Kolombiya’da FARC’ın ardından ELN ile barış görüşmeleri: Geçici ateşkeste anlaşıldı

HABER MERKEZİ – Kolombiya hükümeti, Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri’yle yaptığı görüşmelerin olumlu sonuçlanmasının ardından ülkedeki en büyük gerilla grubu Ulusal Kurtuluş Ordusu ile de geçici ateşkes konusunda anlaşmaya vardı.

FARC’ın (Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri) sivil hayata geçmesinin ardından Kolombiya’nın en büyük gerilla hareketi olan Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) ile Kolombiya hükümeti arasında müzakerelerde bir ilk gerçekleşti.

Kolombiya hükümeti ve ELN, geçici ateşkes konusunda anlaşmaya vardı. Bu anlaşma 50 yıldan fazladır süren çatışmalarda taraflar arasındaki ilk ateşkes olma özelliğini taşıyor.

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, ateşkesin 1 Ekim tarihinden 12 Ocak’a kadar süreceğini belirtirken, bu tarihin uzayabileceğini de sözlerine ekledi.

ELN ise Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Evet, yaptık! Çift taraflı ateşkese ulaşmamızda yardımcı olan herkese teşekkürler” dedi.

Hem hükümet hem de ELN, Papa Francis’in 6 Eylül’de başlayacak Kolombiya ziyareti öncesinde çatışma haline geçici bir ara vermeyi hedefliyordu.

Görüşmeler Şubat ayında başlamıştı

Üç yılı bulan gizli görüşmelerin ardından Ekvador’un başkenti Quito’da 7 Şubat’ta resmi görüşmelere başlayan Kolombiya hükümeti ve ELN’nin barış süreci müzakerelerinde Brezilya, Küba, Şili, Venezuela ve Norveç arabulucu ülkeler olarak yer alıyor.


Ateşkes için önemli unsurlar