Ana SayfaGüncelKrize rağmen savaş ticareti: Almanya 8 ayda Türkiye’ye 25 milyon euroluk silah sattı

Krize rağmen savaş ticareti: Almanya 8 ayda Türkiye’ye 25 milyon euroluk silah sattı

HABER MERKEZİ – Berlin-Ankara arasındaki gerginlik ve krizlere rağmen, Almanya’nın 2017 yılının ilk 8 ayında 25 Milyon euro değerinde silahı Türkiye’ye sattığı ortaya çıktı. Ancak üç ayrı silah siparişinin değeri hakkında Alman hükümetinin bilgi vermemesi bu miktarın daha fazla olabileceğini gösteriyor.

Türkiye ile Almanya arasındaki siyasi krize rağmen Alman hükümeti, bu yılın başından beri Türkiye’ye 25 milyon euroluk silah satışına onay verdi.

Veriler, Yeşilller Partisi’nin 2017 yılında Türkiye ile yapılan silah ticaretine ilişkin soru önergesine Merkel hükümetinin yanıt vermesiyle açığa çıktı.

Almanya Ekonomi Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye’ye 25 milyon 360 bin euro tutarında silah satışı yapıldı.

Ancak üç ayrı silah siparişinin değeri hakkında bilgi verilmemesi bu miktarın daha fazla olabileceğine işaret ediyor.

DW Türkçe’nin bakanlık verilerine dayandırdığı haberde ayrıca Türkiye’ye ihraç edilen mühimmatın başında 18 milyon euro değerinde bomba, torpido ve füzelerin geldiği belirtiliyor.

2016 yılının ilk 8 ayında bakanlık tarafından verilen satış izinlerinin hacmi 70 milyon euroya yaklaşmaktaydı.

“Silah ticaretinde aksama olmadığı için Türkiye ikazları ciddiye almıyor”

Konuyla ilgili konuşan, önergeyi hükümete sunan Yeşiller Partisi Milletvekili Özcan Mutlu ise silah satışlarının derhal durdurulmasını talep etti ve silah ticaretinde aksama olmadığı için Türkiye hükümetinin Almanya’nın ikaz ve ihtarlarını ciddiye almadığını söyledi.

Alman hükümetinden sözlerini hayata geçirerek Türkiye’deki Alman vatandaşlarına sahip çıkmasını isteyen Mutlu, “terör” suçlamasıyla tutuklanan ve haklarında dava açılmayan gazeteci Deniz Yücel ve insan hakları aktivisti Peter Steudtner’in durumuna da atıfta bulundu.




Önceki Haber
🎧 | Vega'dan 12 yıl sonra yeni albüm: 'Delinin Yıldızı'
Sonraki Haber
Irma Kasırgası kategori 1'e geriledi: 6 milyon insan elektriksiz, 160 bin kişi sığınaklarda