Ana SayfaDünya‘Kuzey Suriye Federasyonu’nda ilk seçimin sonuçları açıklandı

‘Kuzey Suriye Federasyonu’nda ilk seçimin sonuçları açıklandı

HABER MERKEZİ – Kuzey Suriye Federasyonu için yapılacak seçimlerin ilk aşaması olan “komün eş başkanlığı” seçimlerinin sonuçları açıklandı. Yüksek Seçim Komiserliği seçime katılım oranın yüzde 70 olduğunu açıkladı.

Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu için belirlenen 3 aşamalı seçim takvimi kapsamında “komün eş başkanlığı” seçimleri 22 Eylül’de düzenlenmişti.

Seçimlerde Cizre, Fırat ve Afrin bölgeleri ile Rakka ve Minbic özerk bölgeleri mahalle ve köylerdeki komünlerin eş başkanları belirlendi.

Seçimde 18 yaşını doldurmuş her bir seçmen kendi komününün seçim merkezine giderek tüm adaylar içerisinden 1’i kadın, 1’i erkek olmak üzere 2 kişi için oy kullandı.

Yüksek Seçim Komiserliği, Cizre Kantonu Yürütme Meclisi merkezinde düzenlediği basın toplantısıyla Kuzey Suriye’de gerçekleşen komün eş başkan seçim sonuçlarını açıkladı.

Açıklamaya göre Cizre’de 2 bin 500 komünün, Fırat bölgesinde 849 komünün, Afrin bölgesinde ise 412 komünün eş başkanları belirlendi.

Seçimlere katılım orası ise yüzde 70 olarak açıklandı.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Suriye’de Demokratik Federasyon sistemini güçlendirmek için tüm halkların komün eşbaşkanlığında kendi temsilcilerini seçebilmesi için özgür ve açık seçimlerin sağlanması gerekiyordu.

Komün; örgütlü, güçlü ve dayanışma içindeki toplum inşasının temelidir. Her üç bölgede (Cizre, Fırat ve Efrin) 22 Eylül 2017’de saat 08.00’de seçimler düzenlenmiş, seçimlere yoğun katılım gerçekleşmiştir. Bazı köylerde yüzde 100 katılım sağlanırken, genel katılım oranı ise yüzde 70’tir. Seçimlere katılmayanlar yaklaşımlarını göstermiş ve mücadeleye karşı teslimiyeti kabul etmişlerdir.

Cizre Bölgesi’nde 437 142 kişi oy kullanmış, 2 bin 551 komün için 7 bin 687 eşbaşkan adayı arasından 5 bin 102 aday seçilmiştir. Fırat Bölgesi’nde 135 661 yurttaş ve 772 göçmen oy kullanmıştır. 849 komün için 3 bin 192 kişinin aday olduğu seçimlerde 1698 aday seçilmiştir. Efrin Bölgesi’nde 155 697 yurttaş oy kullanmış, bin 440 adaydan 830 aday seçilmiştir. Bu bölgede ise 5 bin 395 göçmen de oy kullanmıştır.

Seçimler demokratik temelde sorunsuz bir şekilde gerçekleşmiştir. Komiserlik olarak başta sandık başında ve sayım sırasında görevli olan öğretmenlere ve seçimlerin başarısı için emek veren, seçimlerin demokratik şekilde gerçekleşmesini sağlayan herkese, ayrıca oy kullanma merkezlerinin güvenliğini sağlayan Asayiş Güçleri’ne, Toplumsal Savunma Güçleri’ne teşekkür ediyoruz.

Seçimlerin ikinci aşamasında ilçe, şehir, kanton meclisleri var

Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu seçimlerinin ikinci aşamasında da ilçe, şehir, kanton meclisleri var.

Bu seçimler ise 3 Kasım 2017 tarihinde düzenlenecek.

Bu tarihte 18 yaşını doldurmuş her seçmen ilçelerdeki seçim merkezlerine giderek burada ilçe, şehir, kanton seçimleri için kurulan üç sandığa her bir meclisin sayısına göre oy kullanacak. Örneğin ilçe meclisinin 32 kişiden oluşturulması hedefleniyorsa adaylardan 32 tanesi için ilçe meclisi için belirlenen sandığa oy atacak.

İlk aşamadaki gibi 2. ve 3. aşamalarda da seçmenlerin kullandığı oydaki listelerinde yüzde 50’sinin kadın adaylar için olması zorunlu.

Seçim sürecinin son aşaması ise 19 Ocak 2018’de Kuzey Suriye Halk Kongresi ve Bölge Meclisleri’nin seçimleriyle sonuçlanacak.

Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu’nun komünlerden başlayarak Kuzey Suriye Halk Kongresi’ne kadar her 3 aşamada yer alacak olanların yüzde 60’ı genel seçimle belirlenecek yüzde 40’ı ise atama ile belirlenecek.

Yüzde 40 kotasıyla çeşitli halkların, siyasal toplulukların, inanç gurupları vb. sistemin tüm aşamalarında yer almaları garantilenmesi planlanıyor.


Kuzey Suriye’deki federasyon seçimleri Washington Post’ta: ‘Sonunda halkın iradesi galip gelecek’

Previous post
📸 | "Yılın Doğa Fotoğrafçısı" yarışmasında finale kalanlar
Next post
Barzani'den referandum öncesi basın toplantısı kararı