Ana SayfaÇalışma YaşamıMacron’un çalışma yasalarındaki ‘reform’larına tepki: Fransa’da Eylül’de direniş var

Macron’un çalışma yasalarındaki ‘reform’larına tepki: Fransa’da Eylül’de direniş var

HABER MERKEZİ – Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un hükümetinin, çalışma yasalarını işverenler lehine değiştirecek ‘reformlar’ getirileceğini açıklamasının ardından Fransa’daki sendikalar ve Fransa’da radikal solun lideri Jean Luc Melenchon tepkili. CGT sendikası 12 Eylül’de grev ve sokağa çıkma çağrısında bulunurken, Melenchon’un başını çekeceği protestoların ise 23 Eylül’de düzenlenmesi bekleniyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un hükümeti, çalışma yasalarını işverenler lehine değiştirecek ‘reformlar’ getirileceğini açıklamış; Fransa Başbakanı Edouard Philippe ise değişikliklerin ‘iddialı, dengeli ve adil’ olacağını söylemişti.

Ancak patronların daha kolay işçi alımı yapabileceği, işçilerini kolayca işten çıkarabileceği, işçilerin ücretlerini ve çalışma saatlerini sendikalarla değil de işçilerle anlaşarak karar verebileceği yasalardaki planlanan bu değişikliklere Fransa’daki sendikalar ve radikal solun lideri Jean-Luc Melenchon tepkili.

Genel Emek Konfederasyonu (CGT) sendikası, Fransa hükümetinin işçi piyasasına yönelik yapacağı değişikliklere tepki olarak şirket çalışanlarına 12 Eylül tarihinde greve gitme ve sokağa çıkma çağrısında bulundu.

‘Planlanan değişiklikleri savaş ilanı olarak gördüklerini’ belirten CGT Sendikası, yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

Okulların yeniden açıldığı Eylül ayı; direniş, hoşnutsuzluğumuzdan yola çıkarak harekete geçme, ekonomik ve toplumsal değişim üzerine çaba sarf etme zamanı olmalıdır.

Ancak İşçilerin Gücü Sendikalar Konfederasyonu ve özel sektördeki en büyük sendika konfederasyonu olan CFDT protestolara katılmayacaklarını açıkladı.

İşçilerin Gücü Sendikalar Konfederasyonu lideri Jean-Claude Mailly, protestolara katılmama kararının nedeni olarak ‘hükümetin yasal değişiklikler için gerçek bir danışma süreci yürütmelerini’ gösterirken; CFDT’den yapılan açıklamada ise eylemlere katılmamalarına rağmen reformlara getirdikleri eleştirilerin hükümet tarafından göz ardı edilmesinden duydukları hoşnutsuzluğu dile getirdi.

12 Eylül’ün ardından ise Melenchon’un öncülük edeceği protestoların 23 Eylül’de düzenlenmesi öngörülüyor.

Daha önceki değişikliklerin bir kısmı iptal edilmişti

Fransa’nın eski Cumhurbaşkanı François Hollande’ın hükümeti de işçi piyasasına yönelik değişikliklerin ardından düzenlenen sokak protestoları sonucu değişiklik planlarının bir kısmını iptal etmek zorunda kalmıştı.

Emmanuel Macron ise bu reformları hayata geçirmek için bir kararname ile parlamentodan yetki aldı.