Ana SayfaÇalışma YaşamıKöylülere SİHA hapsi: ‘Sabah akşam tepemizdeler, vuracaklar diye dışarı çıkamıyoruz’

Köylülere SİHA hapsi: ‘Sabah akşam tepemizdeler, vuracaklar diye dışarı çıkamıyoruz’

HABER MERKEZİ – Hakkari’nin Otluca köyüne bağlı Tümsek mezrasında yaşayanlar, bölgede dolaşan SİHA’dan dolayı mezradan çıkamaz duruma geldi. Köylüler, kışın hayvanlara vermek için biçtikleri otları nasıl mezraya taşıyacaklarını bilemiyor.

Silahlı insansız hava aracı (SİHA) saldırısı ile bir kişinin hayatını kaybettiği, üç kişinin de yaralandığı Hakkari’deki yurttaşların gündelik yaşamı alt üst olmuş durumda.

Bunun nedeni ise kentte kesintisiz süren SİHA ve Heron hareketliliği.

Kentin Otluca köyüne bağlı Tümsek mezrasında yaşayan köylüler, bölgede aralıksız dolaşan SİHA’lardan dolayı kışın hayvanlara vermek için biçtikleri otları köye taşıyamıyor.

“İş için mezra dışına çıkanları SİHA vuracak diye korkuyoruz”

Hakkari Dağ Komando Tugayı’na yaklaşık 500 kilometre uzaklıkta bulunan mezranın sakinlerinden Halit Aşkan, “Sabah akşam SİHA’lar tepemizde dolaşıyor. Çok tedirgin oluyoruz” sözleriyle durumu Mezopotamya Ajansı’na anlatıyor.

Aşkan, Oğul köyünde bir kişinin yaşamını yitirmesine neden olan saldırıdan sonra herkesin korku içerisinde olduğunu da ekliyor.

Yılın Eylül ve Ekim aylarında, yazın biçtikleri otları köye taşımak için yayla ve meralara gittiklerini dile getiren Aşkan, gidenler için akşam dönünceye kadar büyük bir edişe içinde olduklarını ifade ederek, “Köyümüzde rahat dolaşamaz olduk. Her an vurulma korkusu ile yaşıyoruz” diyor.

Köyün kadınlarından Neam Aşkan ise mezra dışına çıkamaz duruma geldiklerini belirterek, “Her şeyden korkmaya başladık. İş için mezra dışına çıkanların SİHA tarafında vurulmasından kokuyoruz. Artık kimse güvende değil” diye konuşuyor.

Bölgede her an Oğul köyünde yaşananların benzeri saldırıların yaşanabilme riski olduğuna vurgu yapan Resul Aşkan ise ekliyor:

Bu köylerdeki tek geçim kaynağımız küçükbaş hayvan besiciliği. Köyden epey uzakta bulunan Golan Yaylası ve çevresinde ot biçtik ve bu mevsimde bu otları köye getirmek için çalışıyoruz. Oğul köyünde yaşanan olayın korkusuyla bölgeye gidemiyoruz. Akşam saat 5’ten sonra mezra dışına çıkamaya korkuyoruz. Dışarıda olan koyunlarımızdan uzaklaşmaya korkuyoruz. Tepemizde bir Heron dolaşınca korku ile işlerimizi yapmaya çalışıyoruz. Bizim de can korkumuz var ve ayını olayın başımıza gelmesinden korkuyoruz.

Ne olmuştu?

31 Ağustos’ta Hakkari merkeze bağlı Oğul köyünde SİHA tarafından atılan bomba sonucu Mehmet Temel hayatını kaybetmiş, İsmail Aydın, Musa Tarhan ve İbrahim Sak isimli köylüler de yaralanmıştı.

Hakkari Valiliği bombardıman yapıldığını kabul ederken, vurulan köylülerin “işbirlikçi” olduğunu öne sürmüştü.

Ancak bölgeye giden hak ve hukuk örgütleri ile CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu SİHA’ların vurduğu kişilerin sivil olduğunu açıklamıştı.

Bunun üzerine AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, SİHA’ları savunup vurulanların sivil olmadığını ifade etmiş ve CHP’li Tanrıkulu’nu hedef alarak, “Bu beyler ölen teröristleri savunur hale geldiler” demişti.

Erdoğan’ın açıklamalarının ardından Tanrıkulu, hedef gösterildiğini belirterek, Hakkari’de vurulanların sivil olduğunu bir kez daha yinelemiş ve “Sizde Allah korkusu da kalmamış vicdansızlar!” demişti.

Bunun üzerine jet hızıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Tanrıkulu hakkında soruşturma başlatmıştı.

Son olarak HDP Sözcüsü Osman Baydemir, Hakkari’de SİHA ile vurulanların sivil olduklarını belgelerle açıklamış ve hükümete, “Biz size bu sivillerin sivil olduğunu ispat ediyoruz. Siz de delillerinizi ortaya koyun. Hangi hakla, hangi delille bu dört yurttaşımızın suçlu olduğunu ortaya koyuyorsunuz? Bunu ispat edin” sözleriyle seslenmişti.


HDP’li Baydemir, SİHA ile vurulanların sivil olduklarını belgelerle açıkladı

Eren Keskin: Beyaz Toroslar dönemi SİHA’larla devam ediyor

Tanrıkulu yineledi: ‘SİHA sivilleri vurup öldürdü; sizde Allah korkusu da kalmamış, vicdansızlar!’