Ana SayfaGüncelMahkemeye göre Meclis’in üçüncü büyük partisi HDP ‘legal görünümlü ancak illegal’

Mahkemeye göre Meclis’in üçüncü büyük partisi HDP ‘legal görünümlü ancak illegal’

HABER MERKEZİ – HDP’nin Antep’teki yerel mahkemelerde ‘legal görünümlü olan ancak illegal faaliyet yürüten’ bir parti olarak yaftalanmasını Meclis’in gündemine taşıyan HDP Milletvekili Mahmut Toğrul, Adalet Bakanı’na, HDP’nin resmi bir parti olduğunu hatırlatarak, “HDP’nin faaliyetleri nasıl ‘illegal’ olarak değerlendirilmektedir? Bu tarz ifadeler talimatınızla mı dava dosyalarına girmiştir?” diye sordu.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) yönetici ve üyeleri hakkında hazırlanan soruşturma dosyalarında yer alan ithamlar ve ifadeler bir soru önergesi ile Meclis’in gündemine taşındı.

Önergeye konu olan şey ise; bir HDP yöneticisine Antep’te yargılandığı dava dosyasında hazırlanan iddianamede, ‘şüphelinin legal görünümlü olan ancak illegal faaliyet yürüten HDP Gaziantep il yönetiminde bulunduğu’ ve ‘şüphelinin sözde legal olan parti adı altında illegal faaliyetlerde bulunduğu’ şeklindeki ifadeler.

HDP’nin Antep Milletvekili Mahmut Toğrul tarafından verilen önergede, HDP’nin 27 Ekim 2013’te yapılan kongreyle kurulduğu, programı ve tüzüğü olan, genel ve yerel seçimlere giren ve Meclis’te grubu bulanan bir parti olduğu hatırlatıldı.

Eş başkanı ve milletvekilleri cezaevinde olan partiye yönelik gözaltı ve tutuklama furyasına da dikkat çeken Toğrul, HDP’nin yönetici ve üyeleri hakkında hazırlanan soruşturma dosyalarında suç unsuru olabilecek hiçbir delil ve belgeye dayanmaksızın ‘mesnetsiz ifadelere’ yer verildiğini belirterek, Antep’teki dava dosyasında yer alan ‘illegal’ yaftalamasının da bunun bir örneği olduğunu kaydetti.

HDP’li vekil, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’den şu sorulara yanıt vermesini istedi:

  • HDP’ye yönelik sarf edilen iddialar sadece Gaziantep’teki dava dosyalarına mı özgüdür? Yoksa başka illerde de bu türden ifadelerin yer aldığı dava dosyaları mevcut mudur? Önünüze konulan dosyaların kaçında bu türden ifadelere yer verilmiştir?
  • “Legal görünümlü olup illegal faaliyet yürüten HDP” derken ne demek istenmektedir? Siyasi Partiler Kanunu’na göre kurulmuş bir siyasi partiyi bu şekilde itham eden savcılar hakkında bir soruşturma başlatacak mısınız? Yoksa bu tarz ifadeler talimatınızla mı dava dosyalarına girmiştir?
  • HDP ile ilgili yürütülen soruşturma ve kovuşturma dosyalarının kaçında böyle mesnetsiz ifadelere yer verilmektedir?
  • HDP resmi bir partidir. Kararlarını uygularken MYK ve PM’den çıkan kararları uygulamak merkez ve yerel çalışanlarının ve üyelerinin sorumluluğunda iken bu faaliyetler nasıl “illegal” olarak değerlendirilmektedir?
  • Siyaseten yenemediğiniz, alt edemediğiniz HDP’yi yargı eliyle mi alt etmeyi ve tasfiye etmeyi düşünmektesiniz?
  • Parti kapatmaya karşı olan iktidarınız HDP’yi kapatmak yerine HDP konusunda yargıya bu yönlü talimatlar vererek HDP’yi yıpratmak mı istemektedir?

Gazete Karınca
Previous post
Mısır'da IŞİD saldırısı: 18 polis hayatını kaybetti
Next post
'İnsani yardım değil sömürgecilik': Karayipler'de kasırganın ardından ırkçılık ve fırsatçılık