Ana SayfaDünyaKuzey Kore bu kez de hidrojen bombası denemesi yaptı: BM’ye acil toplantı çağrısı

Kuzey Kore bu kez de hidrojen bombası denemesi yaptı: BM’ye acil toplantı çağrısı

HABER MERKEZİ – Kuzey Kore, yeni bir minyatürize edilmiş hidrojen bombasını test ettiklerini ve bu bombanın yeni geliştirilen uluslararası balistik füze başlığına monte edilebileceklerini açıkladı. Durumu tepki gösteren Güney Kore BM’yi acil toplantıya çağırdı.

Kuzey Kore, uluslararası balistik füzeye monte edilebilen hidrojen bombası denemesi yaptıklarını açıkladı.

Sputnik‘te yer alan habere göre Kuzey Kore’de önce deprem meydana geldiği tespit edildi.

Ardından Kuzey Kore’nin altıncı ve bu güne kadarki en güçlü nükleer denemesini yapmış olabileceği iddiaları ortaya atıldı.

Kuzey Kore ise ‘yıkıcı güçteki’ gelişmiş bir hidrojen bombası denediğini duyurdu.

‘Bu denemenin gücü, öncekilerin 10-20 katı’

Güney Kore meteoroloji uzmanları ve Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre önceki denemelerin yapıldığı yer olan Hamyong bölgesindeki Kilju’da yerel saatle 12.29’da 5.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Jeoloji Araştırmaları Kurumu ise depremin büyüklüğünü 6.3 olarak verdi.

Seul Ulusal Üniversitesi’nden Kune Y. Suh ise “Bu denemenin gücü, öncekilerden 10- 20 kat daha fazla. Bir hidrojen bombası denemesi olduğu söylenebilir” dedi.

Güney Kore’nin Yonhap haber ajansı da ‘yapay depremin’ Kuzey Kore’nin 6. nükleer denemesi olduğunu yazdı. Ajansa göre söz konusu deneme, geçen sonbaharda yapılan 5. denemeden 9.8 kat daha güçlü. Bu da bu denemeyi şimdiye kadarki en güçlüsü yapıyor.

Nitekim Kuzey Kore yeni bir minyatürize edilmiş hidrojen bombasını test ettiklerini ve bu bombanın yeni geliştirilen uluslararası balistik füze (ICBM) başlığına monte edilebileceklerini açıkladı.

Kuzey Kore’nin resmi haber ajansı KCNA, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un da Nükleer Silahlar Enstitüsü’nü ziyaretinde söz konusu hidrojen bombasını kontrol ettiğini aktardı.

Kuzey Kore’nin yaptığı bu denemeden saatler önce Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump ile Japonya Başbakanı Shinzo Abe’nin Kuzey Kore üzerindeki baskıyı “en üst seviyeye çıkartmak” noktasında fikir birliğine vardığı duyurulmuştu.

Güney Kore’den Birleşmiş Milletler’e acil toplantı çağrısı

Kuzey Kore tarafından gerçekleştirilen hidrojen bombası denemesine Güney Kore’den tepki geldi.

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, Pyonyang’a en güçlü yanıtın verilmesi gerektiğini söyledi ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne acil toplantı çağrısı yaptı.

Japonya hava parçacıkları toplaması için bir uçak kaldırırken, Çin ise sınırdaki radyasyon seviyesinin gözlemlendiğini belirtti.

Trump da tepki gösterdi

ABD Başkanı Donald Trump ise denemelerin ABD’ye karşı “düşmanca” olduğunu ve “tehlike arz ettiğini” söyledi.