Ana SayfaManşetMEB’in yeni müfredat kitabından: ‘Ateistlerle evlenmeyin; kocaya itaat ibadettir’

MEB’in yeni müfredat kitabından: ‘Ateistlerle evlenmeyin; kocaya itaat ibadettir’

HABER MERKEZİ – Milli Eğitim Bakanlığı’nın, lise 3. ve 4. sınıflarda çocuklara okutulmak üzere hazırladığı ‘ders kitabı’nda, çocuklara toplumsal cinsiyet rolleri dini motiflerle aktarılırken, ‘ateistlerle yapılan evliliklerin yasak olduğu’ ifade edildi. Ayrıca kitapta ‘kocaya itaat ibadet’ olarak gösterildi.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) hazırladığı yeni müfredat kapsamında 2017-2018 eğitim öğretim döneminde okutulacak ders kitaplarında tartışma yaracak başlıklar yer aldı.

Bakanlık, 11. ve 12. sınıflarda (lise 3’üncü ve 4’üncü sınıflar) okutulacak “Hz. Muhammed’in Hayatı” ders kitabının ‘Evlilik’ ve ‘Ailede eşlerin görevleri’ ünitelerinde çocuklara toplumsal cinsiyet rollerini dini motiflerle düzenledi.

Cumhuriyet’ten Ozan Çepni’nin haberine göre ‘Ailede eşlerin görevleri’ ünitesinde, dinin aileyi lidersiz bırakmadığı belirtilerek “Erkekler güç ve kuvvet yönünden daha ileri olduğundan, ailenin sorumluluğunu birinci derecede onlara yüklemiştir” dendi.

Yine aynı ünitede ‘kocaya itaat ibadet’ olarak gösterildi:

İslam, erkeğin üstlendiği mesuliyetlere karşılık kadının da kocasına itaat etmesini istemiş ve bu itaati ibadet saymıştır. Ailede çocukların büyütülüp terbiye edilmesi daha çok anne tarafından yerine getirilir. Ailede erkek vazifesini yapar, ailesine karşı güzel davranır; kadın da ona karşı gereken muhabbet, hürmet ve itaati gösterirse aile içinde düzen ve uyum sağlanmış olur.

Bakanlığın kitabında “nikahsız birlikteliklerin yasaklandığı” ifade edilerek, ‘karşı cins’ vurgusu yapıldı: 

Kişi evliliğe kadar iffetini muhafaza etmeli; sadece nikâhın koruyucu şemsiyesi altında karşı cinsle bir araya gelmelidir. Unutulmamalıdır ki temiz kadınlar temiz erkeklere, temiz erkekler de temiz kadınlara layıktırlar.

Çocuklara okutulacak kitapta evlilik ‘iffetli bir toplum modeli olma yolunda önemli bir adım’ olarak tanımlandı.

Kitabın ‘Kabul Edilemez Evlenme Çeşitleri’ başlığında ise ‘ateist, müşrik, mürtedle yapılan evliliklerin yasak olduğu’ ifade edildi.

Ayrıca kitapta, çocuklardan dindar aile kurmaları istendi.




Önceki Haber
Gazze Şeridi bir milyon çocuk için 'yaşanamaz' durumda
Sonraki Haber
Nijerya'da doktorlardan süresiz grev kararı