Ana SayfaGüncel‘Kumpas davası’yla Bilgen’e ‘kumpas’: Tutuklu savcıların suçlamasıyla HDP’li vekil tutuklanacak

‘Kumpas davası’yla Bilgen’e ‘kumpas’: Tutuklu savcıların suçlamasıyla HDP’li vekil tutuklanacak

HABER MERKEZİ –  Tahliyesinden 10 gün sonra hakkında yeniden tutuklama kararı verilen HDP Milletvekili Ayhan Bilgen, dosyaya konulan delillerin kumpas davası olarak bilinen “Selam Tevhid” soruşturmasından alındığını ve bunu hazırlayan savcıların bugün tutuklu olduğunu hatırlattı. HDP Sözcüsü Baydemir ise karara “Deliller kumpas soruşturmasından. Karar hukuk cinayetidir” diye tepki gösterdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kars Milletvekili Ayhan Bilgen’in tahliyesine yapılan itirazı değerlendiren bir üst mahkeme olan Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi, Bilgen hakkında tutuklanması yönünde karar verdi.

Bilgen karara ilişkin Twitter hesabı üzerinden çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Dosyaya konulan delillerin kumpas davası olarak bilinen “Selam Tevhid” soruşturmasından alındığını belirten Bilgen, bunu hazırlayan savcıların bugün tutuklu olduğunu hatırlattı.

Bilgen şu bilgileri paylaştı:

‘Dinlemeleri yapan savcılar tutuklu ama tapeler dosyada’

2011-14 arası telefon dinlemelerim Tevhid Selam örgütü üyesi olduğum iddiasıyla 15 Temmuz sonrası tutuklananlar tarafından yapıldı.

Tutuklanmama gerekçe yapılan dinlemeler suç sayıldığı için ilgili savcı hakim ve polisler kumpas davasından tutuklu ama fikirleri iktidarda.

İlk gözaltına alınmam 25 yıl önce Bulgaristan Türklerine yapılanı protesto içindi. IŞİD’in Kobane’de Kürtlere yaptığına da duyarsız olamazdım.

‘Deliller kumpas soruşturmasından’

Karara bir tepki de HDP Sözcüsü Osman Baydemir’den geldi. Bilgen’in dikkat çektiği noktaya değinen Baydemir ise kararı “hukuk cinayeti” olarak nitelendirdi:

Bu karar otomatikman reddedilmesi gerekirken, suç işlenerek dosyaya iki klasör gönderiliyor. Bunların içeriği ise 2011 yılından 2014 yılına kadar Bilgen hakkındaki tape kayıtlarıdır. Bu tape kayıtları Selam Tehvid davası olarak adlandırılan soruşturmadan elde edilenlerdir. Söz konusu dosyadakiler kumpas niteliğinde bir dinlemeyle karşı karşıya kalmıştı. Bu kumpası hazırlayan savcılar bugün tutuklu. Hükümete bir kez daha çağrıda bulunuyoruz: Selam Tevhid davası bir kumpas mıdır, değil midir? Kumpas ise neden Ayhan Bilgen bu tapelerden dolayı tutuklanıyor. Eğer kumpas değil bir gerçek ise siz neden yargılanmıyorsunuz? Siz de bu soruşturmada dinlenenlerdensiniz. Aynı kumpasa maruz kalan Bilgen’in dosyasına aynı kumpasçılar tarafından hazırlanan tapeleri hangi hukuk anlayışı ile dosyaya koyuyorsunuz.

Bu kumpasa itiraz etmeye çağırıyoruz. Eğer siz bu tapeleri bir delil olarak kullanıyorsanız cemaatle olan ortaklığınız günceliğini koruyor ve devam ediyor demektir. Bir kez daha toplumu bu hukuksuzluğa karşı ses çıkarmaya çağırıyoruz. Bu adalet katliamının failleri, bu hukuksuzluğa siz de maruz kalın. Artık bıçak kemiği kesiyor. Ayhan Bilgen’in yanındayız. Tüm arkadaşlarımızın yanında olmaya devam edeceğiz.