Ana SayfaDünya‘Köyler halen yakılıyor’: Bangladeş’e geçen Arakanlı sayısı 380 bin civarında

‘Köyler halen yakılıyor’: Bangladeş’e geçen Arakanlı sayısı 380 bin civarında

HABER MERKEZİ – Myanmar’da Müslümanların çoğunlukta olduğu Arakan’daki çatışmaların yeniden başlaması üzerine, Bangladeş’e geçmek zorunda bırakılanların sayısının 380 bine çıktığı tahmin ediliyor. Birleşmiş Milletler’in Myanmar’ı ‘etnik temizlik’ yapmakla suçladığı olaylardan kaçmak zorunda bırakılıp Bangladeş’e geçenler ise “Köylerin halen yakılmakta olduğunu” söylüyor.

Myanmar’da Müslümanların çoğunlukta olduğu Arakan’daki çatışmaların 25 Ağustos’ta yeniden başlaması üzerine, binlerce kişi kaçmak zorunda kalarak Bangladeş sınırından geçmeye başlamış; Birleşmiş Milletler’den (BM) yapılan açıklamada ise “Myanmar’ın, Arakan Müslümanlarına “etnik temizlik yaptığı” ifade edilmişti.

Arakanlı Müslümanların (Rohingya) topraklarını terk etmek zorunda kalmasının üzerinden ise neredeyse üç hafta geçti, ancak Rohingyalar, halen Bangladeş’teki mülteci yerleşim yerlerine ulaşabilmek için sınırı geçmeye zorlanıyor.

AP’nin haberine göre Birleşmiş Milletler’in “etnik temizliğin örneği” olarak değerlendiği olaylarda, Arakan’ı terk etmek zorunda bırakanların sayısı 380 bin civarında.

Bangladeş’in sınır şehri Teknaf’a tekneyle ulaşmaya çalışan Rohingyalar’dan yaşamını kaybedenlerin sayısı ise en az 88.

Shah Puri Dwip kasabasına tekneyle ulaşanlar köylerden dumanlar yükseldiğini işaret ederek “Rohingyaların evlerinin halen yakılmakta olduğuna” söylüyor.

Daha altı gün önce Myanmar askerlerinin ve polisinin köyüne saldırıldığını belirten Arakanlı Abdul Goffar, yaşananları şöyle anlatıyor:

Ordu ve polis köyü sarıp bizlere roketlerle saldırdığında köyden kaçmak zorunda kaldık ve gidebildiğimiz yöne doğru ilerledik.

Myanmar lideri Aung San Suu Kyi BM Genel Kurulu’na katılmıyor

Myanmar devlet başkanlığı sözcüsü Zaw Htay ise Rohinyalar’ın yaşadığı köyleri ‘Bengalli’ köyü olarak niteledi.

Htay, “Arakan’da üç ilçe içerisinde yer alan 471 “Bengalli” köyün 176’sının tamamiyle boş olduğunu; bunlardan en azından 34’ünün kısmı olarak terk edildiğini” açıkladı.

Myanmar’da kullanılan “Bengali” kelimesi, Rohingyalar’ın ülkede vatandaş olarak kabul görmesine karşı bir reddediş olarak kullanıyor.

Myanmar, Rohingyaları kendi evlerini ve köylerini yakmakla da suçluyor, ancak BM bu iddiayı “gerçeğin reddi” olarak görüyor.

Birçok ülkeden ve kurumdan tepki alan Myanmar lideri Aung San Suu Kyi, daha önce yaptığı açıklamada Birleşmiş Milletler’in 19-25 Eylül arası düzenlenecek Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na katılmayacağını söylemiş; neden olarak ise “iç güvenlik sorunlarını” göstermişti.


Karınca Dış Haberler